Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МВР има 17 страници с изисквания за униформите и обувките на полицаите.
СНИМКА: АРХИВ
МВР има 17 страници с изисквания за униформите и обувките на полицаите. СНИМКА: АРХИВ
  • Най-сериозната поръчка за униформи е 21,4 млн. лв.
  • Обувките на пожарникарите трябва да издържат на 300 градуса в продължение на 1 минута
  • Два договора са отказани, защото фирмите не могат да ушият строеви костюми за по 247 лв. и якета за по 89,88 лв.

Почти идентични като брой служители са полицаите и военните в България, но армията харчи повече за униформи - 46,3 млн. лв. за последните 2 г., докато полицията - около 53 млн. лв. за 3 г. Това става ясно от отговор на Министерството на вътрешните работи (МВР) и на Министерството на отбраната (МО) до "24 часа - 168 истории".

В броя от 17 април 2024 г. ви разказахме как едни и същи фирми получават поръчките за дрехите на военните и полицаите, а в броя от 24 април описахме разходите на офицерите и войниците.

На въпрос какво са получили служещите за 46,3 млн. лв., бивши военни дори твърдят, че униформите не достигат. Имали само по един чифт и за тренировка, и за парадни събития. Тогава обаче изниква въпросът какво се случва с поръчаните?

Малко по-различно е положението с професионалните облекла на полицаите. От справката на МВР излиза, че средногодишно те са платили по-евтино от армейските. Фирмите, които са получили поръчките за полицията, също съвпадат до голяма степен. Най-сериозната сума е дадена за 38 000 мъжки и женски специални зимни костюмa за "Национална полиция" и "Гранична полиция". Изпълнител е фирма "Аполо" ООД, която се рекламира като производител на високотехнологично облекло.

Единичната цена на униформите е 563,40 лв. с ДДС,

което значи, че общата стойност е 21,4 млн. лв. Срокът на изпълнението е 3 години и е изтекъл през ноември 2023-та. Договорите са 6 от края на 2020 г. насам, като най-много комплекти са поръчани на 02.06.2023 г. - 10 668, когато текат последните 4 дни на служебния кабинет на Гълъб Донев и министър е Иван Демерджиев.

Да, българските полицаи не са облечени като от "Армани", чиито костюми вървят по около 3000 лв., но цената на облеклата им е сравнима с тази на вълнен мъжки костюм от италианска фирма. Той струва между 600 и 750 лв. Вярно е и това, че униформените са изложени на всякакви атмосферни условия, докато изпълняват задълженията си, а "Аполо" рекламира своите продукти като издържащи на вятър, студ и влага.

Изискванията, които е поставило МВР за всички видове облекла, включително обувки, са

описани в 17 страници.

(Повече за тях виж в карето долу). Специалните зимни костюми, за които са платени 21,4 млн. лв., се състоят от яке и панталон за мъжете и яке и пола за жените.

Според отговора на Министерството за 39 000 по-тънки униформи от август 2021-ва до септември 2023-та има сключени 4 договора - с фирмите "Техномат Меркурий" и "Краси стил 8". Единичната цена е 166,56 лв. Така общата им стойност е около 6,5 млн. лв.

За пожарникарите пък летни костюми е ушила габровската "Техномат Меркурий" за 171, 60 лв. на брой, тоест общо за 1,7 млн. лв. Договорите са били за 3 години и са приключили през февруари т.г. В обикновените магазини спортно-елегантни тънки костюми вървят по 200 - 300 лв., но

с намаление може да се намерят в сайтовете за пазаруване и за по 100 лв.

Полицаите са получили и шапки чрез обществени поръчки. Един от договорите е с компания, която е сключвала контракт и с Министерството на отбраната - "Лортън" ЕООД. Тя е спечелила търг за доставка на 33 370 шапки. Общата им стойност е 830 219 лв., а единичната - 24,90 лв. В интернет обаче могат да се открият и за по 20 лв., а вероятно за покупка на хиляди бройки би трябвало да има отстъпка.

През 2021 г. конкурс за още 20 000 шапки за огнеборците е извоювала "Краси стил 8". Цялата цена е 672 000 лв., а единичната - 33,60 лв. Логично е, че те са по-скъпи, защото трябва да издържат при пожар.

Пак "Краси стил 8" и "Техномат Меркурий" са спечелили търгове за ушиване на мъжки ризи и дамски блузи за 2 244 720 лв. Единичната цена е 47,76 лв.

Може би това е с намаление, защото са поръчани 47 000 бройки. Обикновена риза на единична цена в интернет се намира и за 38 лв. За сравнение, с тузарска Levi's може да се сдобиете за 146 лв.

В отговора си от МВР споменават и две поръчки, при които фирмите не са могли да се вместят в посочената сума. Едната е за 12 500 летни якета с хастар, които е трябвало да ушие "Краси стил 8" с цена на бройка по 89,88 лв. Договорът е прекратен. Същото се случва и с "Трудово-производителна кооперация "Недялко Царев", която е

отказала да ушие 38 100 строеви костюма за по 247 лв. бройката.

Спорно е доколко стойността е критично ниска, тъй като в интернет се предлагат костюми и на цена под 200 лв., но те не са със специални изисквания за здравина, плат, подплата и всички останали параметри, както е за полицаите.

