Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Янков е впечатлил журите със сръбските хитове на Шабан Шаулич и с български народни песни.
Янков е впечатлил журите със сръбските хитове на Шабан Шаулич и с български народни песни.
  • Яни Янков прави истински фурор в сръбското музикално шоу и е един от претендентите за първото място
  • Още като бебе пеел детски песнички и реклами, а учителка в градината открива таланта му

Известен е като българина, който най-добре изпълнява сръбска музика, а в момента 26-годишният Яни Янков от Перник е смятан за един от претендентите за първото място в популярния музикален формат "Звезде Гранда" в Сърбия. Той прави истински фурор и впечатлява не само журито, но и всички хора, които гледат предаването.

Участва за втори път в шоуто, защото през 2020 г.

отпада от надпреварата

в трети кръг заради COVID-19.

"Кастингът за този сезон беше през юни миналата година, като той се прави с няколко предварителни кръга, които са в различни сръбски градове, не само в Белград - споделя пред "24 часа - 168 истории" Яни Янков. - Явяват се хиляди хора. Когато се провеждаше прослушването, шефът на продукцията Саша Попович веднага ме позна, вероятно защото съм единственият българин, който се пробва. Тогава не ни дадоха отговор дали сме приети, а ни казаха, че ако сме одобрени, ще ни звъннат по телефона през септември. Обадиха ми се и така започнаха снимките."

Яни Янков е на 26 г. от Перник.
Яни Янков е на 26 г. от Перник.

Любопитното е, че още от съвсем малък Яни Янков е проявил таланта си, който не бил наследен. Сред роднините му няма музикант. Според родителите му той все още не можел да говори добре, но пеел телевизионните реклами и детските песнички.

"След това в детската градина една учителка каза на майка ми и баща ми, че пея много хубаво и трябва да ме запишат при Гуна Иванова на уроци - спомня си той. - От родителите ми винаги съм имал огромна подкрепа и те никога не са ми налагали точно с какво да се занимавам. Бях почти на 6 г., когато започнах да се обучавам при Гуна Иванова. Тя много ми помогна в развитието като изпълнител. С нея съм ходил в различни телевизионни предавания,

даже съм печелил "Кой е по-по-най

След това през тийнейджърските години, докато ми мутира гласът, тя препоръча да спра да пея, за да не разваля гласовите си данни. По-късно започнах да слушам много сръбска музика, фен съм на сложните им песни. Учех най-трудните парчета на Шабан Шаулич, който ми е любимият изпълнител. И още тогава се преориентирах. Дори като започнах да пея в едно заведение в София, първата ми работа като професионален певец, имах само сръбски репертоар, но това беше проблем.

Беше ми трудно да вляза в час и да изпълнявам модерни комерсиални парчета, но такава беше политиката на заведението.

След 7-и клас си подадох документите за музикалното училище "Любомир Пипков" в София. Ходех на солфеж и на уроци по свирене на акордеон, за да се подготвя за приемните изпити. Заедно с това тренирах и футбол. Родителите ми обаче не ме пуснаха на общежитие. Пресметнах, че трябва да ставам много рано, за да пътувам от Перник до училището, после да се връщам веднага за тренировки и ми се стори невъзможно. Затова се отказах. Записах хотелиерство в Перник."

Въпреки това изпълнителят продължава да надгражда таланта си. В "Звезде Гранда" първоначално се състезавал срещу 140 човека.

"Още през 2009 г., когато бях 13-годишен, се запалих по това шоу и си казах, че един ден, ако има възможност, ще участвам в него - посочва той. - Просто не знаех дали българин може да се яви. Първия път, през 2020 г., отпаднах по особено нелеп начин. Разболях се от ковид и бях 14 дни под карантина. Затова отново се пробвах. Тази година има 14 кръга, като в последния е финалът. До миналата година бяха 10, но сега има нов регламент, вкарват участници от минали сезони и е малко по-различно. По този начин искат да отсеят най-добрите 16 човека - 8 мъже и 8 жени. Във всеки кръг, до пети, отпадаха по двама мъже и две жени на всяко предаване. След това започнаха да махат по 1 мъж и 1 жена. В момента съм в 11-и кръг, но той все още не е излъчен. Факт е, че

има много силна конкуренция

Има страшно добри изпълнители и е много трудно. Журито, което включва звездите Драган Коич-Кеба, Мария Шерифович, Цеца Величкович и др., решават кой да продължи директно в следващия кръг. След края на дуелите по регламент тези, които са загубили, се нареждат на сцената и шефът на продукцията решава кои двама души да напуснат. Това го наричат бараж. В последните няколко кръга той признава, че му е изключително трудно и не може да вземе решение кой да отпадне."

Янков за втори път участва в сръбското музикално предаване "Звезде Гранда".
Янков за втори път участва в сръбското музикално предаване "Звезде Гранда".

В телевизионното шоу Яни Янков впечатлява с изпълненията на песни на покойната сръбска легенда Шабан Шаулич, който загина в катастрофа в Германия през 2019 г.

