Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Гордана Силяновска-Давкова
Снимка: Фейсбук/ Gordana Siljanovska Davkova
Проф. Гордана Силяновска-Давкова Снимка: Фейсбук/ Gordana Siljanovska Davkova

Изборите в Северна Македония - парламентарни и президентски, внесоха яснота по най-важния за страната въпрос: членството в ЕС. С гласуването си за партията ВМРО-ДПМНЕ и за новия си президент, гражданите на тази млада държава показаха и доказаха, че не желаят да станат част от нашия Европейски съюз. Имат значение и някои подробности.

За президент те избраха жена професор по конституционно право. Но се оказа, че госпожата Гордана Силяновска-Давкова при полагането на клетвата е нарушила конституцията и нещо повече, не знае името на държавата на която стана президент. Или се направи на улава. Но защо в такъв тържествен момент?

Пролича, че г-жа Силяновска-Давкова не може да направи разлика между географско име и име на държава. Примерно. Известно е, че държавата на Апенините не се казва Апениния, а Италия. Няколко държави се простират в географската област Македония, като най-малката от тях сама се е нарекла в своята конституция Северна Македония.Останалите си имат други имена. Но ето, че сега нейният президент не признава това й самоопределение. Не признава името на държавата на която е избрана да бъде президент. За Европейския съюз и неговите държави членки това означава, че нашите съседи абсолютно не са в час за своите интереси и не уважават законите, които сами са приели.

Същевременно победата на парламентарните избори на партията ВМРО-ДПМНЕ е доказателство, че тази партия се е ангажирала с чужда на страната кауза. Очевидно е, че работи за интересите на съседната Република Сърбия. Защото истеризираното й антибългарско поведение прави така, че е много вероятно именно Сърбия да бъде приета по-рано от Северна Македония в ЕС. Неслучайно анализатори определят ВМРО-ДПМНЕ като просръбска партия, а редица нейни прояви, както и говоренето на лидера й Християн Мицкоски, доказват тяхната правота. Докато бъде на власт тази партия няма да позволи да се осъществи напредък по отношение на европейската интеграция на страната. Но да работиш за интересите на чужда държава, когато имаш своя държава, е азбучно национално предателство.

Гражданите на Северна Македония, които са гласували за ВМРО-ДПМНЕ всъщност осъзнато или не са осъществили това предателство. И по всичко изглежда желаят да продължат по този си път.

През 2019 г., като новоизбран евродепутат, прогнозирах в изказване, че е рано, много рано за членство на Северна Македония в ЕС. Направих тази прогноза, защото познавах отлично политическите настроения в тази страна. Тогава, а и по-късно, единствено колегата Илхан Кючюк от българските евродепутати бе на друго мнение, но ето, че изборните резултати го опровергаха и сега. Язък му за лобистките усилия, които положи. Истината е, че Северна Македония има нужда не от празнословни хвалби и либерални мили очи, а от истината. А тя към днешна дата отново е горчива. Мнозинството от гражданите на Северна Македония направиха шантав избор. И ще се наложи сега да разберат, какво е искал да каже известният български футболист, а днес и треньор, с израза си за чорбата, която трябва да се духа.

Налага се да обърна внимание и на една неадекватна журналистическа реакция. В някои медии бе цитирана без коментар реакцията на северомакедонското Външно министерство, както и на министъра на правосъдието, на тарикатлъка на Силяновска-Давкова при полагането на президентската клетва. Цитирани бяха техните критични изявления, но не бе споменато, че това е реакция на една отиваща си власт. И казаното от нея е вече без значение. Важно е, какво ще каканижат много скоро новите министри. Мога да прогнозирам, че тяхното говорене ще бъде в унисон със "знанията" на новия президент.

Остава актуален въпросът дали трябва да се помага на държава, която сама не иска да й се помага. И ще стане така, че най-умни в Северна Македония ще се окажат отново онези нейни граждани, които своевременно са си извадили български паспорти. Защото тези паспорти и лични карти, заедно с достойното поведение на македонските българи, към момента са единственото доказателство, че в тази бивша югославска република живеят европейци.

От Фейсбук.