Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ким Филби
СНИМКА: БРИТИШ ПАТЕ, снимката е от книгата "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд"
Ким Филби СНИМКА: БРИТИШ ПАТЕ, снимката е от книгата "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд"

В първата част ще откриете защо феноменалният шпионин Ким Филби и приятелите му решават, че трябва сами да спасят света от глупостта на политиците, повече подробности ще откриете тук.

Ким Филби надигра Хитлер, не допусна Сталин да превземе Европа. 

С лъжи, финес и ювелирни разузнавателни операции младежите ускоряват настъпването на дългосрочен мир, борейки се за по-справедлив международен ред. С манипулациите си на световно ниво Групата създава не само истории, а перфектни илюзии, с които така заблуждава Хитлер и съюзниците му, че в крайна сметка нацистите губят войната. Акциите им и до днес се изучават в учебниците като пример за брилянтно проведени свръхизобретателни разузнавателни операции.

Една от тях е скарването на Хитлер със Сталин – рисковано начинание, което едва не е коствало живота на Ким Филби. По-късно той в интервю ще признае, че смята именно това за най-голямото си постижение. Дотогава Пактът между двамата диктатори изглежда неразрушим и както избиват офицерите и интелигенцията на Полша, така са могли да прегазят цяла Европа, ако не са се намесили безразсъдно смелите Ким Филби и Рихард Зорге. Макар че Филби знае как Сталин е избил ръководителите му и вижда как той жертва живота на Зорге „за благодарност“, той и приятелите му продължават да работят с него, защото са убедени, че ако те не спасят света, няма кой.

Ким Филби открива гениалния шпионин Хуан Пужол Гарсия, който разиграва армиите на Хитлер из цяла Европа.
Ким Филби открива гениалния шпионин Хуан Пужол Гарсия, който разиграва армиите на Хитлер из цяла Европа.

През 1941 г. Ким Филби вече е в секретното отделение 9 на британското разузнаване, където отговаря за статистическите данни, свързани с войната. Кабинетите на секцията са в Блечли парк, където става и разшифроването на германските данни.

Групата иска да е още по–добре информирана и състудентът на Ким – Джон Кеърнкрос, е ангажиран със самото декодиране. Две години по-късно той вече е пряко подчинен на Ким. Според руските архиви само в периода на войната между 1941 г. и 1945 г. Кеърнкрос е предал на Москва

5832 документа Задачата му е била да ги предава на СССР в суров вид, без информацията в тях да е филтрирана от службите на Чърчил. Приятелите на Филби - Гай Бърджис от МИ6 и Антъни Блънт от МИ5 - също са предоставяли много сведения, да не говорим за Доналд Маклийн, който е измъквал тонове сведения от Форин офис. Вечер тази шарена група от млади офицери аристократи се събирала в къщата на колегата им Томас Харис или в огромния апартамент на „Бентинк стрийт” 5, който Ротшилд бил предоставил на Блънт и Бърджис.

Покрай шумните купони приятелите обсъждали и различни операции –

как да сплотят Великите сили

в борбата срещу Хитлер и на кой какви данни да предоставят.

Благодарение на подобни сведения е проведена и операция „Цитадела”, с която Сталин печели битката при Курск и обръща хода на войната. Причината е, че разшифрованите съобщения са с изключително точна информация за готвената офанзива на германците както по северния маршрут, така и по южния. Филби и приятелят му Джон Кеърнкрос осигуряват и конкретни данни за въоръженията.

„Истината е, че Филби е сред хората с най-голям принос за съкращаване на кръвопролитната Втора световна война – казва ген. Тодор Бояджиев. – Прохоровка е селото, около което се разиграва битката при Курската дъга. В един от разговорите ни Ким сподели, че това е най-голямото му постижение. Както и на цялата Петорка.”

По свои канали или чрез „Ултра” Ким научава, че германците ще влязат в битката при Курск с нова модификация на танковете си, популярни като „Немските пантери”. Последната разработка е с много по-дебела и усилена броня. Джон Кеърнкрос, който работи по разгадаването на кодовете на германската шифровъчна машина „Енигма”, също предава информация на руснаците. Неговите сведения са още по-подробни и описват в детайли техническите характеристики на тези танкове.

„Тодор, моята заслуга бе, че пръв бих тревога. Друг член на Групата предаде килограми информация”, разказва по-късно Филби на Бояджиев. Сведенията на Ким и Джон стигат до КГБ много преди

решаващата битка

на 23 юли 1943 г. Което дава възможност на руснаците да разработят нов тип кумулативни бронебойни снаряди.

Десантът D-Day от една страна осигурява окончателната победа над Хитлер, от друга - не допуска Сталин да превземе Европа.
Десантът D-Day от една страна осигурява окончателната победа над Хитлер, от друга - не допуска Сталин да превземе Европа.

Немците са убедени, че съветската армия ще използва старите, които са абсолютно безопасни за новите танкови пантери. Когато обаче руснаците започват да ги обстрелват с нов тип снаряди, които палят немските танкове като кибритени кутийки, фашистите изпадат в неконтролируема паника.

"Разузнавателната информация на Филби и Кеърнкрос дава огромно превъзходство на Москва, а битката при Курск се оказва решаваща за края на войната”, споделя Бояджиев. Реално Сталинградската битка и Курската дъга обръщат хода на Втората световна в полза на съюзниците. След тях германците панически отстъпват завоюваните позиции.

„Филби праща едно късче информация, вероятно 5 - 6 реда, че германците ще са с еди-какви си танкове, но това се оказва достатъчно, за да съкрати войната с месеци и години”, казва Бояджиев. Не е за вярване, но цялата тази дейност Групата е развивала зад гърба на преките си началници.

В две поредни разузнавателни операции младежите организират такъв театър, че нито Хитлер, нито Сталин да могат да си присвоят победата.

Необикновената група е толкова задружна, че не оставя нито един свой член да бъде заловен, разкриват наскоро разсекретените британски архиви. Самият Филби е спасяван чрез изумителни тайни машинации по мистериозен начин два пъти. Зад това стоят дискретни обеди,

вечери с лордове

и висши политици от кабинета на двама британски премиери. Може би именно защото руснаците са се досещали, че Ким Филби не е лоялен към тях, те са жертвали най-резултатния си разузнавач, вероятно за да спасят свой по-високопоставен шпионин, който остава неразкрит и до днес.

Ким Филби от самото начало знае това, но играе докрай ролята на лоялен към Кремъл, за да продължи голямата шахматна игра на Групата. Когато в света само една страна има атомни бомби, той, приятелите му и едни от най-великите физици вземат смело решение - това е огромен риск и ситуацията трябва да се промени.

Така отново с риск за живота си тези младежи, подпомогнати от гении в ядрената физика, помагат на руснаците да създадат атомна бомба.

Оттогава, вече 77 години, мирът се крепи на остриетата на двете атомни бомби. Остава да видим как сегашното поколение политици ще е на нивото на това след Втората световна война, за да избегне сблъсъка.

Книгата "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд" на изд. "Труд" разкрива тайните операции, с които Шпионина на ХХ век и приятелите му изиграват Хитлер и Сталин. В нея ще научите и за тайните срещи между Филби и Юрий Андропов, както и подробности около секретната операция "Голгота", която може би е в ход и в момента.
Книгата "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд" на изд. "Труд" разкрива тайните операции, с които Шпионина на ХХ век и приятелите му изиграват Хитлер и Сталин. В нея ще научите и за тайните срещи между Филби и Юрий Андропов, както и подробности около секретната операция "Голгота", която може би е в ход и в момента.