Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 1877 г. най-надеждният и уважаван днес всекидневник в Америка "Ню Йорк Таймс" разобличава телефона като технически уред с отвратителна природа, който разкрива пред целия свят семейните тайни. Точно година след като е патентовано от Александър Бел, изобретението се е смятало от хората за дяволско, привлича не само зли сили, но и гръмотевици.

Само две години по-късно, отново в Съединените щати, светва електрическа крушка с нажежаема жичка, която пръска светлина цели 40 часа. Томас Едисон, който я патентова, усъвършенствайки постиженията на други изобретатели, заявява, че ще направи това осветление толкова евтино и масово, че вече само богаташите ще ползват свещи. Хората по онова време обаче не можели да си обяснят как електричеството влиза в крушката и го смятали за магия, от която се страхували. Питали дали е опасно и мнозина се отказвали, за да не пострадат.

И тъй като Ви връщам във времето на големите технически открития, две десетилетия по-късно във Великобритания е открита първата редовна железопътна линия с парен локомотив. Хората обаче смятали пътуването с влак за вредно за очите и особено опасно за бременните жени. Пасажерите се притеснявали също от болести и инфекции, които предизвиква пътуването, тъй като, забележете, бързото придвижване според тях водело до рязка промяна в климата.

Силният страх от влаковете всъщност символизира отказа от прогрес. Защото точно парните локомотиви стартират индустриалната революция и хвърлят в подем световната икономика, пренасяйки бързо и на големи разстояния хора и стоки. Смели времена на големи открития, които много рязко подобряват драстично живота на хората. И в наши дни 1,8 милиарда души ползват влак годишно, а най-бързата мотриса превозва хора със скорост 460 км/ч.

Но човечеството е технофобско в своята същност и затова винаги се е страхувало от откритията и нововъведенията. Да не забравяме, че преди да го опитомят преди 1 милион години, хората са се плашили и от огъня.

Съпротива има дори срещу появата на интернет само преди някакви си 30-ина години, а днес ежеминутно го ползват повече от 5 милиарда души на планетата. Да не говорим за 5G истерията и изкуствения интелект (AI), който вече наднича зад ъгъла. В този "Космос" ще анализираме точно страховете от AI, който, макар и все още несъвършен, вече доказва възможностите си. Успява да диагностицира за секунди пациент, чието заболяване са безпомощни да идентифицират голям екип лекари в продължение на цели 3 години. Китайски професор спечели награда за научнофантастичен разказ, написан от изкуствен интелект, а заложната къща "Кристис" продаде за 432 500 долара произведение на изкуството, генерирано от AI.

Ние обаче ще търсим истината за проекта Q-Star - ново поколение изкуствен интелект, милиони пъти по-умен от хората, обработващ с квантови компютри огромни бази данни. За това кой ще има привилегията да го ползва пръв, се борят Съединените щати, Китай, Европа и нефтените държави от Близкия изток. А илюстрациите за нашето изследване са направени точно с помощта на AI. От навлизането му в живота ни със сигурност много хора ще загубят работата си. Но това ще бъдат основно тези, които се страхуват от него и нямат куража да го използват, за да бъдат още по-успешни, иновативни и бързи в професиите си.

В този брой ще Ви сблъскаме и с любопитни истории и хора - ще Ви разкажем за един актьор и режисьор с едно убийство и един опит за убийство зад гърба си, който най-вероятно е позирал за златната статуетка "Оскар". Ще видим последните дни на гениалния Моцарт, който, оказва се, не е отровен от Салиери. Ще Ви срещнем и с консултанта на "Джурасик парк", който търси динозаври в България. В миналото ще видим първата фабрика за оръжия и какви болести сме наследили от неандерталците. Ще подушим миризмите в Космоса и ще пътешестваме в Сахара.

Приятно пътуване!

В брой 1/2024 четете още:

- Проектът Q - опасен ли е изкуственият интелект

- В космоса мирише на алкохол

- Сахара - зелен рай отново?

- Консултантът на "Джурасик парк" търси динозаврите у нас

- Гибелта на яномами

- Салиери е невинен

- Неандерталски древни гени ни разболяват днес

- Изменението на климата тласка към гибел риболов с корморани

- Най-древната фабрика за оръжия

- Моделът за статуетката "Оскар" - мексикански режисьор и убиец

И, разбира се, загадката на инспектор Стрезов.