Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Титанов диоксид в храните: митове и факти за добавката Е171

Учените не са на едно мнение за вредата или безопасността при използването му

Предполага се, че системната консумация на продукти, които го съдържат, води до развитие на злокачествени тумори

По-старото поколение помни естествения цвят на прясното мляко, което е жълтеникаво, поради наличието на животински мазнини и други естествени съставки. Оттогава стандартите и рецептите са претърпели значителни промени и много хранителни продукти са станали девствено бели, което не е естествено, а е резултат от трикове на производителите.

Титановият диоксид се използва като хранителна добавка E171, с химична формула - TiO2. Прилага се в хранителната индустрия под формата на бял прах, като

бяло багрило

или избелваща съставка. Придава яркост и текстура на много храни, като ги прави по-привлекателни на вид. Често се използва като антислепващ агент. Той е неразтворим във вода, при естествени условия слабо взаимодейства с киселини и основи. Титанът е деветият най-разпространен елемент на планетата.

В момента добавката E171се използва широко в редица индустрии, включително в производството на сладкарски и хлебни изделия, рибни консерви. Сирене, сладолед, карамели, дъвки, зърнени закуски и мляко на прах – всички те съдържат TiO2. Ако купувате бял хранителен продукт, бъдете сигурни, че в 90 от 100 случая в него е добавен титанов диоксид. В САЩ E171 се използва от 1966 г.

Какво знаем за E171?

Учените не са на едно мнение относно вредата или ползата от използването на TiO2 в хранителната промишленост. Изследвания в края на ХХ век в Европа не откриват вредно въздействие върху човешкото здраве и през 1997 г. той е одобрен като хранителна добавка. Въпреки това има група скептици, убедени в неблагоприятния ефект на титановия диоксид върху тялото ни. Предполага се, че системната консумация на продукти, които го съдържат, влияе негативно на човешката генетика, като провокира развитието на злокачествени тумори. Предозирането не е желателно, особено при хора с понижен имунитет. Вдишването на праха може да доведе до ракови заболявания, проблеми с черния дроб и бъбреците. Известно е, че титановите

наночастици

не влизат в химични реакции с нашите клетки, но как те взаимодействат с тъканите на физико-механично ниво, все още е загадка. Безопасна ли е добавката в храната?

Към днешна дата вредата не е доказана, безвредността не е опровергана. Изследванията в тази област продължават. Проф. Робърт Шистъл от Калифорнийския университет работи в тази посока от няколко години и неговите експерименти върху лабораторни мишки са недвусмислено доказателство за опасностите от титановия диоксид. Той обяснява, че най-малките частици титанов диоксид (наночастици) не се елиминират напълно от тялото, а се установяват и "блуждаят" в него, като причиняват механично увреждане на протеиновите вериги. Проучване, публикувано в Biomedicine and Pharmacotherapy, озаглавено "Въздействие на наночастици TiO2 върху човешки стомашни епителни клетки in vitro", разкрива за първи път, че наночастиците на обикновения

"избелващ"

агент са способни да индуцират "тумор-подобни” промени в човешките клетки.

Докато предишни изследвания са установили, че TiO2 е цитотоксичен (увреждащ клетките), това е първото по рода си изследване, което доказва, че клетките претърпяват "фенотипен" преход от нормални към ракови характеристики, включително повишена скорост на клетъчна пролиферация и намаляване на програмираната клетъчна смърт – отличителни черти на предракови и/или ракови клетки, свързани с "обезсмъртяване". Като се знае широкото приложение на избелващия агент в хранителни продукти, пасти за зъби, лекарства, козметика, данните от изследванията са обезпокоителни. Ние вече сме изложени на значително количество от тях на дневна база. "Поглъщате около 100 трилиона наночастици всеки ден, казват изследователи от университета Бингамтън и университета Корнуел. Нанотитанът се използва в продукти, произведени от Jello, Nestle, M&M’s, Mother’s, Mentos, Albertson’s, Hostess и Kool Aid. Днешните разпоредби за биобезопасност на TiO2 са определени много преди появата на нанотехнологиите, което означава, че истинските вреди все още са силно подценявани. Поради тази празнина в информацията, TiO2 е класифициран и "общопризнат като безопасен" от FDA (Администрацията по храните и лекарствата на САЩ), независимо от формата. FDA все още позволява TiO2 диоксид в слънцезащитните продукти в концентрации до 25%, без да се взема предвид разликата в токсичността на размера на частиците. Установено е, че по-малките често придават експоненциално по-висока токсичност, може да проникнат в по-чувствителни тъкани, както и в кръвообращението. Все още не можем да избираме дали да купуваме продукти с титанов диоксид или без него. Мнозина предпочитат хранителни продукти в не толкова перфектна, но естествена форма, без наличието на TiO2.