Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През XV век един католически монах, яхнал своето магаре и с пълна с жълтици кесия в пояса, обикаля прашните пътища по българските земи, които към онзи момент вече са под турска власт.

Роденият на 30 км от Флоренция Леонардо да Пистоя е натоварен със специална мисия лично от Козимо Медичи, управлявал ренесансовия град от 1433 до 1462 г. и построил прочутата галерия "Уфици". Той възлага на тосканеца в расо да стигне чак до Цариград и да издири ценни стари ръкописи за библиотеката на известната италианска фамилия. Монахът успял да изпълни мисията си и се върнал във Флоренция от дългото пътешествие из Балканите с множество книги.

В дисагите си Леонардо да Пистоя пренесъл и нещо, което не само има важна връзка с българската история, а може да се окаже и единственият оцелял до наши дни ръкопис на цар Симеон Велики. Става дума за препис на известната за времето си "Християнска топография". Тя представлява описание на Вселената, в което се твърди, че Земята е плоска, дълга и тясна и прилича на правоъгълен храм.

Подробности за ръкописа и защо специалистът по редки книги Иван Дреников смята, че е излязъл от ръката на цар Симеон I, какво е мнението на графолога Сашо Атанасов и с какво гръцкият език от ръкописа се различава от гръцкия на оригиналния текст, четете в списание "Космос", което вече е на пазара.

XVIII