Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Десподов стана за четвърти път футболист на годината и обяви две неща - годеж и страх от Христо Стоичков.

Защото момчето от Кресна пази ревностно личния си живот, а всички знаем колко лют може да бъде Камата.

Именно Стоичков е човекът, който му даде път във футбола, и е печелил наградата за най-добър футболист 5 пъти.

Вярно, при конкуренцията на най-великите във футболната ни история, а не като в момента - с двама конвертируеми играчи в националния отбор - Десподов в ПАОК и Илия Груев-младши в "Лийдс".

Колкото до личния живот, той се беше появявал в дамска компания само веднъж - на церемонията за футболист на годината през 2019 г., когато спечели за първи път. До него бе дъщерята на банкерката Цветелина Бориславова - Веселина Абаджиева.

Но сега връзката на Десподов със Силвия Зорова не е тайна, като той все слага сърчице върху нейното лице в социалните мрежи. Доскоро нейното детско лице беше на логото на всички продукти на мандра "Пършевица" на баща Димитър Зоров, шеф на Асоциацията на млекопреработвателите и на Националния съюз на говедовъдите в България. Днес лицето на Зорова продължава да стои на някои от камионите, с които се разнася продукцията на семейната мандра.

Родената през 1994 г. Силвия е завършила престижен университет във Великобритания, и то в една от най-тежките бизнес специалности. Връща се обаче у нас, за да се включи в семейната фирма. Управлява хотела край мандрата на фамилията във Врачанския Балкан, построен още през 1997 г. През последните месеци обаче Силвия напълно се посвети на любимия си Кирил и живее в Солун. Семейството има и къща на Халкидики, където често може да бъдат засечени двамата.

Според близки до семейство Зорови слуховете за предстояща голяма сватба в Гърция на двамата влюбени не са верни. Ако се стигне до нея, тя щяла да е в България.

Футболният път на Кирил стартира от Кресна. В култовия "Пирин 2001", който е един от отборите, спасявали футбола в областния Благоевград.

Родителите му имат хранителен магазин в центъра, както и автомивка.

След това

с батко си Димитър нарамва багажа и отива на сгледа в академията на "Литекс"

И двамата са харесани, но Митко, който е защитник, бързо приключва с футбола.

Кирил Десподов прави своя дебют за първия състав на 12 май 2012 г. под ръководството на Христо Стоичков в шампионатен мач срещу отбора на "Калиакра" (Каварна), който завършва 5:0 в полза на ловешкия тим.

Тогава е едва на 15 години и 7 месеца, като по този начин става втори сред най-младите дебютанти в цялата история на родния елит.

Преди него е само рекордът на Георги Соколов, който дебютира на 15 години и 5 месеца през далечната 1957 г. И може би затова някои имат чувството, че играе от десетилетия, а е само на 27 години. Роден е на 11 ноември 1996 г.

"От мен се искаше да направя така, че момчетата да станат звезди и да излязат на пазара с етикет от 7-цифрена сума в евро. Така и стана. Георги Миланов, Симеон Славчев и албанецът Ваюши, който бе резерва, когато дойдох, се продадоха за около 10 милиона евро общо. Също от този отбор, но по-късно, от витрината на ЦСКА Ганчев трансферира Антон Недялков за милион и половина долара. А за Кирил Десподов, когото пуснах да дебютира на 16 години, днес в Борисовата градина са му сложили цена от 3 милиона евро. Не обичам да говоря за пари и сметки, но в случая искам да извадя факти за онези разбирачи, които не спират да лаят: "Стоичков това, Стоичков онова". Всички от изброените таланти и досега чувствам като мои деца. Често ми звънят за съвет или да ме чуят как съм. И това не е случайно - зад милионите се крият много емоционални преживявания. Не само усмивки, но и критични моменти", пише Камата в биографията си.

След което започва да описва някои моменти за всеки от играчите.
"Десподов го

мъчеше друга болка – любовна, като при всеки тийнейджър

Имаше обаче реална опасност да остане само един "местен талант". Нали ги знаете? На седем-осем мача някакво шоу на домашната сцена и после яка дрямка под провинциалната сянка. Него го лекувах с дълги разговори и системата на Кройф - индивидуални занимания, в които го натоварвах така, че да няма сили за подвизи през нощта", описва състоянието на Десподов Камата по-надолу в книгата си.

Разказът му само доказва, че страхът на Кирил за реакцията на Стоичков са напълно реални.

На 27 години Десподов е най-мразеният футболист от феновете на "Левски" и ЦСКА. "Сините" го нарочиха след едно вечно дерби през 2017 г., когато заяви, че ако това, което играе техният отбор, е футбол, то той е космонавт. И веднага му лепнаха прякора Космонавта. Но Десподов винаги е имал великолепно чувство за самоирония и докато бе в Италия, се снима с костюм на NASA.

За "червените" е просто предател. Защото, след като бе продаден на италианския "Каляри", където така и не успя да пробие, се върна в кръвния вече враг "Лудогорец".

И в историята отидоха писанията в социалните мрежи, че на контролите на "червените" ходят повече фенове, отколкото на мач на шампионите, и че с пари любов не се купува. Но той твърди, че никой от Борисовата градина не го е търсил, за да се върне.

Реално на терена Десподов е

печелил нещо единствено и само с "Лудогорец"

Поне до края на сегашното гръцко първенство. Иначе е шампион три пъти и един път е печелил купата. В чужбина с "Каляри" и "Щурм" (Грац) няма нищо. В Серия "А" мачовете му се броят на пръстите на двете ръце, а в Австрия попадна само заради треньора на ЦСКА в момента Нестор ел Маестро, който води австрийците след края на първия си престой в Борисовата градина.

В Разград дебютира и в националния отбор. На 2 март 2018 г. Петър Хубчев пуска тогавашния играч на ЦСКА на мястото на Спас Делев в 68-ата мин. Тогава Десподов е на 21 години, 4 месеца и 12 дни. Първият му гол идва няколко месеца по-късно - на 13 октомври срещу Кипър при победата с 2:1 над Кипър на "Васил Левски" в Лигата на нациите.

И така вече натрупа 47 двубоя за България с 13 гола. В 19 от тях е капитан на националите, като за първи път сложи лентата на 5 юни 2021 г. срещу Русия. Лошото е, че балансът ни в тези двубои е 10 победи, 12 равни и цели 25 загуби с голова разлика 42:77.

Само за сравнение: Стоичков приключи кариерата си след 83 мача, 37 гола и 35 победи, 18 равни и 30 загуби при положителна голова разлика 123:104.