Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАДЪР: Фейсбук/Kostadin Karamanliev
КАДЪР: Фейсбук/Kostadin Karamanliev

ГЕРБ: От десетина дни името ни се използва за онлайн измами. По избори такива зловредни атаки зачестяват 

Електронната поща на ПП ГЕРБ е станала жертва на хакерска атака. Това се разбра от публикации в социалните мрежи.

Те сигнализират във фейсбук, че им е изпратен имейл от името на партията. 

"Здравейте, 

В петък колегите са извършили плащане по фактурата.

Моля, щракнете ТУК, за да видите бързо банково извлечение", гласи текстът на писмото, което е подписано от Р. Райкова, ГЕРБ България, Павликени. Имейлът обаче е изпратен уж от ГЕРБ-Враца. Като тема на писмото е отбелязана "Фактура аванс".

Схемата е отдавна позната - извършено е плащане по фактура и за целта се изисква потребителят да натисне върху хиперлинк, който води към неизвестен сайт.

"Нещо ново - фалшиви имейли (фишинг) от името на ГЕРБ. Добре е Политическа Партия ГЕРБ да си проверят кой има достъп до тази поща [email protected] и веднага да и променят паролата", пише във фейсбука си Костадин Караманлиев. Той е човекът, който сигнализира за фалшивите писма от името на политическата партия. По всичко личи, че писмата са изпращани от техния мейл сървър в София. Най-вероятно е някаква предизборна атака от друга партия, пише той. Караманлиев посочва още, че линкът във фишинга сочи към .me домейн - "me е интернет домейн за Черна гора", обяснява той.

"За съжаление името на ГЕРБ се използва от около 10 дни за онлайн измами. Незабавно след първите сигнали от граждани, че са получили подобен мейл, сме сезирали компетентните институции, коментираха от ГЕРБ. Подчертаваме, че като политическа партия ГЕРБ няма право и не извършва стопански дейности и респективно не издава фактури за такива. Затова призоваваме потребителите да не отварят подобни прикачвани файлове, ако получат мейл от непознат изпращач.

По време на предизборни кампании този вид зловредни атаки зачестяват многократно като разчитат на недостатъчната съобразителност на потребителите и значителното сходство в данните между легитимния изпращач и злонамереното лице.

За съжаление в днешно време никой потребител на тези услуги не е 100% защитен от подобни атаки.