Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки: Правителствената информационна служба
Снимки: Правителствената информационна служба

Готвим се за летен сезон от 1 юли. Направили сме няколко сценарии, за да имаме готовност да стартиране, но следваме правилата на Националния кризисен щаб. Това заяви на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя съобщи и какво е предложила на колегите си - министрите на туризма в ЕС, на онлайн срещата в рамките на председателството на Хърватия. Ангелкова е била подкрепена от колегите си от Гърция, Италия, Испания, Малта, Полша, Румъния и други.

"Предложихме да се създаде европейски компенсационен фонд при пътуванията, който да подпомогне ликвидността на туроператорите и да защити потребителите. Важно е, за да се избегне този затворен кръг да не може да се възстановяват пари и това да доведе до масови фалити на туроператори и да ощети клиенти", каза Ангелкова.

20% от средствата, които са обявени във възстановителният план на ЕС, да бъдат целево насочени към туризма, са поискали министрите на туризма. Ангелкова е настояла за ясни правила и критерии при разпределянето на средствата, на принципа на солидарността и на достъп на всяко предприятие до тях.

Бюджетна линия за туризма по грантови схеми и финансови инструменти на европейските програми е другото й предложение. Досега туризмът не е бил допускан до евросредствата по тях.

Поискахме да има единни правила при поетапното отваряне на границите между държавите членки и пътуването в ЕС, заяви още министърката.

Очакват се още единни здравни стандарти за местата за настаняване и правилата, които туристите да спазват. "Така нашата работа ще бъде една идея по-лесна. С единни европейски правила хаосът ще бъде по-малък", каза Ангелкова.

Другото предложение е изработване на гъвкави правила за визи от трети страни, когато се възстановят пътуванията.

Предложих да има европейска туристическа стратегия, свързана с възстановяването на Европа като туристическа дестинация и как да се рекламира Европа и всяка страна членка.

Българският министър на туризма е поискала специален план за възстановяване и излизане от кризата, обвързан с финансиране и конкретни мерки.

Ангелкова предложи на сектора у нас да изпратят заедно декларация или писмо, за да се обединят усилията и да се защитят исканията за възстановяване на сектора.

"Оптимист съм и правим планове, на база на всекидневния диалог с колегите и със сектора, от 15 юни, а защо не и по-рано, да започнем подготовката, и от 1 юли да стартира активен летен сезон, работим това да се случи. Разработили сме планове и ще ги предоставим за обсъждане, за да няма стрес, защото това изисква сериозна подготовка от бизнеса", заяви тя.

Ангелкова благодари на премиера Бойко Борисов и на генерал Венцислав Мутафчийски за подкрепата. Това, което разработваме е кога да се отворят открити площи на ресторанти и заведения, малки хотелчета. Кога и при какви условия курортите биха могли да стартират. Всичко това се прави през призмата за опазване на нашето здраве. На мен ми се иска още утре да започна да обикалям.

Министърката съобщи и мерките, които се работят у нас. Една от тях са ваучерите за туризъм за българите и стимулиране на българския пазар. Подготвя се рекламна стратегия, на първо място за вътрешния пазар, призовавам да се избере България, каза тя. На второ място са съседните ни страни, защото едва ли толкова бързо ще се възстанови авиацията. На трето място е европейският пазар.

В непрекъснат диалог сме с туроператори, провела съм разговори с тях, България е едно от предпочитаните места за туризъм, макар и късен. Друга мярка е насърчаването на организираният туризъм чрез туроператорите и стимулиране на чартърите, за да се възстанови достъпът на страната, каза тя, но уточни, че това зависи от отварянето на границите и възможностите на бюджета.

Друга важна стъпка е възможностите за облекчаване на визита с Русия и Турция. Предложили сме на външното министерство да се сложи на дневен ред. Другото е за морските плажове - къде възможно да има безплатни чадъри и шезлонги. Предстоят срещи утре и вдругиден с асоциацията на концесионерите и да обявим какво предстои за всеки плаж. Обсъждаме възможностите за разполагане на чадъри и шезлонги, за спазване на социална дистанция.

Работи се електронно приложение за потребителите за разполагането на чадъри и шезлонги за плажовете, както дигитална кампания за насърчаване на туризма с мотото "Преоткрий България".

Тя припомни и мерките на правителството и уточни, че те са и за всички представители на туристическия сектор, като най-засегнат той е приоритет. До дни предстои в рамките на ОП "Иновации и конурентоспособност" да се отвори процедура за грантове за микро- и малки предприятия, в която е включен и туризмът.

Подготвя се декларация за пътуване на собствен риск - туристът да декларира, че е здрав, че знае за правилата за настаняване, както и правила и препоръки за местата за настаняване и хранене. Очакваме да има единни правила и за ЕС, но не чакаме да ни ги изпратят, ние сме си разработили наши.

Не мога да дам конкретна дата, направили сме различни сценарии, но следваме, което ни казва националният щаб, каза още тя. Готвим се максимално бързо да стартираме подготовката на сезона. Надявам се, спазвайки стриктно правилата, да имаме летен сезон от 1 юли, повтори тя.