Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Канят учени да изследват уникалния въздух в Слънчев бряг, лекувал навремето дори малария

Хотелиерите искат зелени коридори за чехи, молдовци, беларуси и украинци

Слънчев бряг да бъде обявен за свободна от коронавирус зона и да започне да приема туристи още през юни, предлагат хотелиери от най-големия български курорт. Те са сформирали инициативен комитет, който е изпратил писма до БАН и здравното министерство, съобщи за “168 часа” Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерско-ресторантьорска асоциация (БХРА).

Хотелиери канят вирусолози

и други учени, за да изследват на място лечебните свойства на въздуха в курорта, който местните наричат “розата на ветровете” заради уникалните въздушни течения, срещащи се в района на Слънчев бряг и Свети Влас.

“Ще ги настаним за наша сметка, нека проучат и кажат. Навремето тук е имало голям санаториум и освен белодробни болести успешно са лекували дори малария”, припомня Налбантов. Той дава за пример Турция, в която според данни в пресата от 5 май започва отваряне на определени туристически зони, сертифицирани като “чисти” от COVID-19.

“Аз пръв ще отворя хотелската си база, давам 25% намаление за български туристи, като в пакета ще включа безплатно ползване на най-новите си спа зони. Какви оферти ще предложат другите колеги, е техен избор, но

преференции

за българския

турист ще има

Добре ще е да има и безплатни чадъри и шезлонги при компенсация на концесионерите. Ние в Слънчев бряг сме уникално място и този вирус не може да се развива при нас.

Освен това предлагаме част от хотелите да приемат вече преболедували хора от страната, които чрез ваучери, отпускани от държавата, да идват като на санаториум при нас”, казва Налбантов. Признава обаче, че тази идея не се приемала добре от всички хотелиери, тъй като имало и такива, които се страхували, че комплексите им може да се превърнат в болници.

В Слънчев бряг са разделени на две за съдбата на сезон 2020, но са единодушни в това, че ранните записвания тази година, които по традиция са най-изгодни, са били едни от най-силните досега.

За съжаление, след обявяване на пандемията от COVID-19

голяма част от резервациите били анулирани

“На места тези анулации са над 80%, затова не виждам как изобщо може да се говори за летен сезон. А и като добавим, че в страни като Италия, Испания и Великобритания открито бе казано, че това лято няма да има сезон, недоумявам как в България може да е по-различно”, казва собственик на два хотела в Слънчев бряг.

Засега той няма намерение да ги отваря, защото се страхува, че няма да е по силите му да поддържа персонал, ако се окаже, че липсват достатъчно туристи или пламне заразата в базите му и се наложи продължителна карантина.

“По-добре

държавата да намери пари за

тези хора,

които ние не успяхме да назначим на работа. Колко българи това лято ще имат средства да отидат на море, като голяма част от тях останаха без средства”, пита местен предприемач.

Хора от туристическия бранш са категорични и че мярката 60/40 се оказва неработеща за сферата на туризма, в която работниците започват да се назначават от март нататък, и искат тя да се преработи. Настояват и за банкови обезпечения, недоволни, че кредитните институции ги определяли за твърде рискови клиенти. “Рискова е цялата държава в подобна ситуация”, недоволстват в бранша. Притесняват ги и неяснотите около отварянето на хотелските бази в условията на пандемия и как ще се реагира при установяване на заразени туристи. Повечето гледат с надежда към предложенията на експерти от бранша да бъдат отворени зелени коридори, в които с автобуси да бъдат превозвани туристи от Централна Европа, Молдова, Беларус и Украйна.

“Чехите например са готови да тръгнат към България. Руснаци също ще дойдат, ако се облекчи визовият режим, макар че те основно ще ползват собствените си апартаменти по морето и на приятели”, смята Веселин Налбантов.

За улесняване и дори премахване на визовия режим за Русия и Беларус апелира и председателят на Туристическата камара в Бургас Иван Иванов. Както и че трябва да се разработи стратегия при туроператори и хотелиери как да се действа при установяване на заразен с COVID-19 по време на престоя му в града и хотелите.

“Тук огромно значение ще има позицията на общината и мерките, които ще се предприемат, за да не се прекъсне нишката хотел - клиенти - местна власт и в същото време да се действа организирано и безопасно за останалите посетители", смята Иванов.

Като мярка за безопасен туризъм в условия на пандемията от коронавирус Регионалната туристическа камара в Бургас препоръчва ол инклузивът да отпадне като форма на обслужване и да се замени с услугата "ала карт", при която се поръчва храна според менюто. Според шефа на камарата

трябва да се оформи собствен бранд “Черноморска кухня”,

който да доведе и до устойчивост и разпознаваемост на региона, по подобие на средиземноморската кухня например.

Отпадането на ол инклузива също се приема двояко от хотелиерите. Едни одобряват идеята и твърдят, че отдавна е трябвало тази услуга да се предлага само в ограничен брой хотели, които отговарят на необходимите изисквания.

Други обаче напомнят, че услугата ол инклузив фигурира във вече сключените договори при ранните записвания и няма как да бъде избегната поне за този сезон.

Според Иван Иванов пък това лято приоритетно ще се развиват малките и бутиковите хотели. “След преминаване на пандемията, когато държавите започнат да отварят границите, превес в туризма ще имат страните с богати природни дадености, а в това отношение България е лидер”, смята председателят на регионалната камара.

Годината да бъде обявена за нулева

за събиране на туристическия данък, предложи още в началото на извънредното положение шефът на комисията по туризъм в общинския съвет на Бургас Живко Табаков. Експертът препоръча и изработване на кризисна рекламна стратегия за рекламиране на Бургас като туристическа дестинация, като се пренасочат неизразходвани средства от участие на града в туристическите борси.