Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Северното сияние можеше да се наблюдава и от България.
СНИМКА: ФЕЙСБУК ГРУПА “ЗАБЕЛЯЗАНО В СИЛИСТРА - ОРИГИНАЛЪТ!”
Северното сияние можеше да се наблюдава и от България. СНИМКА: ФЕЙСБУК ГРУПА “ЗАБЕЛЯЗАНО В СИЛИСТРА - ОРИГИНАЛЪТ!”

Аурора Бореалис можеше да се наблюдава и с невъоръжено око заради мощната геомагнитна буря, която връхлетя Земята

Красиви цикламени светлини, преливащи в пурпурен цвят, в небето в петък срещу събота изумиха милиони хора.

Природното явление, което не е типично за нашите ширини, можеше да се наблюдава и в България заради най-мощната геомагнитна буря от 21 години насам, която връхлетя Земята през уикенда. Като следствие от това милиони хора в Северното полукълбо станаха свидетели на красивото Северно сияние, което бе наблюдавано в много по-южни ширини от обичайното.

Гледката бе видяна от жители на Централна и Западна Европа, включително и у нас, най-вече в северозападната част на страната. В социалните мрежи се появиха множество кадри на красивото явление, заснети от Силистра, Добрич, Варненско, Враца, Лом, Плевен, но имаше от Пловдив и други места.

Северното сияние озари и съседна Румъния. Феноменът е можел да се проследи с невъоръжено око на север, особено извън градовете, в райони, които не са засегнати от светлинно замърсяване.

Явлението е оцветило небето в цикламено, зелено и тюркоазено в Германия. Тамошната метеорологична служба е публикувала снимки на Алпите, осветени в розово, както и на ярки светлини над Франкфурт. Във Великобритания небесното шоу се е виждало от североизточния бряг, Есекс, Кеймбриджшиър, Беркшир, Съфолк, Кент, Хампшир. То е достигнало и Ирландия. Сиянието бе наблюдавано и в САЩ.

Явлението, известно и като Аурора Бореалис, се получава, когато бързо движещи се частици от Космоса се сблъскват с кислородни и азотни молекули в земната атмосфера.

Северното сияние обагри небето над Алпите.
СНИМКА: МETEO BULGARIA
Северното сияние обагри небето над Алпите. СНИМКА: МETEO BULGARIA