Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Желязков стана от масата на председателите веднага след обявяването на резултата за свалянето му. Преди това той седеше вдясно от водещата заседанието Росица Кирова. От другата ѝ страна стоеше другият свален председател преди две години - Никола Минчев от ПП-ДБ.
Росен Желязков стана от масата на председателите веднага след обявяването на резултата за свалянето му. Преди това той седеше вдясно от водещата заседанието Росица Кирова. От другата ѝ страна стоеше другият свален председател преди две години - Никола Минчев от ПП-ДБ.

Тома Биков обяви, че приема искането за оставка като взривяване възможността за водене на диалог между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и предупреди, че това ще има политически последствия

Със 129 гласа "за" Росен Желязков беше свален от поста председател на Народното събрание ден преди края на 49-ия парламент. 

Резултатът от гласуването за свалянето на Росен Желязков като председател на парламента
Резултатът от гласуването за свалянето на Росен Желязков като председател на парламента

Заместничката му Росица Кирова отвори гласуването със сълзи на очи и треперещ глас, разчувствана от обръщението му към депутатите непосредствено преди вота. 

Росица Кирова се разплака от емоционалното слово на Росен Желязков. Тя седеше между двамата свалени председатели на парламента - Желязков и Никола Минчев
Росица Кирова се разплака от емоционалното слово на Росен Желязков. Тя седеше между двамата свалени председатели на парламента - Желязков и Никола Минчев

Края на речта му ГЕРБ-СДС и ДПС посрещнаха с шумни аплодисменти и ставане на крака. Пляскаше дори съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, но сдържано и от място, седнал до бившия премиер акад. Николай Денков.

Очаквах по-тежки мотиви, защото това искане е по-скоро политически акт, а не административен, в който да споменем лексикон от дати, първи думата от ГЕРБ взе Тома Биков. Според него резултатът от този дебат няма да е добър. И обяви, че ГЕРБ няма да участват в него.

Биков определи като несериозно искането на оставка на председателя на НС в ситуация със служебно правителство и политическа криза. В ситуация, в която председателят на НС е редовно избран, при това и с вашите гласове. Изборът на Желязков беше в следствие договорката за ротация, но оставката на Денков беше подадена, без да бъде консултирана с нас, допълни той.

Поведението на Желязков е авторитетно, адекватно и толерантно, успя да спечели уважение и сред опозицията, похвали го колегата му.

И ако можа да разбера поведението на опозицията, не мога да разбера позицията на колегите от ПП - какви сте вие - от първия пол ли сте, опозиция ли сте, или сте от третия пол. В политиката трети пол няма - има управляващи и опозиция, каза Биков.

Ние възприемаме това като ясен политически знак, който ще има последствия. Ние приемаме това като взривяване възможността за водене на диалог между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в средносрочен план. Ще има политически последствия и всеки ще си плаща цената за политическите действия - може да има позитив, може и негативи, предупреди Биков към ПП-ДБ.

Той попита защо след приемането на промените в конституцията, в които бе разписано, че НС ще продължи да работи до изборите, се иска свалянето на председателя му. Това инфантилно ли е. Или не е обмислено, или е ясен политически знак, че не искате да говорите с последната партия, която говори с вас. Явно не осъзнавате, че ситуацията, в която се намирате, изисква да не правите резки движения, защото всяко рязко движение ще ви наранява още повече, предупреди Биков.

Надявам се да започнете да се учите от собствения си опит, защото няколко пъти настъпвате една и съща мотика, която всеки път ви удря по главата. Това, което правите днес показва, че последните 2 г. за вас са минали безметежно и безсмислено, защото можеше поне да се образовате в политическата игра. Пожелавам ви успех и резултатите от това, което правите, да не ви учудят чак толкова много, завърши Биков към ПП-ДБ.

Денков внесе оставката си точно в деня, в който бе договорено. Желязков - не, каза в отговор Асен Василев. Съпредседателят на ПП-ДБ напомни за гласуването на оставката на Никола Минчев, както и за процедурата по оставката на шефа на НЗОК.

Няма политически сигнал, който обаче да не включва последствията, които ще бъдат сериозни. Истинските последствия, които ще бъдат сериозни, са че нито продължихме антикорупционната битка, нито направихме защитата на хората, които искат да подават сигнали. Над 1 млрд. няма да влязат в България заради това, което не направихме. Народът ще плати голяма цена от липсата на тези реформи, предупреди съпредседателят на ПП.

Никой в тази държава няма абсолютна власт. Ако някой си е повярвал в последните месеци, че има абсолютна власт, е в грешка. Трябва да се работи за народа. Има последствия и те ще се видят след 40 дни, завърши Петков.

Порядъчен човек, който е добре образован. Бях много впечатлен, че говори с папата на родния му испански език. Моите уважения. Но по отношение на това, което говори Биков - за какви технически решения, след като тук винаги се говори за политика и всички действия са политически, отговори Атанас Атанасов. И обясни, че вносителите дори са закъснели с оставката, защото конкретният повод е било настояването за гласуване на оставката на шефа на НЗОК. Атанасов обясни, че през годината е имало чести злоупотреби с положението на Желязков.

