Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов

"Искам да поздравя колегите от "Възраждане", ПП-ДБ и БСП за новата коалиция заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки. Мисля, че поне 5-6 служебни правителства ще се изредят още, но ще направя нещо, с което ще запозная всички евроатлантически партньори днес, за да може да стане ясно защо в България заради тези хора ползваме само руски петрол и газ".

Това бяха първите думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента, след като депутатите събраха кворум и заседанието тръгна, а заедно с това и дебатите по свалянето на председателя на НС Росен Желязков.

Борисов показа мотивите на ПП-ДБ за оставката на Желязков. Носеше ги принтирани на хартия и обърна внимание, че в мотивите пише, че Желязков често си позволявал да нарушава правилника, като вкарва допълнителни точки в дневния ред, след като вече е била одобрена седмичната програма. Той има такава възможност по правилник за "изключителни" случаи. Вносителите обаче дават конкретен пример - заседанието от 21 юли 2023 г., когато бяха вкарани десет извънредни точки. 

В ГЕРБ явно са изчели внимателно мотивите и са се върнали към допълнителните точки от този ден, защото Борисов каза някои от тях - законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителни мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи Украйна. Тогава депутатите приеха държавата да си върне контрола над пристанище "Росенец".

"Тези лицемери. Няма да ги обиждам на друго", каза Борисов. И продължи: "Затова Росен Желязков го приеха на крака в украинския парламент. Срам за колегите от ДБ. Срам! Още по-голям срам - вчера те на комисия не подкрепиха пенсиите на репресираните, избити по лагерите. Вече си обяснявам - и Терзиев на Държавна сигурност, и Модев".

В същия ден е била гласувана и нова военно-техническа помощ за Украйна. "Затова ще пада Росен Желязков. Той трябва да си тръгне сам, не трябва да чака тази нова сглобка да съществува", каза още Борисов.

"Честито на новата коалиция, за която искам да спрете повече да ме питате. "Възраждане", честито! Ние се отървахме от ПП. Честито на "Възраждане", честито и на колегите от ИТН - всичките им приказки срещу ПП ги видяхме в залата вече. Разбира се, на ПП и ДБ, които си намериха нови партньори, ние ще бъдем една достойна опозиция. Надявам се обаче сега народът да види всеки какво прави и да ни подели така, че подобно нещо да не се случва", каза той.