Последните три поръчки, които са описани в отговора на МВР, са за 7000 тактически зимни костюма, 7000 тактически летни гащеризона и 1500 зимни якета и панталони. Там обаче не е ясно кои са фирмите изпълнители. Те не са се отказали и явно са се вместили в обявената цена. За първия артикул бройката излиза 358,80 лв. (2,5 млн. общо). За втория 238,80 лв. (1,67 млн. общо), а за третия - 1036,80 лв. (1,555 млн. общо).

Що се отнася до полицейските обувки, МВР има специални изисквания и към тях. Освен мостри за мъжки и дамски модели, Министерството държи всички фирми, участнички в търговете, да представят и отделните части - лицева, хастар и междинна, яката, езика, бомбетата, фортовете, ходилата, дори и връзководите.

Обувките са тип кубинки, с хубав грайфер над 2,5 мм. МВР иска кожата да е без дупки, подрези, изтънявания и други лицеви дефекти, които да нарушат качеството и естетическия външен вид.

Полицаите трябва да носят обувки, чиято кожа не е коригирана отгоре, да носи своя естествен рисунък, да бъде мека и плътна на пипане, обагрена барабанно, без полиуретаново покритие, пише още в изискванията на МВР. Те имат и

условие за водонепропускливост, паронепропускливост,

здравина, ходилото да не се напуква при дълго носене. Специално за пожарната кожата трябва да издържа на излагане на температура от 300 градуса в продължение на 1 минута.

Поръчките за зимни и летни обувки са приключили през януари т.г. и са били спечелени от "Трудово-производителна кооперация "Здравоход".

Единичната цена на топлите е 127,14 лв., а общият брой - 65 000. Така стойността им излиза 8 264 100 лв. Леките са предвидени по 117,54 лв. бройката, а общо са доставени 45 000. Тоест около 5,3 млн. лв.

Отделно са поръчани 23 000 чифта пролетно-есенни обувки.

Спечелилата фирма е "Кавалер Юнион", която е сключила договор за 1 879 100 лв. Периодът е от началото на 2021 г. до края на 2023 г. Единичната им цена е 81,70 лв., което не е скъпо. Допълнително същата компания е доставила 20 000 летни мъжки обувки за 1 560 000 лв.

Размерите, които МВР поръчва, са от 35-и до 49-и, тъй като са и за дами, и за господа.

За посочените договори от Министерството са категорични, че са спазени всички законови изисквания и препоръки.

МВР с условие за лесен достъп до часовника на лявата ръка

Изискват също трислоен плат с мембрана и
подплата, с устойчив цвят при 50 изпирания

Якето и панталонът трябва да са изработени от трислоен еластичен полиестер с мембрана и допълнителен трислоен еластичен полиамиден плат, с подвижна топла подплата от еластичен хастар и полиестерна двойнокапитонирана вата, пише в условията на МВР. Има изискване и за наличието на кухи влакна в нея - 120 г на кв.м. Подплатата на ръкавите е по-тънка. За качулката се предвижда по-лека материя, но пак трислойна и с мембрана. Водоустойчиви трябва да са дори и циповете.

Върху десния горен джоб на якето се прикрепва с велкро самозалепваща се лента с размери 130 на 40 мм с 2 мм място за индивидуалния идентификационен номер. А в горната част на гърба има светлоотразителен надпис на български за съответната структура. Яката е права, висока, с чупки за обем и възможност за прибиране на качулката. За Пътна полиция вътрешната яка е изработена от тъмносин основен плат. Искат качулката да се регулира с шнур и стопер. А в предната част на качулката има козирка с гъвкава пластина. Закопчава се с лепяща лента.

Гърбът е оформен с допълнителни шевове, а лентата с емблемата е върху левия ръкав на разстояние 9 см под ръкавната извивка. На раменете трябва да има възможност за поставяне на пагон. В долната част на якето и на ръкавите за Пътна полиция се очаква да се поставят две светлоотразителни ленти с широчина 5 см.

МВР иска полицаите да имат лесен достъп до часовника си, като е поставило изискване за оформен отвор на левия ръкав. А за шевовете е необходими да са подлепени с лента чрез заваряване, за да не пропускат вода.

Екипът, който е писал условията, на които да отговарят униформите, настоява и те да не се раздират, особено външната част. Искат и цветът да не се променя при 50 изпирания във вода с температура от 40 градуса, якетата да не пропускат.

Що се отнася до панталоните, те трябва да са със свободен силует и да са изработени от трислойна еластична мембранна тъкан и подвижна топла подплата от трикотажен плат. Разбира се, с колан, разширен в задната част, и по цялата му дължина да има 7 гайки. В затварящия шев на колана трябва да се постави допълнителен цип за прикачване на подвижната топла подплата. Долу на крачолите също са предвидени ципове, за да се закрепи стабилно. Предвидени са италиански джобове, цип и външно и вътрешно тик-так копче. Плюс карго джобове на крачолите.

В долната част на панталоните на катаджиите трябва да има две светлоотразителни ленти с широчина 5 см. Цветовете са според типа полиция - тъмносин, черен или масленозелен, и са определени конкретните им номера по Българския държавен стандарт. Надписите са с размери 130 на 40 мм, а ако е на два реда - 280 на 70 мм. Изискването е цветът да не се променя при 50 изпирания във вода с температура от 40 градуса.

.