В момента имаме марионетно правителство, което се занимава основно с чистка на администрацията. Кои са опозиция тук в залата. Делението на опозиция и управляващи е по отношение на правителството. Тъй като редовното правителство го няма, няма как да делите, отивайте в Съветския съюз, скара се Атанасов на репликиращи го от залата.

Днес е един интересен ден за българската демокрация, един позорен, нелеп ден, лицемерен ден. След като 9 месеца участниците от сглобката си мереха разни части от тялото, сега е време да си измерят лицата, включи се Станислав Балабанов от ИТН. Оставката на Желязков се иска от същите тези лицемерчета, които 9 месеца управляваха с ГЕРБ и ДПС, допълни той. Но обяви, че ИТН ще гласуват "за" оставката.

Желязков няма нужда от защита, на нивото на професионализма му, морала му, вие не можете да стъпите и на малкия му пръст. Затова няма да го защитавам от вас, включи се Георг Георгиев от ГЕРБ. Но обясни, че иска да каже кои са хората, които искат оставката на Желязков. Това са хората, които дойдоха на власт в 47-ото НС, правейки "ала-бала". Хора, които единственото, което могат да правят, освен лапсуси, са глупости. Глупости, които в момента струват милиарди на държавата, подлоги на мафията, които се оплетоха в собствените си лъжи, продължи Георгиев. Защо пуделите, пачките и пудела станаха по-важни, попита той.

Имам два пудела и много държа тези кучета да не бъдат сравнявани и метафоризирани с мафията. Те не са символ на мафията. Но пуделизмът от друга страна - не случайно първата му буква е П и не случайно има две П-та в партията на пуделите. Това е същата партия, която каза, че ще си прави избори със свое МВР, продължи депутатът от ГЕРБ.

Всякакви други молци ще накацат по гардеробите на властта, опитвайки се да хапнат от вълната. В уикипедия пише, че молецът е малък, но много нахален. Тогава, когато се опитваш по всякакъв начин и с всякакъв инструмент да се вмъкнеш там, където не ти е мястото, си нахален. Но се надявам хората да разберат, че не им е тук мястото, продължи Георгиев.

Съгласен съм с казаното от вас за правителството. Но какъв гьонсурат трябва да си, за да излезеш и да говориш от трибуната, защото ако не бяхте вие и вашите гласове - нямаше да сме свидетели на тези безумия и безобразия. Не бяхте ли вие тези, които ги прегърнахте и им позволихте да правят това, попита Борислав Гуцанов от БСП.

"Когато беше внесено това искане, там имаше аргументи. Досег ав изказванията не чух нито един, който да адресира по същество тези аргументи", каза акад. Денков. "Дотолкова вече си вярвате в лъжите, че даже сте забравили, че има факти. Вие, същите, които говорите, че сме съсипали енергетиката. Ние сме тези, които докарахме 2,3 млрд. лева за енергетиката в края на миналата година. Ние, не вие. 2021 г. вие забравихте или не посмяхте да изпратите първия вариант на ПВУ и България не можа да получи 1,5 млрд. лева, за да почне да финансира енергетиката", каза още той. А ИТН обвини, че са напуснали залата, и така са доказали, че работят за ГЕРБ.

Малко след него на трибуната излезе Йордан Цонев от ДПС и призова да се прекрати дебата, защото трябва да се гласуват точките за помощта за енергетиката и либерализацията на тока, както и за да се "спестят лъжи и срамотии от трибуната".

"Аз съм работил с почти всички председатели на парламенти в новата история на България, да не кажа с почти всички, защото с първите двама не съм работил в качеството ми на народен представител, а по други проекти. Мога да ви уверя, че г-н Росен Желязков е един от най-достойните председател на българския парламент в най-новата ни история", каза Цонев, а ГЕРБ реагираха с бурни аплодисменти. С тях пляскаха и лидерите на ДПС от първия ред Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. "Ерудиран, изключителен юрист, човек с много широка обща култура, човек, който търпя през цялото време и сега, и в предния парламент в качеството на заместник-председател всички неща, които си позволявахме, биейки се тук помежду си да говорим, и по негов адрес, и изобщо. Нека спестим това този път, защото, първо, Росен не го заслужава, второ, всички български граждани ни гледат, и, трето, ще си спестим самоунижението да упрекваме тези, които ни направиха министър-председател. Поне това си спестете, акад. Денков", каза Цонев. Предложението му мина със 158 гласа "за" от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС.

"В мотивите към оставката на г-н Минчев отново имаше несъществени моменти и тя беше един политически акт. За разлика от това поведение ние искахме да говорим с аргументи и конкретни нарушения, които съм убеден, че са продиктувани от политическа воля и политически натиск, не мисля, че това бяха еднолични решения на г-н Росен Желязков. Мисля, че тези нарушения, които той направи и сме посочили в нашите мотиви, бяха продиктувани от натиска на коалицията ГЕРБ-ДПС и това трябва да се знае от всички", каза Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Според него процедурата за прекратяване на дебата е била недопустима.

"Г-н Росен Желязков действително е уважаван и от мен колега, знам колко е тежко от тази позиция да вземаш решения", каза още Иванов.