Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лабораторно изследване СНИМКА: Pixabay
Лабораторно изследване СНИМКА: Pixabay

Във фейсбук групата "ТЪРСИМ СЕ приятели и познати" майки питат за децата си, обявени за мъртви, но без да им дадат труп

"Съпругата ми Вивиен (името е сменено - б.р.) е родена през март 1995 г. и само месец по-късно е настанена в сиропиталище в София. През 1996 г. я осиновяват чужденци. Сега тя иска да намери биологичните си родители, но не говори езика ви, въпреки че знае други три - френски, немски и английски. Чрез ДНК тестовете на сайта MyHeritage установихме произхода . Може би майка е българка, а баща - ром. Предполагаме, че това е причината за изоставянето . Семействата им не са одобрявали тази връзка."

Разказът е на мъж на име Грег Орей, който споделя историята на жена си във фейсбук групата "ТЪРСИМ СЕ приятели и познати". Използва преводач, тъй като е чужденец. Споделя, че наскоро съпругата му решила да се изследва чрез израелския сайт MyHeritage, който може да открие от коя етническа група сме, както и към кой географски регион произхождаме.

"Единственото изискване бе да платим таксата, за да получим теста - разказва Грег пред "24 часа". - Обясниха ни, че се налага да вземем клетъчен материал от лигавицата на бузите . По-късно го изследваха в лаборатория, а резултатите от него влязоха в системата на MyHeritage."

Изводите от проучването озадачават Вивиен, която живее във Франция с мъжа си и детето си. Оказва се, че тя е била осиновена от френските си родители, но корените идвали от България. Чрез теста тя разбира, че един от тях е българин, а другият - ром. Във фейсбук групата "ТЪРСИМ СЕ приятели и познати" съпругът Грег споделя, че жена му има българска жилка, но още като бебе била взета във Франция. Връзката с биологичните родители била прекъсната. Наскоро се усъмнила в осиновителите си, след като направила изследване. Разпитала ги, след което с Грег се впуснали в разрешаване на загадката.

Чрез MyHeritage стигат до истината, но не съвсем, защото и до днес с Вивиен все още не се е свързал никой роднина от България. Въпреки това тя не спира да вярва, че един ден ще се запознае с някого от тях.

За същото се молят и стотици други, които търсят близките си чрез групата "ТЪРСИМ СЕ приятели и познати". Днес в нея има 66,8 хил. членове и всеки ден се появяват нови публикации на потребители, загубили връзка с братята и сестрите си, с биологичните си родители или със съучениците си.

Редовно пишат и жени, родили бебе преди 1980 г., на които им казали, че е починало, без да им дават труп. Такава е историята на Таня Валева, която споделя, че има брат на име Илиян - роден на 3 декември 1977 г. в Стара Загора.

"Майка ми, която го ражда в осмия месец, ясно чува плача му - разказва жената. - След 20 минути докторът е съобщил, че бебето е починало. Странното в нашата история е, че пред нея лекарят е посочил една причина, а пред баща ми е споделил съвсем друга. Дали са им и акт за раждане, в който последните цифри на ЕГН-то са 0000. Има и смъртен акт. Родителите ми са кръстили брат ми "Илиян", но най-вероятно днес той не е със същото име. Може би е сменена и датата му на раждане. Не сме спрели да го издирваме, въпреки че е минало толкова време."