Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От седмица българи масово резервират вили, апартаменти и къщи за гости в Гърция

В южната ни съседка ще се влиза със здравен паспорт, без тест, ще отпадне 14-дневната карантина след екскурзия там

В Турция още на границата бърз тест и декларация за адреса на хотела

На Черно море всеки чадър на 20 кв. м

Заради хаоса и неяснотите около почивките в чужбина тези дни българите масово резервират вили, апартаменти и къщи за гости в Гърция.

Това сподели пред "168 часа" Павлина Русева, член на управителния съвет на обединение “Бъдеще за туризма”.

Вероятната причина за наплива е, че за там няма да е необходим тест за коронавирус, а само здравен сертификат.

“Влизането в Гърция ще се осъществява с т.нар. здравен паспорт, който не е толкова ограничаващ - обяснява Русева. - Не се знае обаче какво ще съдържа той, но няма да е тест. Има неяснота по този въпрос. Може да се изисква медицински преглед.

Всичко ще стане ясно на 13 май,

когато ще заседава Европейската комисия и ще изготви единни мерки за всички страни от ЕС. Българите обаче предпочитат по-самостоятелните пространства, за да са по-спокойни за здравето си.” Според други източници управляващите спорят дали към здравния паспорт ще има бърз, или бавен тест и дали ще се прави на границата, или преди пътуването.

Интересното е, че след почивка в южната ни съседка може изобщо да не е необходима 14-дневна карантина.

“В понеделник в един от гръцките сайтове излезе информация, че е постигнат консенсус между гръцкото посолство и България да бъде премахната карантината след почивка там - споделя Павлина Русева. - Официална информация за това няма. Външното ни министерство веднага реагира с прессъобщение, че няма такава уговорка. Всъщност такова намерение има. Нашето обединение изпрати писмо до гръцкото посолство в София за съдействие, защото въпреки мерките

много българи вече са в режим на резервация

От посолството на Гърция целят карантинните дни да бъдат задочно намалени или напълно премахнати. Това ще касае всички европейски граждани, които ще почиват в Гърция. Очаква се обаче разговор на европейско ниво." В сряда бе решено, че

14-дневната карантина ще отпадне след прибиране от Гърция,

и други страни с по-нисък риск на заразяване, но след почивка в други страни ще е задължителна.

Туристическият сезон в Гърция официално ще бъде открит на 1 юли, а някои българи изместиха записванията си от юни за следващ месец. На този етап правителството там е изготвило мерки за влизане, като всички трябва да имат здравен сертификат, готов 72 часа преди това.

Освен това във всяко курортно градче

ще има обособен “карантинен” хотел,

където ще се настаняват туристи със съмнения за коронавирус.

Всички подобни места ще бъдат задължени да имат договор с лекар, който да определи лично или дистанционно дали определен турист трябва да бъде тестван за коронавирус. Всички тестове за COVID-19 ще бъдат извършени най-късно до 6 часа, така че всеки, който се окаже положителен, може да бъде преместен в "карантинен" хотел.

В големите вериги няма да има бюфети (освен може би в много малки семейни хотели), а храната ще се сервира.

Всички шезлонги ще бъдат на разстояние един от друг, като ще се осигурят и покривала за еднократна употреба за всеки посетител на плажа. След тръгването си от Гърция

туристите няма

да бъдат тествани,

за да се избегнe поставянето им под карантина в чужда страна.

Туристите с личен автомобил ще са най-облагодетелствани, защото няма да изпитват мерките, наложени за останалия транспорт. Повечето авиолинии отхвърлиха намерението средната седалка да е празна, защото ще фалират. Крайната заповед ще бъде издадена от Европейската комисия.

Сериозният проблем обаче е с автобусите, които превозват туристи. За тях няма никакви правила.

“Не е много сигурно как ще се пътува - обяснява Павлина Русева. - Готови са указанията само за хотелите. Самолетите имат някакви мерки, но на ниво Европейска комисия ще се реши дали средните седалки ще са празни, или ще се използват. При автобусите обаче още няма разписани правила. Ако се спази 1,5 м дистанция и ако туристите са през седалка, трябва да са само 24 човека, което ще оскъпи пътуването.

Не се знае и как

ще се минава

през границата

Не е ясно и дали ще може да се използват екскурзоводи. Изготвянето на тези мерки ще забави планирането на почивките. Затова ще тръгнат първо индивидуалните туристи. Аз обикновено организирам обиколни екскурзии, които обхващат няколко страни, но смятам, че такива няма как да се направят преди септември.”

Освен в Гърция българите резервират и в Турция за края на лятото. Там още преди паспортния контрол ще се прави бърз тест на туристите, които ще попълват и декларация с точния адрес на града и хотела, в който ще отседнат.

“Тестовете ще са готови след 5-6 часа - обяснява туроператорката. - Вероятно ще отнемат толкова време заради транспортирането им до лаборатории, а след това резултатите ще се изпращат до адреса на туриста. Това ще се прави с цел, ако има заразен, да се изолира веднага в карантинен хотел. Мерките за отсядането в Турция са много подробно описани. Няма стряскащи изисквания и там ще се използват климатичните системи, докато в България се опитват да наложат обратното, което е абсурдно."

Любопитното е, че българите проявяват интерес към Румъния, Франция и Испания, но в първите две държави извънредното положение ще продължи до юли. Там отново има повишаване на броя на заразените с COVID-19.

Въпреки това Франция също очаква туристи, защото големите хотелски вериги са изготвили собствени здравни сертификати, чрез които ще проверяват чужденците.

Данните показват, че въпреки динамичната епидемична обстановка

българите предпочитат да

ходят в чужбина

на море, отколкото да останат да почиват у нас.

"Българският турист предпочита Гърция или останалите държави заради пакета от услуги - смята Павлина Русева. - Ако си на почивка в България, трябва да плащаш отделно за шезлонг и чадър, докато в другите страни това влиза в общата цена. Допълнителните услуги у нас са много скъпи. В чужбина дори хотелът да е далеч от плажа си има трансфер до безплатен плаж, а у нас много малко вериги предлагат подобно нещо. Освен това презастрояването вече взема връх и мерките за дистанция няма как да бъдат спазени."

Въпреки това има много хора, които не могат да си позволят да почиват 10 дни в чужбина и след това да са 14 дни под карантина. Други пък не крият, че се страхуват да не се заразят със смъртоносния вирус и

ще предпочетат родното Черноморие

Българските плажове очакват първите си посетители на 1 юни. От Министерството на туризма заявиха, че чадър с два шезлонга ще са разположени на 20 кв. м, на които може да има двама души или членовете на семейството, ако са повече. Ще има и два метра между хората. Цените на тези услуги ще бъдат по-евтини от обикновеното, ако концесионните такси също бъдат намалени.

Министерството на туризма подготвя и декларации за чужденците, които ще влизат у нас. С тях ще трябва да гарантират, че не са болни от коронавирус. Все още не е ясно дали към това ще се изисква тест или медицински бележки. Последните данни обаче показват, че тази година у нас няма да дойдат британски и френски туристи.

Междувременно обаче Европейската комисия ще изготви европейска пътна карта, чрез която хората да знаят откъде могат да минат, когато решат да пътуват в страна в чужбина.