Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев на посещение на Университета "Проф. Асен Златаров" Снимка: Прессекретариат на Президента
Румен Радев на посещение на Университета "Проф. Асен Златаров" Снимка: Прессекретариат на Президента

Президентът Румен Радев втвърди тона към Северна Македония от Бургас. Държавният глава заедно със съпругата си Десислава бе гост на Университета "Проф. Асен Златаров" послучай 40-годишнината от откриването на химико-математична лаборатория във ВУЗ-а.

"Пътят на Северна Македония минава през София. Нядавам се политиците в Скопие да са разбрали, че предизборната кампания приключи и ако тяхното деструктивно говорене и поведение прерасне в реални действия, това ознавана да тласнат своята страна към изолация и отдалечаване от членство в ЕС, което ще е в ущърб на техните граждани. Аз очакват те да разберат, че трябва да се спазват международните договори - казва им го и България и Гърция, казва им го и Еврепейският съюз", заяви Радев.

И натърти, че преговорната рамка трялва да се изпълнява, което означава и изъпълнение на двустранните протоколи. "Там именно се регламентира отказът от езика на омразата, смяната на учебниците, реабилитацията на жертвите, уважението към културно-историческото наследство на България в тази страна", каза Радев. И припомни, че ое отстоявал българския интерес докато представлявал България в Европейския съюз по време на служебните правителства.

"Имаше два съвета по разширяване, които отстоях. На първия бях сам срещу всички, а натискът беше огромен да се отвори веднага вратата за преговори за членство на Северна Македония, но това не се случи", припомни президентът.

"Въпросът не е двустранен, а е европейски - да се спазват Копенхагенските критерии и недискриминация. И това доведе до условието да бъде промеменена конституцията на Северна Македония като в нея бъдат вписани македонските българи, да бъдат защитени техните права, да има ясни изисквания за защита на нашия национален интерес с протоколите и тогава съответно да бъде отворена вратата заа преговори. И България успя, но това вече е въпрос между Северна Македония и Европейския съюз. Северна Македония не трябва да забравя, че е страна кандидат за ЕС и не може да поставя условия на държави членки, не може да ревизира международни договори, защото това брандира страната като държава, която не зачита международното право", обясни Радев.

И в навечерието на изборите за европейски парламент пирзова от Бургас всеки български политици, които отсега нататък ще ни представляват в ЕС, да продължат да отстояват нашия национален интерес, копенхагенските критерии за членство и правата на македонските българи, така както той ги отстоявал.