Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-добре е да се планират почивки там едва когато ситуацията се изясни - след първите тестове заразените на Черния континент лавинообразно растат

В Африка от 1,3 млрд. население болните през април са нищожен брой - 27 385, а починалите 1297.

Проблемът е, че броят на заразените драстично нарасна - с 43%, след като бяха направени първите 500 хил. теста. Тези дни се очакват резултатите от поредните 1 млн. проверени за вируса.

От тази гледна точка Африка наистина е една голяма черна кутия и там болните тепърва ще растат, така че резервациите за почивки спокойно могат да изчакат, докато ситуацията се изясни.

С 299 болни и 10 души починали Танзания на пръв поглед изглежда абсолютно безопасна за пътувания, още повече че това са данни от края на април.

Жегата,

съчетана със сухото време, очевидно не понася на вируса, но както навсякъде в Африка, така и в тази страна има един голям Х.

Там тестването е минимално и се проверяват единствено сериозно заболелите. От тази гледна точка Черният континент е подходящ за пътувания предимно за любителите на риска.

Там в момента започват и големите намаления на сафари туровете, тъй като резервациите са със 75% по-малко заради пандемията. От 443-те фирми 90% са потвърдили, че при тях спадът е катастрофален. Паралелно с това се отказват и съществуващите резервации. Безспорно това е сериозен удар за сафари индустрията в Африка и резерватите за диви животни, които разчитат на тези приходи, но ситуацията ще се проясни едва когато бъдат възстановени полетите. От края на март те са отменени.

Хотелите са повече от изгодни - цените започват от 17 лв. за нощувка и стигат до 133 лв., като в този диапазон има и четиризвездни спа хотели. Само суперлуксозните започват от 260 лв. и стигат до 430 лв.

Кения е друга африканска страна, засегната от вируса. Макар все още да е с 320 болни и 14 починали, там картинката също не е много ясна, защото тепърва започва масовото тестване. Най-голямата компания за сафари турове в Африка призовава клиентите си да изчакат до 15 юни, когато ще има по-голяма яснота за развитието на

заразата

на Черния континент. За момента там всички полети са спрени, а сафари турове няма изобщо. При всички случаи цените на нощувките също ще бъдат намалени, защото в момента продължават отказите от резервации. Засега най-бързо се възстановява Египет, където заболелите са 4782- ма. По всичко личи, че страната върви към отменяне на мерките, защото приходите от туризъм годишно са 12,5 млрд. долара. Всеки месец без чужденци означава 1 млрд. долара минус.

Сега решението зависи от властите, макар че повечето хотели вече реагираха с промоционални оферти. Между 80-150 лв.