Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Италия и Гърция по-скъпи заради задължителния тест

Ако сте си мечтали да почивате на плаж, на който съседният чадър не е почти до вашия, или хората да не постилат хавлиите си в безплатната зона на 20 см от вас, това лято тя ще се сбъдне. Ще забравите за отрупаните с вкуснотии шведски маси, пакетите ол инклузив, както и за претъпканите барове и ресторанти на морето.

Когато ограничителните мерки със забрана за посещение на морския бряг паднат в средата на май, ще можете да избирате между България, Гърция, Италия, Испания.

Тези осъществими

за българина дестинации вече се подготвят за сезона

и търсят начини за реклама. Например хотелиерите от Слънчев бряг искат курортът да бъде обявен за зона, свободна от COVID-19, защото климатът бил уникален и навремето там лекували болни от малария.

Изгодни оферти има дори за по-далечни и екзотични дестинации. Единственото важно е полетите да не бъдат отменени, защото авиокомпаниите няма да пуснат курса за 10 пътници. Както и да се спазва необходимата дистанция. За по-близките места най-сигурно ще е да пътувате със собствен транспорт. Така ще намалите до минимум контакта с чужди хора по летищата, самолетите и автобусите.

Тази година всички хотелиери в света се опитват да привлекат туристи с бонуси или отстъпки от пакетите. Засега агенциите регистрират единствено обаждания от клиенти, желаещи да откажат вече направената и капарирана или изцяло платена резервация. В сайтовете на туроператорите всички оферти светят в зелено с табелка "има места" – нещо, което не сме свикнали да виждаме в предишните години.

Целият бранш търси начин да осигури дистанция

между почиващите и да гарантира, че хотелът или ресторантът няма да се превърне в огнище на зараза с COVID-19. И се опитва да даде бонуси. Намаленията обаче няма да покрият всичко, което ще трябва да платим повече това лято. Първа Гърция обяви, че

ще държи на отрицателен тест

за коронавирус,

Южните гръцки острови предлагат безопасна почивка. Там болни от коронавирус има инцидентно.
Южните гръцки острови предлагат безопасна почивка. Там болни от коронавирус има инцидентно.

а ЕС прие, че за пътувания в рамките на общността ще е необходим т.нар. паспорт COVID-19. Изследването струва 120 лв., за едно четиричленно семейство сумата вече стига 480 лв., преди да започнете да смятате обичайния си бюджет за пътни, настаняване, посещение на атракции, храна и други разходи. Но каква е гаранцията, че докато стигне семейството в южната ни съседка, няма да се е заразило или че няма да се зарази там? В опит да привлекат туристи концесионерите започват да опасват с въжета пътеките към брега. Гърция пък е решила да пуска плажуващи само през един вход. Слънчевата ни съседка вече пусна изисквания шезлонгите да се дезинфекцират, след като са си тръгнали предните клиенти.

Има дори

идея за запазването им за целия период на почивката

- да речем, за седмица, за да няма постоянна смяна на туристи, които ги ползват. Услугата е достъпна през специална платформа за всички гръцки плажове, поддържана от

емигрант от гръцки произход,

живеещ в Ню Йорк.

Увеличеното пространство между чадърите ще намали броя на туристите на плажа и съответно приходите на концесионерите. Въпреки това обаче те все още се страхуват да вдигат цените и дори обмислят намаления, за да не отблъснат почиващите и да се надяват поне на някакви приходи.

Опасявайки се, че тази година туристите ще са 1/3 от тези през 2019 г., операторите в Северна Гърция вече обявиха кампания за ранни записвания за 2021 г. с 45% отстъпка.

Тя е в синхрон с изказването на заместник-министъра на туризма Манос Консолас, че индустрията ще се възстанови през следващата година. Той обяви, че се обмисля серия от мерки, част от които ще са намаляване на данъците, и ще се въведе т.нар. Протокол за безопасно влизане в страната.

Едни от най-безопасните места за почивка в Гърция са южните острови –

там няма

огнища на COVID-19.

Регистрирани са само инцидентно заболели в Крит и на Цикладите. Единственият риск е, че за да се стигне до тях, трябва да се лети със самолет или да се хване ферибот.

На остров Санторини вече има заявка за нощувки на няколкостотин

почиващи от

круизен кораб

на американската компания "Роял Карибиан" за есента, съобщи говорителката на обединение "Бъдеще за туризма" Светлана Ваташка пред "168 часа".

Билетите за красивия остров обаче са скъпи – за юни и септември са около 250 евро на човек. Хотелите тръгват от 96 лв., ако не броим хостелите, които са по-евтини, но не е ясно дали ще отворят.

На остров Крит, до чийто главен град Хераклион миналата година пуснаха директен полет от София, ще ви излезе по-евтино. Пътуването е в рамките на 96 евро, а

нощувките – от 49 лв. за двойна стая

през юни.

Всичко това е условно, докато не се разбере кой ще получи сертификат за безопасност и ще може да посреща гости.

На достъпните със собствен транспорт курорти на Халкидики можете да почивате за една седмица срещу 224 евро през юни за тризвезден хотел. Това е рядка сделка, масово са около 500-600 евро за двама. Разбира се, има и доста по-високи цени за по-високия клас места за настаняване, но много от хотелиерите предлагат отстъпки за по-дълга почивка. Пакетите вече се рекламират в сайтовете, макар че все още не е ясно дали ще отворят.

