Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Румен Кънчев Кадър: Нова тв
Проф. Румен Кънчев Кадър: Нова тв
  • Европейските лидери не са разбрали, че са във война с Русия
  • Трябва да се постави въпросът за втора опция в тази война - мирни преговори

"Руското военно политическо ръководство подготвя Русия за глобална война. За тежка и продължителна война. Много малък сегмент от тази война ще бъде победата в Украйна", това прогнозира експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев в предаването "Здравей, България" по Нова тв. 

По думите му се намираме в инфлексна точка на войната, в която Русия поема друг курс - много по-рязък и тежък. 

"Най-важното нещо е онова, което се случва в Русия. Русия в момента, ако анализираме смените в Съвета по сигурността, е в много ключова фаза на развитие", обясни професорът. 

Той коментира и промените в руското държавно ръководство. Сергей Шойгу, който беше министър на отбраната на Русия от 2012 г. оглави Съвета за сигурност. На негово място бе назначен 65-годишния Андрей Белоусов. 

"В Съвета по сигурността са председателят на Горната камара, на Долната камара, на парламента, министър-председателят и силовите министри. Всички тези хора са подчинени на Сергей Шойгу. Той получи пост, който е по-висок от министър", обясни проф. Кънчев. 

По думите на Кънчев европейските лидери не са разбрали, че са във война с Русия. 

"В Европа няма стратегия по отношение нито на тази война, нито на тази Русия. И ние може да предложим да има Железен купол, но трябва 20 години да го строим, не е толкова лесно. Макрон също каза, че тази Европа си отива. Той е човекът, който непрекъснато дава противоречиви съобщение, без да е координирал с останалите лидери своите изявления", обясни той. 

Според него действията на европейските лидери са хаотични и липсва ясна стратегия какво правим с тази война. 

"Повтаря се тезата на американците. Ние ще подкрепяме Украйна докрай, ама тя може ли да победи втората в света и равностойна на американската ядрена сила?", попита професорът. 

Проф. Румен Кънчев смята, че трябва да се постави въпросът за втора опция в тази война - мирни преговори. 

Той коментира и опита за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо. Фицо беше прострелян в сряда и състоянието му остава тежко.

"Интересува ме фактът защо 30 години след Студената война в една държава, която е член и на Европейския съюз, и в НАТО, има такова голямо разделение в обществото. Очевидно, че след като толкова много държави в ЕС се бунтуват, нещо не е както трябва", каза проф. Кънчев. 

"Ако европейските лидери осъзнаят, че Европа е във война с Русия, трябва да очакваме подобни действия и в други държави. Русия е създала пета колона във всяка една от източноевропейските държави и постепенно ще ги активира", смята професорът.