Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ким Филби
СНИМКА: БРИТИШ ПАТЕ, снимката е от книгата "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд".
Ким Филби СНИМКА: БРИТИШ ПАТЕ, снимката е от книгата "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд".

В цял свят този януари се честват 110 години от рождението на Шпионина - енигма

Той се отвращава от Фюрера и Висарионович, но работи с тях, за да ги скара

Този януари в цял свят се честват 110 години от рождението на Шпионина на ХХ век Ким Филби. Човек-енигма, който дълго време бе истинска загадка за изследователите.

По време на Втората световна война той и приятелите му с риск за живота си провеждат брилянтни операции, за да ускорят победата над Хитлер. Оттогава досега Филби е една голяма загадка, тъй като приживе подава жокери, които да объркат публиката още повече. А те са много. Наистина ли е бил лоялен към Москва, или само е

играел ролята

на такъв, за да манипулира по-лесно Кремъл и КГБ? Защо толкова години е предан към съветското разузнаване, когато знае, че то ликвидира един след друг ръководителите му? Защо именно КГБ го предава и с това прекратява кариерата му – точно когато Филби е един от кандидатите за шеф на МИ6? Защо Филби се е правел на лоялен към Москва, съсипала по брутален начин комунистическата идея, в която той искрено вярвал? Защо той, приятелят му Виктор Ротшилд и групата около тях са манипулирали едновременно всички водещи политици в Европа и САЩ и разузнаванията им – от Хитлер и Сталин до Чърчил, Рузвелт, Труман и цяла поредица британски премиери и министри? Всички тези отговори ще откриете в книгата на издателство „Труд” „Истината за Ким Филби: Конспирацията „Ротшилд”. С документи и свидетелства от първо лице от много хора, които лично са познавали Шпионина на ХХ век. Разследването е резултат от 4-годишно проучване на разсекретени и неизвестни досега документи в Британския архив за дейността на Ким Филби. Тези материали, заедно със

спомените

на неговите ученици и съпругата му, интервюирани специално за книгата, както и разказите на хора, които са го познавали, разкриват един абсолютно непознат Филби. Човек, нямащ нищо общо с този, който е искал да си мислим, че е. Вероятно защото кредото му е, че врагът не бива да се улеснява, като му се подава дори минимум информация.

Учениците му и покойната му вече съпруга Руфина Пухова с разказите си пресъздават един нов образ на Филби, който разбива всички досегашни клишета. Човек, организирал сложна, многопластова партия шах на световно ниво, където суперинтелектът и мисленето с десетина хода напред са задължителни.

Разбира се, той наследява всичко това от учителя си – неговия баща, известния арабист Джак Филби, който също като сина си е манипулирал руското, английското и американското разузнаване, сочат новоразсекретените документи на Британския архив, публикувани в книгата. От тях става ясно, че и таткото е бил член на влиятелна глобална група, която се е борела за нов световен ред, като е преследвала и конкретни политически

и бизнесцели

Бащата на Филби е бил приятел с Уинстън Чърчил, с бъдещия легендарен шеф на ЦРУ Алън Дълес, с американския президент Франклин Д. Рузвелт, с краля на Саудитска Арабия, чийто първи съветник е до смъртта му, бил е на ти с британския и американския бизнеселит като шеф на най-голямата американско-арабска петролна компания.

Десантът D-Day от една страна осигурява окончателната победа над Хитлер, от друга - не допуска Сталин да превземе Европа.
Десантът D-Day от една страна осигурява окончателната победа над Хитлер, от друга - не допуска Сталин да превземе Европа.

Всички тези контакти на бащата са наследени от Ким Филби, който твърде млад е приет за член на споменатата глобална група. Неслучайно приятелите му в Кеймбридж и Оксфорд са второто поколение на това аристократично тайно общество - петзвездни млади джентълмени, чийто

суперинтелект определено надминава този на Сталин, Хитлер, Чърчил, Рузвелт, Труман, на лидерите на Близкия изток, на шефовете на МИ5, МИ6, ЦРУ и ФБР.

Всички те в един момент попадат в изкусните паяжини, изплетени от Групата около Филби, Виктор Ротшилд и приятелите им от Кеймбридж и Оксфорд.

Ким Филби открива гениалния шпионин Хуан Пужол Гарсия, който разиграва армиите на Хитлер из цяла Европа.
Ким Филби открива гениалния шпионин Хуан Пужол Гарсия, който разиграва армиите на Хитлер из цяла Европа.

Книгата разкрива неизвестни досега доказателства, че това общество е много по-голямо и по-влиятелно от популярната „Кеймбриджка петорка“. То не е сбор от твърдолинейни комунисти, а от 20-годишни младежи идеалисти, убедени, че правителствата в Европа водят света към гибел.

По това време все още не е забравен кошмарът на Първата световна война, а държавите вече се подготвят за нова, още по–кръвопролитна.

След като не могат да я предотвратят, приятелите от Оксфорд и Кеймбридж правят всичко възможно да я съкратят, като години наред манипулират правителства и водещи политици по цял свят. За тази цел членовете на Групата изграждат

тайна мрежа

за дезинформация на шпионски централи като МИ5, МИ6, съветското разузнаване, ЦРУ и ФБР.

В книгата "Истината за Ким Филби" е публикуван целия разговор с Руфина Пухова за живота й с феноменалния шпионин, както и разказите на учениците му. 
СНИМКА: КАЛОЯН СОМЛЕВ
В книгата "Истината за Ким Филби" е публикуван целия разговор с Руфина Пухова за живота й с феноменалния шпионин, както и разказите на учениците му. СНИМКА: КАЛОЯН СОМЛЕВ

Каква е стратегията на Филби и приятелите му, четете тук.