Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Фейсбук/Румен Радев
СНИМКА: Фейсбук/Румен Радев

Решението за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия за битовите потребители е стъпка в правилната посока. Това написа президентът Румен Радев във фейсбук профила си.

"Защо на депутатите им отне толкова много време, за да я направят? Защо трябваше да отхвърлят ветото, което наложих върху промените в Закона за енергетиката, с което още преди половин година можеше да бъдат спрени промените, които се предлагаха без ясни механизми как да бъдат компенсирани хората и без каквато и да е оценка на въздействието. Затова днес видяхме къде е въздействието – на улицата. 

Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България, а не под натиска на протестите заради предстоящите избори. Развитието на българската енергетика трябва да се основава не на стихийни решения, а на ясна стратегия, която да съхранява автономността и независимостта на нашата енергийна система и да води до предвидимост. Решенията за бъдещето на енергетиката имат ключово значение за конкурентоспособността на нашата икономика и благосъстоянието на българските граждани и те могат да бъдат гарантирани не с празни политически обещания, каквито чухме от последното редовно правителство, а с ясни разчети, механизми и стратегия.

Старата енергийна стратегия изтече още през 2019 г. и тъй като никой не се нае да направи нова, служебното правителство на Гълъб Донев разработи подробен и ясен нов документ, като предложение към всички парламентарни групи и към следващото редовно правителство, но до приемане на нова стратегия така и не се стигна. Служебното правителство остави във Фонд "Сигурност на електроенергийната система 890 000 000 лв., които да подпомогнат българската енергетика при необходимост, но все още няма никаква яснота какво се е случило с тези средства.

Много от стратегическите въпроси за развитие на енергийния сектор в Европа също остават нерешени и пример за това е липсата на яснота около т. нар. Зелена сделка. Докато представлявах България на заседанията на Европейския съвет многократно отстоявах позицията страната ни да не бъде притискана да се отказва прибързано от базови мощности като въглищната и ядрената енергетика, преди да са налични достъпни и ефективни решения за съхраняване на енергия от възобновяеми енергийни източници. Моята позиция пред ЕС беше да се отчитат спецификите на държавите при намаляване на въглеродните емисии, както и да се намали тяхната цена.

Справянето с тези предизвикателства и ефективната защита на българските национални интереси изисква системни действия и затова президентската институция подкрепя тези справедливи искания на синдикалните организации за защита на автономността на българската енергетика и на работещите в този ключов за страната ни сектор", пише още той.