"За съжаление, нямах шанса да го познавам лично - признава 26-годишният мъж. - Преди години Шабан беше жури в предаването. От толкова време слушам и пея такава музика и мога да кажа, че никой по толкова сложен начин не може да изпълни песен като него. Той просто е богът на сръбската музика. Няма друг човек, който да се доближи до гласовите му качества."

Не само у нас, но и в Сърбия се твърди, че българският изпълнител е един от претендентите за първото място, като в социалните мрежи фаворитите му са хиляди.

"Още от самото начало не съм имал амбиции за челни места - посочва Янков. - Този път така се случи, че хората ме разпознават в "Звезде Гранда". Карам кръг за кръг. Приемам го като сверяване на часовника и школовка, защото нашите представи за изпълняване на сръбска музика нямат нищо общо с истинското пеене. Познавам доста колеги, които пеят такава музика, и тя наистина много се различава от оригиналната. Искам да видя докъде мога да стигна сред тези звезди там. Оценяват ме хора като Цеца Величкович. Това е уникална емоция и се наслаждавам на всичко, което ми се случва. За всеки кръг се подготвям предварително. Имам ментор. За всяко предаване заедно обсъждаме с кои песни да се представя, кои са подходящи за мен. Няма как да ходя често на репетиции, защото съм в България, затова изпращам клипове по телефона със запис на изпълнението ми. Тя ми казва какво да се поправи. Когато трябва да се снима епизода, ден преди това отивам на репетиции, доизглаждаме нещата и след това излизам на сцената."

В последния излъчен кръг обаче един от членовете на журито не гласува за Янков и го изпраща на елиминации. За щастие, е избран да остане и да се бори за голямата награда.

"Мария Шарипович в последните два кръга имаше претенции за песните, които изпълнявам - разказва 26-годишният певец. - Пеем по две. Едната винаги ми е на Шабан Шаулич. Тя ми повтаря, че имам страхотен глас и мога да изпея и нещо на друг изпълнител. Обаче аз не го направих и тя не гласува за мен и ме изпрати на бараж. С менторката ми сме го коментирали и сме на мнение, че е по-добре да залагам на сигурно. Задължително едната трябва да е такава. Единственото, което ми помага, е любовта към песните на Шаулич и към неговото творчество. Смятам, че репертоара му го изпълнявам една идея по-добре от останалите хитове. В крайна сметка аз не искам да бягам от себе си, защото вероятно повече няма да отида в това предаване и затова трябва да се възползвам максимално и да покажа най-доброто."

Освен със сръбски парчета,

Янков печели журито и зрителите с изпяването на някои от най-великите български народни песни

"Още в първия кръг искаха от мен да изпея песен на Азис, защото той е много популярен там, или изобщо някакъв по-бърз попфолк - разказва 26-годишният мъж. - Аз обаче им обясних, че в нашата музика няма толкова орнаментика, колкото в тяхната. С няколко композитори сме коментирали, че колкото една песен е по-проста, толкова по-бързо се набива в главите на хората. Така действат нашите изпълнители. Затова за мен не е удачно да изпълнявам такава песен, предвид че моят противник пее някоя суперсложна. Тоест изобщо няма да мога да му отговоря. Те обаче много държеха да пея български парчета. Затова в 4 поредни кръга пях народни песни и те бяха много очаровани. Първия път изпях "Излел е Дельо хайдутин". Една от журито каза, че през цялото време е стояла настръхнала, нищо че не разбира какво се пее в самата песен. В последните кръгове започнах да изпълнявам друг тип, защото вече шоуто е в напреднал етап и е хубаво журито да знае самата песен и да оцени дали правилно е изпята, защото аз мога да пея прекрасно една наша народна песен, но те не знаят в оригинал дали е така, или не."

Обикновено Яни Янков няма сценична треска, но там се притеснява преди всяко излизане. Единствената мотивация, която го кара да дава най-доброто от себе си, е дъщеря му, защото смята, че докато гледа представянето му, тя трябва да се гордее с баща си.

Освен комерсиална музика, 26-годишният перничанин пее сръбски песни, народни и попфолк, като има и свои две авторски. Досега не е участвал в други подобни формати, дори и наши.

"От "Гласът на България" са ме търсили няколко пъти, за да се явя в различни сезони - отбелязва той. - Там са много различни нещата, залага се на друг тип музика. Не се приема балканската, независимо дали ще е сръбска, гръцка, наша. За мен лично това не е ок. Например в "Звезде Гранда" се представят песни от 80-те и 90-те и по този начин те не остаряват. Те си пазят музиката, която се пее до ден днешен. Докато у нас всяко парче, което излезе, дори да стане тотален хит, това е за точно 3 месеца и след това спира да се слуша.

Пазарът се залива, няма толкова качествена музика,

а в същото време няма и формати, които да я поддържат. Забелязал съм, че хора, които открито твърдят, че не харесват балканската музика, всъщност съм ги виждал в заведения, в които се пуска такава."

В свободното си време Яни Янков продължава да играе футбол. Обича също да ремонтира и да украсява двора на къщата си. Цялата му енергия обаче е насочена към дъщеря му, която е неговата сбъдната мечта. Той си пожелава да бъде здрав и да живеем в едно по-мирно време. А докъде ще стигне в "Звезде Гранда", предстои да видим.