Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради бойкота на БСП лявата част на пленарната зала е празна.
Заради бойкота на БСП лявата част на пленарната зала е празна.

За февруари не са глобени за бягство от работа. Но и за следващия месец ще вземат по 1/3 от заплатата

368 неизвинени отсъствия от пленарната зала имат депутатите от БСП през февруари, става ясно от пусната справка на сайта на Народното събрание. Това е месецът, в който БСП напусна Народното събрание, а в цифрата не са включени бягствата им от комисии.

Въпреки отсъствията си червените са взели пълни февруарски заплати - изплатени са им общо 394 хиляди лева, стана ясно пък по-рано от справка от администрациятана НС за “24 часа” по Закона за достъп до обществена информация.

БСП напусна парламента на 18 февруари. Решението за това бе взето ден по-рано от Националния съвет на партията по предложение на лидерката Корнелия Нинова. Причината - несъгласие с приетите промени в Изборния кодекс. Така през февруари червените работиха само половин месец, но взеха парите си за цял.

Соцлидерката Корнелия Нинова отказва да върне депутатите си на работа.
Соцлидерката Корнелия Нинова отказва да върне депутатите си на работа.

Няма да е същото обаче със заплатите за март, защото в тях вече ще бъдат отчетени февруарските отсъствия. Независимо от това социалистите отново ще получат пари, макар и орязани. Според парламентарния правилник и финансовите правила за прилагането му на депутатите, които имат 3 последователни или общо 5 отсъствия за месеца се удържа 2/3 от възнаграждението им. По последни данни основната депутатска заплата в момента е 3807 лв., но с начисленията за стаж, научна титла или ръководни постове и участия в комисии сумата минава 5000 лв. Така дори и при цял месец отсъствия соцдепутат ще взема поне 1500 лв.

Много от червените структури от цялата страна вече призовават пленумът да преразгледа решението си и депутатите да се върнат на работа в парламента.