Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дани Алвеш
Снимка: danialves/ instagram
Дани Алвеш Снимка: danialves/ instagram

Всички се питат къде потъна огромното богатство на футболиста, че да не може да си плати гаранцията и да изчака на свобода развръзката на делото срещу него за изнасилване

20-годишните се радват на измамното самочувствие, че ще живеят вечно. После с наближаването на 30-те се появява първото облаче на хоризонта, но то е още твърде рехаво, за да закрие слънцето на младостта. Към 40 обаче вече порасналите момичета и момчета осъзнават, че нищо на тази земя не е вечно, и ако са умни, започват да ценят не годините, а месеците, седмиците, дните и дори часовете от своя живот. Всеки миг е важен и трябва да му се обърне внимание. Всяка пропиляна минута ще изтече и няма да се върне повече.

Дани Алвеш тъкмо стъпи и с двата крака във възрастта на отрезвяването и осъзнаването, че всичко е тленно, и ето че му се наложи да похарчи по най-лошия начин 14 безценни месеца от своя живот. 40-годишната бивша суперзвезда на „Барселона" и на бразилския национален отбор онзи ден излезе от пандиза, след като най-сетне успя да си плати гаранцията от 1 млн. Това съвсем не е краят на кошмара за легендата на световния футбол, тъй като делото срещу него за изнасилване продължава, а на първа инстанция той получи 4,5 години.

Как се стигна дотук ли? Много е лесно. Иска се да имаш достатъчно пари, да нямаш задръжки и да си повярваш, че си богоизбран. Може би Дани би опитал да се оправдае, че твърде много хора са го тикали към опасните самозаблуди. Някога той беше любимецът на публиката. В мачовете съчетаваше уникалния си футболен талант с вроден артистизъм. И понеже игра с най-големите и спечели купища от най-значимите трофеи, спонсорите също го боготворяха. У дома също му беше измамно лесно. Ожени се за красавица и създаде две прекрасни деца. Беше млад, популярен, богат и в общи линии щастлив човек според общоприетите схващания за това състояние на духа.

Дани Алвеш захвърли всичко това с лека ръка именно заради самозаблудата, че всичко на този свят му е позволено. Той отиде на дискотека, хареса си момиче и го примами в тоалетната, за да осъществи полов акт с него. Поне това е версията на девойката, която след това отива в полицията и разказва, че е изнасилена.

Футболистът на мексиканския „Пумас" първоначално твърди, че въобще не се е срещал с младата жена, но впоследствие преобръща показанията си и признава, че е правил секс с нея, но по взаимно съгласие. Точно тук Алвеш губи почва под краката си, тъй като е връхлетян от новото правило в испанското законодателство – „Само да е да". То е въведено именно за да помага за разрешаването на подобни случаи, в които адвокатите на насилника опитват да го измъкнат със сложни тълкувания на степента на готовност на двете страни да бъдат интимни една с друга. Правилото „Само да е да" ще премахне нюансите и ще изчисти отношенията между мъже и жени както в популярните испански дискотеки, така и в съдебната зала.

В случая с Дани Алвеш прокурорите успяват да докажат в съда, че неговата жертва не само не е дала съгласието си, но е била и категорично против да прави секс с популярния футболист. Бразилецът получава присъда от 4,5 години, от които вече е излежал 14 месеца. Битката продължава на следваща инстанция, а медиите в Испания не спираха да питат къде е изчезнало огромното богатство на Алвес, че да не може да си плати гаранцията от 1 млн. евро, за да изчака развръзката на свобода. По едно време се твърдеше, че Неймар ще плати тези „джобни" пари, за да може неговият сънародник да смени затворническия нар с луксозното си легло у дома. След произнасянето на присъдата на първа инстанция обаче бащата на Неймар обяви пред медиите, че неговият син не е склонен да помага повече на осъден изнасилвач. Което пак повдигна въпроса как така играч, преминал през „Барселона" „Ювентус" и ПСЖ, няма 1 млн. евро в сметката си.

Според изчисленията на различни бизнес издания Дани Алвеш е заработил не по-малко от 47 млн. евро по време на богатата си футболна кариера. В разгара на делото обаче се оказва, че едната му испанска банкова сметка е изпразнена до шушка, а в другата има 51 000 евро, които обаче са запорирани, за да бъде изплатено обезщетение от 150 000 евро на жената, която твърди, че е била изнасилена. Хората си помислиха, че 40-годишният играч е натоварил торбите със злато на кораб, самолет или муле, за да ги скрие в родината си, но оттам развенчаха подобни митове, включвайки се в списъка с държавни, банкови и частни институции, които търсят пари от Алвеш.

Самият той все пак взе глътка въздух, след като беше оправдан по обвинение за данъчни измами и испанската хазна ще трябва да му върне около 9 млн. евро. Лошото е, че досегашният му тим „Пумас" настоява да получи малко под 5 млн. евро компенсация от играча заради нарушаването на договора и нанесените имиджови щети на клуба. Или казано по-простичко – когато всичко приключи и бъдат приспаднати всички разходи, Алвеш пак ще е без пукната стотинка. И няма да има откъде да вземе, тъй като всички досегашни спонсори се отдръпнаха погнусени сякаш е нещо, домъкнато от котката. Още по-тъжната новина е, че от „Барселона" се канят да изтрият името му от списъка с клубни легенди. Така няма да му останат не само пари, но и самочувствие на човек, който някога беше боготворен от стотици хиляди по трибуните. Днес той е просто един разжалван глупак, който опропасти всичко заради едно безпаметно напиване и неумение да си укроти нагона.