Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В последните години Димитров е с разклатено здраве.
В последните години Димитров е с разклатено здраве.

Критикува зверствата на Червената армия у нас, но бързо подвива опашка

Сталин има сериозни мотиви да елиминира Георги Димитров - смята историкът Лъчезар Стоянов. - Хем българинът да остане герой, хем да го няма."

Според него Димитров е имал и други прегрешения спрямо властта в Кремъл. Точно преди Сталин да сключи съюз с Хитлер през 1937 и 1938 г. с пакта “Молотов - Рибентроп”, българинът излиза с яростна статия против фашизма. Целта му е

да обедини всички противници

на Хитлер в едно движение и по този начин да даде нов тласък на развитието на Интернационала.

Димитров се опитва да отстои и една нова теза, която очевидно не е съгласувал с Кремъл. "На петия конгрес той обявява, че народната демокрация не е диктатура на пролетариата - казва Стоянов. - Сталин обаче му се обажда и доста го критикува. Резултатът е, че във финалното си изказване Димитров говори точно обратното. Че демокрацията е форма на диктатурата."

Димитров е и единственият, който си позволява да напише писмо до Сталин и да критикува зверствата на Червената армия след преврата на 9 септември 1944 г.

"Известни са

редица случаи на насилие

по отношение на местното население на завзетите територии от някои военнослужащи от тиловите части на Червената армия - пише Димитров. - Така например: 

а) Произволно се отнемат от местното население работен добитък, каруци, хранителни продукти без знанието на местната власт и без да се оформи по съответен начин изземването на животните и хранителните продукти.

б) Произволно се изземват държавните и частните граждански превозни средства и смазочни масла. Това води до срив на есенната сеитба

в) Някои военнослужещи в пияно състояние нахлуват през нощта в частни домове в градовете и селата, грабят, а в някои случаи изнасилват жени и убиват мъже. В село Див Дядово, Шуменски район, е убит заедно с други и член на комунистическата партия." 

Доколко такива произволни действия внасят голям смут сред населението, което с неописуема радост и израз на дълбоко щастие среща

братската Червена армия,

и от друга страна се използват по злостен начин от враговете на българския народ и на Съветския съюз, молбата е да се направи всичко възможно за тяхното прекратяване."

Тито си позволява същите критики към Сталин, но разликата с Димитров е, че успява да оцелее въпреки многобройните опити на съветските спецслужби да го ликвидират.

Защо Сталин е толкова отмъстителен дори към най-близкото си обкръжение, четете в хартиеното издание.