Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди 40 години Нели печелеше купите с лекота, а днес това прави внукът , но с различен автомобил.
Преди 40 години Нели печелеше купите с лекота, а днес това прави внукът , но с различен автомобил.

Преди повече от 40 години тя печели титлата в мъжкия шампионат, а днес благодарение на внука си отново усеща адреналина от опасния танц със състезателната кола

Тя винаги е държала на външния си вид. Добре оформената прическа е задължително условие, за да се покаже пред останалия свят. На този фон изглежда странно решението навремето да се захване с автомобилен спорт. Високата скорост задължително докарва буря в косите, а предпазните каски довършват това, което не е успял вятърът.

Нели Белниколова
Нели Белниколова

Нели Белниколова успява да пренебрегне личната си суета

и преди 45 години се превръща в една от първите българки, които се престрашават да се качат на състезателен автомобил. Е, вярно е, че оттогава до днес тя неизменно оправя косата веднага след като е свалила предпазната каска.

"Каската пречи на фризурата, но за сметка на това може да ти спаси живота. Така че никога не съм се замисляла дали трябва да си я сложа", казва пред "24 часа - 168 истории" една от първите рали състезателки. Нели хваща кормилото на състезателен автомобил през далечната вече 1989 г., малко след като е отпразнувала 30-ия си рожден ден. Скокът в неизвестното е внезапен и е плод на случайността.

"Вкъщи дойде приятел на съпруга ми, който работеше във Федерацията по автомобилизъм. Някак помежду другото ми предложи да се включа в осмомартенското състезание и аз наистина

на шега приех предизвикателството

Явих се с личния си полски фиат 126 B. Това беше мъничка, но много конкурентоспособна кола, и то в идеално техническо състояние. Общо към двайсетина жени се явихме на състезанието, а аз подцених конкурентките и не се представих по най-добрия начин. Осъзнах грешката си и започнаха да идват победите", спомня си Нели.

Нели често оставя мъжете да й дишат прахта на състезателното трасе, но никой не си и помисля да й се разсърди.
Нели често оставя мъжете да й дишат прахта на състезателното трасе, но никой не си и помисля да й се разсърди.

Успехите на пистата са причината нейният съпруг да се включи в автомобилния спорт, а двамата заедно правят перфектен съпружески тандем.

"Мъжът ми караше, а аз навигирах. След това промениха малко правилника и започнахме да се сменяме – в шофирането и навигирането. Така имах възможност да се включа в мъжкия шампионат, където конкуренцията беше жестока. Точно заради това и ценя толкова силно шампионската си титла в мъжкия шампионат. Останалите мъже бяха приели, че мога, и никой не се разсърди, когато ги победих", смее се рали състезателката. Тя продължава да върви с големия керван до 40-ата си годишнина и веднага след това става навигатор на голямата дъщеря, която също постига сериозни успехи на пистата. После и малката щерка се състезава, преди да стане оперна певица в Германия. Сега е моментът внуците да защитават семейната чест.

Именно благодарение на внука си Любо Влахов тя успява отново да усети адреналина от натискането на газта до дупка. Любо развива социалните си мрежи и по този повод моли баба си да отиде с него на пистата, за да дрифти със състезателния автомобил. 75-годишната състезателка в началото се смущава от идеята, но след като веднъж сяда зад волана, старите инстинкти се завръщат. Всъщност те май никога не са си отивали.

Нели се справя повече от успешно със задачата

и успява да подчини  състезателния автомобил.

"На пистата си спомних всички елементи, които едно време изпълнявахме. Сега виждам, че днешните коли са по-лесни от онези, които управлявахме преди повече от 40 години. Едно време нямаше компютри, нямаше чипове. Имаше от старите карбуратори и от онези обикновените свещи с лули. Но това по никакъв начин не намаляваше качеството на състезанията. Участниците тогава бяха много повече от сега. Или казано по-простичко: Имаше по-малко коне под капака, но много повече ентусиазъм", споделя с усмивка Нели Белниколова.