Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Габриел по време на изслушването в Европарламента СНИМКА: АВТОРЪТ
Мария Габриел по време на изслушването в Европарламента СНИМКА: АВТОРЪТ

Ще работя за преодоляване на пречките, които възпрепятстват обучението в друга държава и свободното движение на учещи. Една такава пречка е отсъствието на европейска студентска карта. Ще насърчавам трансграничното обучениe. Ще продължа работата по ключови компетентности, качествено образование в ранна детска възраст, взаимно признаване на дипломи и резултати от изучаването на езици. Заставам зад амбициозна политическа визия за създаването на пространство, където никакви граници не възпрепятстват ученето, следването и провеждането на научни изследвания.

Това декларира снощи на изслушването ѝ в Европарламента българският еврокомисар Мария Габриел, която бе предложена от новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен за нов мандат, този път с ресор “Иновации и младеж”. Тя представи приоритетите си пред две комисии на ЕП - по промишленост, изследвания и енергетика, и по култура и образование. Първата задаваше въпроси за научните изследвания и иновациите, а втората - за образованието, културата, младежта и спорта.

По първата част на портфолиото Габриел ще работи с вицепрезидента Маргарет Вестагер, а по въпросите от втората област - с вицепрезидента Маргаритис Схинас. Почти всички от останалите 25 кандидати за ЕК са изслушвани от по една комисия на ЕП, но огромното портфолио на българката, която ще отговаря за две тежки дирекции в ЕК, я разпредели в две ресорни комисии. Габриел се справи впечатляващо и във встъпителното си слово, и в отговорите на 25-те въпроса, които ѝ зададоха представители на всички политически сили в ЕП по време на 3-часово изслушване.

По отношение на “Еразъм” ще работя усилено, за да изпълня призива на избрания президент г-жа Фон дер Лайен за утрояване на бюджета, което ще доведе до по-нататъшното развитие на приобщаването към програмата, обяви Мария Габриел. Мерките ще включват целеви безвъзмездни средства за хора със специфични нужди, по-гъвкави формати, подходящи за нуждите на хора в неравностойно положение, целеви мерки. Искам структурните фондове и InvestEU да подкрепят държавите членки при осигуряването на равен достъп до висококачествено приобщаващо образование в съответствие с първия принцип на Европейския стълб на социалните права, добави Габриел.

“Тези политики прекрасно се основават на опита, който натрупах през последните 2 г. В позицията на комисар, отговорен за цифровата икономика и обществото, по-специално съм управлявала частта “Информационни и комуникационни технологии” на програма “Хоризонт 2020” (13 милиарда евро), Механизма за свързване на Европа (1 млрд. евро) и програмата “Творческа Европа” (1 млрд. евро)”, напомни Габриел. Благодарение на свършеното от нея тя защити и нова програма в следващата многогодишна финансова рамка - “Дигитална Европа”.

„Освен финансирането, редица политики, които управлявах, са пряко свързани с новото ми портфолио. Такъв е например случаят с новия набор от правила за авторско право и аудиовизуални правила, които договорих от името на ЕК и които са от първостепенно значение за европейската култура. Друг пример е планът за действие в областта на цифровото образование, който представих заедно със сегашния комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, и които ще актуализирам. Друг пример - моят непрекъснат ангажимент с цифровите умения, както личи от създаването на програма за стаж, финансирана със средства на „Хоризонт 2020“, но изпълнена чрез „Еразъм+“, който помогна на хиляди млади европейски специалисти да получат цифров опит в чужбина“, добави Габриел.

По време на изтичащия ѝ мандат в ЕК на Юнкер тя постигна и друг голям успех - платформите да са длъжни да плащат справедливо на творците, чиито произведения качват.

Габриел обеща на европейските депутати, че ще ги включва и при правенето на политики, и в политическия диалог.