Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Мъжът също като водача на службата за охрана бил професионален шофьор, досега не е имал нарушения, разказва негов близък
  • Колко бързо се е движела колата на политика, е сред основните въпроси, които се изясняват
  • Военната прокуратура разпитала вече Кирил Петков, Найо Тицин и двамата държавни гардове

Катастрофата с джипа на НСО, в който се е возил Кирил Петков, е станала на опасен участък. Там е имало е имало и други критични ситуации.

Това разказа пред "24 часа" Камен Бойчев, който живее близо до точката на удара и пръв отива да помага на жертвите. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" благодари на него и на останалите, които са помагали след катастрофата, отнела човешки живот.

"Докато копаех в градината, чух силен шум и аларма. Излязох навън и като видях двете размазани коли, се втурнах да помагам. Шофьорът беше като замаян. Предложих му вода. Кирил Петков беше в шок, много притеснен. Помогнах да извадим телата. Вратата на другата кола беше като заварена. Много трудно се отвори, преди да извадят тялото на починалия мъж", разказва Бойчев.

„Жената не изглеждала много зле, преди да я качат на носилката, твърди мъжът.

Тя остава в реанимация, но към момента няма опасност за живота според д-р Валентин Власаков, началник на интензивното отделение към МБАЛ "Света Анна" - Варна. На 58-годишната жена са направени няколко операции и е на апаратна вентилация.

"В колата на НСО имаше 4-ма души - мъже със слушалки", спомня си още мъжът от Аксаково. И разказва, че на същото място често стават катастрофи.

"Преди година джип за малко не влезе в гаража ми. Ударил се с кола, която излиза от същия път, от който са идвали и пострадалите в катастрофата, завърта се и се блъска в колоната на стената.

Знакът "Стоп" е малко по-навътре, няма добра видимост. През лятото е ужас,

като тръгнат и моторите - засилени и в двете посоки.

Има напрежение в участъка", категоричен е мъжът.
Починалият мъж от аудито е бил професионален шофьор, научи "24 часа". Извозвал е големите контейнери за отпадъци. Според негов близък не е имал нито едно нарушение на пътя.

Казва се Христо. Бил винаги внимателен, отзивчив и услужлив, споделя братовчед му Илиян Илиев.  Със съпругата му Красимира Иванова имат дъщеря и внуци, които също живеят в Аксаково.

Инцидентът се разследва от Военната прокуратура в Сливен заради участието на служителя от НСО. Още в четвъртък военен следовател е направил оглед, който е продължил 5 часа.

Джипът на НСО и аудито на жертвата са иззети като веществени доказателства. Веднага след инцидента военен прокурор е призовал за разпит всички, които са пътували в джипа. Това са Кирил Петков, Найо Тицин, шофьорът от НСО и държавният гард, който се грижи за сигурността на бившия премиер. Именно защото е бил министър-председател, Петков има право да ползва НСО 4 години след напускането на поста.

  Назначена е съдебномедицинска експертиза, която да покаже точната причина за смъртта на мъжа и за уврежданията на съпругата му. Военните прокурори са изискали документацията за медицинските прегледи на шофьора от НСО.

Ще се свалят всички записи от

камери в района на катастрофата, а от АПИ ще се иска справка за движението на двете коли през целия ден до момента на катастрофата.

Ръководителят на Военноокръжната прокуратура в Сливен Христо Тинев коментира днес, че е възможно служебният автомобил да се е движел с по-висока от допустимата скорост.

Предстои да бъдат разпитани и свидетелите

на инцидента от други автомобили, както и да бъде направена аутопсия на загиналия шофьор.

Ще бъде взета и кръвна проба за алкохол, съобщи подполковник Георги Василев, зам.-шеф на военноокръжната прокуратура. Ден след катастрофата остават няколко въпросителни. Най-важната е дали специализираният автомобил наистина се е движил с повече от разрешената за участъка скорост от 60 км/ч.

"Това, което е установено безспорен начин, е, че другият автомобил реално е отнел предимството на НСО. Считам, че всичко ще бъде изяснено в рамките на разследването, включително и скоростта, за която в момента доста се говори.

Единственият начин това да бъде направено е автотехническа експертиза, която, предполагам, ще бъде назначена в рамките на днешния ден", заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Президентът: Имало е и по-тежки инциденти, не виждам основания за промени в службата

Румен Радев призова Законът за движение по пътищата да се спазва, особено от политиците, защото е "написан с кръв"

Той самият иска от гардовете си да не карат бързо

Инциденти е имало през всички години, откакто го има НСО, и то много по-тежки. Не намирам основание към момента, специално заради този инцидент да има промени в ръководството на Националната служба за охрана.  

Така президентът Румен Радев коментира катастрофата с колата, в която Кирил Петков пътуваше за мероприятие от предизборната кампания на ПП във Варна. Трагичният сблъсък се случи в четвъртък на входа на Аксаково.

С лидера на формацията в джипа, управляван от служител на НСО, бе и пиарът на "Промяната" Найо Тицин, който веднага съобщи в социалните медии за инцидента и показа открито и кадри от катастрофата. По-късно Петков отиде в болницата при съпругата на загиналия мъж и обяви, че прекратява кампанията си, докато не се убеди, че е помогнал с каквото може на близките.

"Кой е виновен и при какви обстоятелства, трябва да изяснят компетентните органи. Искам да призова още веднъж, че Законът за движение за пътищата трябва да се спазва, защото е написан с кръв. И особено трябва да се спазва от политиците, които трябва да дават пример за спазването на закона и в политиката, и в живота, и по пътищата", каза Радев.

"Никога не призовавам шофьорите ми да карат бързо", добави той. Президентът изрази съболезнования към семейството на загиналия.