По-големите хотелски вериги в в Гърция се опасяват, че ще са на загуба, тъй като наемат голям персонал за цял сезон, а това не е рентабилно. Подозират, че ще има само гръцки туристи и огромните постройки ще са полупразни. Няма да успеят да запълнят легловата си база, а разходите им са големи. А и в големите хотели по-трудно ще спазват новите хигиенни норми, отколкото в малки хотелчета и къщите под наем. Затова

поискаха нулев сезон от властите, но засега няма отговор.

Атракциите също ще бъдат намалени. Възможно е част от басейните да бъдат покрити, а минибаровете в стаите да не бъдат зареждани.

Гръцката туристическа камара се опасява, че 65% от фирмите от бранша ще фалира, след като миналата година регистрираха рекордни приходи от 18 милиарда евро.

Засега Гърция предвижда да открие сезона на 1 юли. Заведенията ще отворят преди това - през юни.

В Италия също се подготвят за лятото. Страната все още не е заявила кога ще бъдат достъпни плажовете.

Ботушът стана жертва

на фалшива новина

- че до края на годината няма да приема чуждестранни туристи, което бе опровергано официално от властите.

В южната част на страната – в района Пулия, вече започнаха пробно да разполагат чадъри и шезлонги. Порто Чезарео, известно като Карибите на Италия, разреди сенките на разстояние от 1,5 метра и опъна въжета между тях, както и от двете страни на пътеките към морето. Фабрицио Марцано, собственик на комплекса "Бачино гранде", обясни пред местните медии, че пред бара няма да се трупат опашки от хора, а пицата или напитката ще ви я носи сервитьор на крака. Има идея и между чадърите да се разположат плексигласови прегради. Компания от Модена даже е разработила и варианти за лично пространство на цялото семейство - дълги 2 метра и широки 4,5 метра.

На остров Сардиния предлагат бонус от една нощувка, ако платите 6.

Едноседмична почивка за двама може да ви излезе 500 евро със закуска за двама в по-евтин курорт, но в по-скъпите цените тръгват от 1400 евро. Самолетните билети обаче са около 250 евро на човек за юни, за септември дори малко по-скъпи.

В Сицилия излиза по-евтино.

Сицилия ще бъде една от най-достъпните дестинации за почивка. Евтини са и самолетните билети, и нощувките.
Сицилия ще бъде една от най-достъпните дестинации за почивка. Евтини са и самолетните билети, и нощувките.
Има дори предложения от 44 лв. за двойна стая за края на юни в тризвезден хотел. Полетът е 46 евро за средата на юни. И в Италия обаче ще се изисква отрицателен тест за COVID-19, което ще оскъпи пътуването. Властите на острова обмислят дали да не плащат половината сума от самолетния билет на туристите, избрали да почиват там.

По общоевропейско изискване всяко място за настаняване ще трябва да има здравен сертификат, че спазва всички изисквания, за да му разрешат да отвори врати за туристи. Така е и в Испания. Там сезонът може да започне в средата на юни. Поне засега такива са нагласите на властите. Курортите Коста Брава и Коста дел Сол са в очакване да приключи извънредното положение. Вероятно ще искат имунизационен сертификат от клиентите по подобие на книжката за жълта треска в миналото.

В Турция сезонът трябваше да започне на 1 май, но бе отложен за 23 май.

В Турция сезонът трябва да започне на 23 май.
В Турция сезонът трябва да започне на 23 май.
Съседите ни се притесняват най-вече от факта, че тази година няма да могат да разчитат на многобройните руски туристи. Съветник на Владимир Путин посъветва съгражданите си да не планират почивка в чужбина заради пандемията. Затова

Турция очаква повече азиатци, германци

и австрийци.

Подготвят хотелите според новите правила. Те ще трябва да предлагат повече здравни услуги, както хранене извън големите зали на принципа ол инклузив. В един от най-големите курорти – Анталия, предлагат нощувки от 39 лв. за стая в края на юни, но никой не дава гаранции кога ще има чартърни полети. В Мармарис е малко по-скъпо – цените започват от 69 лв. за двама.

Български туроператори са направили плащания за пакети в южната ни съседка на стойност десетки милиони евро и ако не им ги върнат, за да възстановят сумите на клиентите, парите ще останат в турската икономика. Туристите ще пият една студена вода, а фирмите ще фалират. Засега няма яснота от Турция

каква политика ще възприеме към тези

вече платени пакети.

Гърция въведе закон да се издават ваучери за бъдещи почивки.

Франция, Италия и Испания заявиха, че ще платят глобата, която ще им наложи Еврокомисията за неспазване на европейска директива до 14 дни да се възстановява цялата сума, ако някой се откаже от пътуване. Така че тези страни няма да връщат пари на българските туроператори и съответно клиенти. Заради извънредното положение срокът се удължи на 28 дни, но и в тези рамки има голяма вероятност хората да не си получат средствата, ако турците не ги възстановят.

Ранните записвания за почивките през това лято са започнали още от ноември – от обявения черен петък. Още тогава бяха изчерпани седалките за чартърните полети за Египет по време на пролетната ваканция през април, коментира Ваташка. Но платените места така и не бяха използвани.

Плановете на много българи трябваше да се променят заради COVID-19. След дългата изолация, намалелите доходи и отменените резервации може да открием изгодни оферти, каквито в нормални условия нямаше да има.