Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Глушков Снимка: фейсбук на федерацията
Георги Глушков Снимка: фейсбук на федерацията

Георги Глушков е бивш български баскетболист и президент на Българската федерация по баскетбол от 2011 г.

Той е първият българин и първият баскетболист от Източния блок, играл е в Националната баскетболна асоциация (НБА) на САЩ и Канада в отбора на "Финикс Сънс".

Роден е на 10 януари 1960 г. в Трявна. От първи до седми клас учи в СПУ „Петко Рачев Славейков", Трявна. След това продължава образованието си в спортно училище в град Ямбол.

На 17 години е вече национален състезател, а в средата на 80-те години на миналия век се нарежда сред петимата най-добри баскетболисти на Европа. През сезон 1984-1985 печели шампионската титла в състава на "Академик" (Варна) и записва 33 точки и 23 борби средно на мач.

На 25 септември 1985 година е изтеглен в драфта на НБА под номер 148 от "Финикс Сънс" и става първият играч от Източна Европа в НБА.

В САЩ събитието е отбелязано със специален комплект за журналисти, който съдържа история на България и разговорник на български език.

Там обаче Глушков остава само един сезон и е отпратен обратно към Европа. През сезона изиграва 49 мача (16 като титуляр), в които играе средно по 15 минути и записва 4,9 точки и 3,3 борби. По време на контролните мачове в Лятната лига обаче се завръща в Европа.

По-късно играе в Италия, Испания и за "Академик" (Варна).
С националния отбор на България по баскетбол Глушков взима участие общо на четири европейски първенства – през 1979, 1985, 1989 и 1991 г.

Почетен гражданин на Трявна от 2012 г.