Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

18-годишната Ивет Стайкова пускала провокативни постове в инстаграм профила си

 Момичето е лежал в психиатрични заведения

"Не знам къде съм и какво правя?", "Легализирайте хероина, не на даскалото!", "Чувствам се биполярна, имам два коренно различни стила...", "Демон", "Много краен живот", "Мъртва отвътре”, "Светът около мен е бъркотия".

Това е съдържанието на част от постовете в един от профилите в социалните мрежи на задържаната за убийството на актрисата Виолета Донева - Ивет Стайкова, видя "168 часа". Преди дни тя бе оставена в ареста, а в съда демонстрира странно поведение - усмихваше се, правеше комплименти на съдебната охрана, оглеждаше залата и прозорците, искаше да поседне, слагаше си и си махаше качулката. Дори шумно се прозя, когато съдия Калин Калпакчиев обяви решението.

Ивет даже му подсказа, че за престъплението, за което е обвинена, я грози доживотен затвор без замяна.

"Искам да живея най-после", каза тя пред магистратите.

Можела да

отиде при майка си,

но можела и в следствения арест, а "в затвора в Сливен й било любопитно".

В интернет преди престъплението момичето е пускало множество снимки с провокативни коментари, които според психолози били индикация, че то има нужда от срещи с медицинско лице.

Пред медията ни специалисти обясниха, че младежите често несъзнателно използват активността в интернет, за да сигнализират, че са в депресия, която им навява мрачни мисли. Неспособността им да се изправят и признаят проблемите си им пречи да споделят на близките си, че имат такива. От една страна, това може да се дължи на крехката им възраст, от друга – на страх как ще реагират роднините и какви ще бъдат последствията. Средата в училище и компанията извън него също са от ключово значение.

В съда стана ясно, че Ивет е вземала наркотици. Прибягвала до дрогата от няколко години. Лежала е и в психиатрична клиника. На 20 октомври буйствала във влака София-Пловдив. Скочила да бие кондуктора, а преди това майка с деца. Това била и причината да бъде отведена в психиатрията в Пазарджик, пише "24 часа".

Пред магистратите Стайкова бе лаконична – иска да почете паметта на баба си, която била най-близката й роднина, както и желае да продължи образованието си.

"Моля да ми дадете шанс за живот", допълни още тя в съда.

Въпреки потресаващата новина, че момичето е убило Донева и е оставило трупа й в апартамента, без да подаде какъвто и да било сигнал, броят на последователите й в социалните мрежи расте главоломно. Дни след като стана ясно за нападението, вълна от коментари заля инстаграм профила й. Тя се превърна в истинска атракция, а под снимките й пишат както фенове, така и хора, които заплашват, че след като излезе от затвор, ще й "извият капачките".

Част от коментарите гласят: "София-център загуби още един герой", "Хайде като те пуснат от карцера да излезем, за да се видим", "Може ли да ме убиеш", "Най-голямото сияние в историята", "Най-автентичния uk driller в БГ", "Братле, баба ти е от Петрич, как ще я убиеш", "Аз

щях да ти стана жертва с още един през 2018 г.

на Съветската", "Kivuncchi (псевдонимът й в инстаграм) не прощава", "Ще ме последваш ли?", "Средностатистически играч от лигата на легендите", "Бих я оставил да убие и мен", "Господи, какъв убиец (влюбена емотикона)".

По-любопитни са коментарите от нейни познати. Те пишат, че са предвидили случилото се още през 2019 г. Най-вероятно тогава девойката е станала по-агресивна и изпадала в кризи.

"Помниш ли, когато ти казах, че кристалите ти топят лагерите", обръща се към Ивет младеж.

До момента все още остава неизяснена причината, поради която Стайкова е нападнала баба си. Разследващи се насочват към спор за пари.

Съмнения за това дали задържаната е причинила смъртта на Виолета Донева няма. Тя остава единствената с повдигнато обвинение. От свидетели, които са били разпитани, станало ясно, че актрисата се е грижела за внучката си и й помагала, като й давала пари.

Самата Стайкова бе изобличена и по кръвта, намерена по маратонките и дрехите й. Тестовете показали, че те са на жертвата. Записи от камери свидетелствали, че арестуваната излиза от блока, в който е извършено убийството.

Трупът на Донева бе открит, след като полиция разби вратата на дома й. Униформените се отзовават на сигнал, след като никой не успява да се свърже с нея и не е виждана от няколко дни. В апартамента я намират в локва кръв, а от огледа става ясно, че има следи от насилие.

По време на делото се разбра още, че седмица преди да нападне баба си,

в изблик на агресия Ивет е ранила с нож в гърба приятеля си Виктор,

пише "24 часа".

Засега не е известно каква присъда ще получи момичето. Част от приятелите й я описват като "дете", което експериментирало със стила си, тъй като все още не е открило себе си. Пред тях тя не е споменавала за спорове с баба си, както и че двете са имали сериозни проблеми. Изключват конфликтът им да е възникнал заради наследство за имоти, тъй като за Стайкова това нямало значение и не била меркантилна.