Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Сотир Марчев и Любомира Николаева представят книгата "Бъдете здрави. Как?"
Проф. Сотир Марчев и Любомира Николаева представят книгата "Бъдете здрави. Как?"

Известният кардиолог представи книгата си "Бъдете здрави. Как?", която за месец има трето издание

Животът е движение!, Ние сме това, което ядем!, Да си заобиколен с близки хора!, са 3 от седемте правила за дълъг живот, които известният кардиолог проф. Сотир Марчев даде по време на премиерата на книгата си „Бъдете здрави. Как?" на издателство „Труд".

Над час сладкодумният и много знаещ проф. Марчев даваше съвети и отговаряше на въпроси, свързани със здравословния начин на живот.

Официалната премиера на книгата, вече превърнала се в едно от най-популярните и търсени четива, бе днес, 13 май, от 18 до 20 ч в литературен клуб "Перото" в НДК. За месец тя има трети тираж. Известният кардиолог се срещна със своите читатели. В книгата проф. Марчев и журналистът Любомира Николаева са събрали безценните му интервюта, в които от 10 години двамата говорят по всички теми, които са важни за здравето.

„Интервютата от хартията станаха най-четени в сайта на „24 часа" и обратно се върнаха в хартията. Те имат троен живот", коментира издателят на „24 часа" Венелина Гочева. „Проф. Марчев ни е ценен, защото дава съвети как да живеем по-добре и по-дълго. В тези времена на реформи най-важно е да се грижим сами за здравето, проф. Марчев ни казва как да го правим", каза Гочева.

Любомира Николаева разказа за първата им среща преди 10 години и че сега в книгата е най-важното и най-ценното.

"Нещата, които имат добър резултат, се правят от група хора. Аз казвам медицинските неща, Люба ги пише по разбираем начин, заглавията са на дежурния редактор на "24 часа", а заглавието на книгата е на г-жа Гочева", разказа кардиологът.

"Няма дълголетник, който не се е движил много. Ние живеем в среда, където непрекъснато ни се предлагат вкусотии. В нашия свят, за да оцелеем, трябва да се движим. Ако човек се движи 1000 крачки повече, ще е по-добре", съветва проф. Марчев.

Второто правило за дълголетие, което кардиологът даде, е разнообразното хранене. Ние сме това, което ядем. Ако човек се храни не повече отколкото се нуждае, няма вредна храна. Само излишната храна може да е вредна. Най-вредно е човек да прекалява с наситените мазнини и захарта, обясни Марчев.

Според него за предпочитане е средиземноморската диета, която съдържа зеленчуци, варива, риба, семена, Това са храните, с които се живее най-дълго.

Третото правило е  пълноценният сън. "Стресът ни пречи и ни убива бавно. Не може да избягаме от него, светът не може да го промени, затова ние трябва да променим как го поемаме. Достатъчното количество сън помага на стреса", съветва кардиологът. 

По думите му много малко сън води до деменция. "Нас ни събужда светлината – трябва ни тъмнина", каза той и добави няколко съвета: Не палете лампата, ако се събудите. Не включвайте телефона през нощта. Ако се събудите посред нощ, не палете светлина, каза той.

За спокоен сън ви трябват две неща – отпусната мускулатура и по-ниска температура.

Обречени сме да остаряваме с все по-малко млади хора около нас, коментира кардиологът. Все повече ще остаряваме сами. Важно е да си запазим акъла, за да се обслужваме сами. Колкото повече натоварваме мозъка – четене на книга, игра на шах, на табла, писане, решаване на кръстословици, учене на нов език, толкова повече отлагаме деменцията и запазваме акъла, каза той.

Петото правило на проф. Марчев са социалните контакти. "Няма как да сме си самодостатъчни, социални животни сме. Нужни са ни социални контакти. Трябва да имаме близки хора, с които да общуваме", обясни Марчев. По думите му без контактите деменцията настъпва по-рано. Мозъкът се нуждае от контакти, за да е жив и за да съществува. Близките ни помагат да оцелеем и да живеем по-дългом съветва той.

Според него, за да съществува мозъкът, му трябва информация - от ушите и очите. Колкото повече информация влиза в мозъка, толкова по-дълго живее той.

"Човек, за да е здрав, трябва да познава себе си. Ние се научаваме какво ни понася, коя храна, напитка, физическо натоварване. Да научим себе си е част от здравословния начин на живот", е шестото правило за дълъг живот. 

Седмото правило са редовните профилактични прегледи. "Преди хранене редовно да си мием ръцете. Когато почнем да остаряваме, имунитетът отслабва. Миенето на зъбите е другото правило", каза той. Захарите разрушават емайла. Едно от условията за очното здраве е да има добро здраве в устната кухина, посъветва проф. Марчев.

Той обясни, че след секс човек трябва да ходи по малка нужда, така рязко намалява предаването на инфекции.

Ако човек е по-болен трябва да мине през шест месеца на профилактичен преглед, обясни още известният кардиолог.

От стреса, съня, движението, затлъстяването до онкологичните заболявания, инфаркта, инсулта - всяко интервю, което е на професор Сотир Марчев, е сред най-четените в платформите на "24 часа" - хартиения вестник, едноименния сайт, здравната медия 24zdrave.bg. След всеки техен разговор читателите задаваха и още, и още въпроси.

Доверието им към този тандем провокира и насърчи появата на книгата в три тематични блока: "Сърцето и кръвоносните съдове"; "Здравето, стресът, болестите, здравната система"; "Храненето, сънят, движението". В нея ще прочетете как да организирате своето всекидневие, за да водите здравословен начин на живот. Какви храни е добре да бъдат включени в дневната диета? Как влияе смяната на времето на организма? Защо е важно по време на празници да не се прекалява с храни и напитки? Как да помогнем на организма в борбата с наднорменото тегло? Как да живеем по време на пандемия и стрес?