Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

24-годишният Немо от Швейцария спечели конкурса с песента The Code.
24-годишният Немо от Швейцария спечели конкурса с песента The Code.

Небинарният швейцарски рапър Немо спечели тазгодишното издание на песенния конкурс, който все повече заприличва на политическо предаване

“Евровизия и евро-атлантическите ценности...”, “Евровизия - Балът на чудовищата”, “- Тате, тате, може ли да гледам Евровизия? - Не, сине! Пусни си порнхъб като всички останали нормални деца”, “Надявам се повече да не видя името на България на Евровизия”, “Това не е филм на ужасите, нито Аушвиц. Това е Евровизия 2024”, “Светът изтрещя. То не бяха брадати жени, то не бяха дяволи с рога, то не бяха татуирани вещици. Нормални хора няма. Някакви измислени безполови същества, които се чудят как да се самоопределят”.

Такива коментари заляха социалните мрежи след финала на песенния конкурс “Евровизия”, който се състоя в събота. Вероятно потребителите бяха провокирани от чудатите визии и изпълнения на много от участниците.

24-годишният Немо Метлер от Швейцария спечели конкурса с песента The Code. В нея той разкрива какво е да осъзнаеш, че си небинарен (човек, който не се определя нито като мъж, нито като жена - бел. ред.). “Не се идентифицирам като мъж или жена. Аз съм просто Немо”, пише певецът в инстаграм. Предпочитал да се обръщат към него с неутралното местоимение “те”.

Немо се появи на сцената в Малмьо, Швеция, с розова къса пола, шарена блуза и перли, залепени около очите му.

Много по-впечатляващи бяха испанската изпълнителка Mery Bas от дуото Nebulossa, която излезе с двама мъже по корсети, с прашки, мрежести чорапогащници, високи ботуши и очна линия. 

Испанската изпълнителка  Mery Bas от дуото Nebulossa излезе
 на сцената с двама мъже по корсети и мрежести чорапогащници.
Испанската изпълнителка Mery Bas от дуото Nebulossa излезе на сцената с двама мъже по корсети и мрежести чорапогащници.

Финландският участник Windows95manпък създаде илюзията, че е гол на сцената. По време на участието си той излезе от голямо яйце само по тениска, шапка и бандаж с телесен цвят, което заблуждаваше, че е гол. Към края на изпълнението си обу къси дънкови панталонки.

Финландският участник Windows95man излезе на сцената почти гол.
Финландският участник Windows95man излезе на сцената почти гол.

Представителите на Ирландия Bambie Thug се появиха като дяволи. Те бяха с оскъдно облекло, рога и ефектен грим.

Bambie Thug от Ирландия се появиха като дяволи.
Bambie Thug от Ирландия се появиха като дяволи.

Тази година за първи път в историята на Евровизия участник беше дисквалифициран по време на конкурса. Нидерландският изпълнител Йост Клайн беше отрязан тъкмо преди финала. Причината е инцидент със служителка на “Евровизия”, който се разследва от шведската полиция. Жената е подала жалба.

Нидерландският изпълнител Йост Клайн беше отрязан тъкмо преди финала.
Нидерландският изпълнител Йост Клайн беше отрязан тъкмо преди финала.

Въпреки че България не участваше тази година в конкурса, в Малмьо имаше българска делегация от Мила Роберт, Тино, Лидия Ганева, която ни е представяла на “Детската Евровизия” през 2016 г., и др.

Немо от страната победителка призова България да се завърне на “Евровизия” догодина. Същото послание на българските зрители изпрати и завършилият на 2-о място Baby Lasagna от Хърватия.

Още ли се чудите защо не участваме в Евровизия‘ 24?! Не се чудете повече, а се запитайте: Откъде да изкопаем такива таланти по родни земи и нужно ли е?! Нямаме представители, които да отговарят на изискванията, чисто и просто… и дай Боже никога да не отговаряме на такива изисквания!, иронично пише потребителка във фейсбук.

Победителките на “Евровизия” Кончита Вурст (2014 г.), Карола Хагквист (1991 г.) и Шарлот Перели (1999 г.) изпълняват Waterloo на финала (от дясно на ляво).
Победителките на “Евровизия” Кончита Вурст (2014 г.), Карола Хагквист (1991 г.) и Шарлот Перели (1999 г.) изпълняват Waterloo на финала (от дясно на ляво).

А твърденията на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), че конкурсът е само за музика и не се занимава с политика, май се случи точно обратното.

Отстраненият Клайн например на пресконференцията след втория полуфинал многократно покри лицето си с нидерландското знаме, с което показваше, че не е съгласен да бъде поставен до израелската певица Еден Голан.

Тя бе допусната въпреки призивите от хиляди музиканти по света да бъде изключена, защото Израел провеждал геноцид в Ивицата Газа. Неутралността на “Евровизия” бе оспорена и от шведския певец Ерик Сааде, който участва в откриващия номер на конкурса, носейки палестинска куфия около ръката си. Синдикатите в белгийска телевизия пък прекъснаха втория полуфинал, за да излъчат съобщение в подкрепа на палестинците.

Няколко часа преди финала норвежката водеща - певицата Алесандра Меле, се оттегли, като обясни решението си в инстаграм, изтъквайки израелските действия в Ивицата Газа.

На фона на всичко това конкурсът бе белязан от напрежение и протести заради участието на Израел. Сред протестиращите бе и активистката за климата Грета Тунберг.

Протести по време на конкурса
Протести по време на конкурса