Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Военни поръчват на колеги специални дрехи от мисията на САЩ в Косово заради по-високото качество от тези, които се продават във ведомствените магазини.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Военни поръчват на колеги специални дрехи от мисията на САЩ в Косово заради по-високото качество от тези, които се продават във ведомствените магазини. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
  • Комисията за защита на конкуренцията вече 24 месеца не се е произнесла има ли картел между тях
  • Доставят комплекти за над 800 лв., обувки - от 70 до 322 лв.
  • Военни поръчват на колеги да им купят от американската мисия в Косово, защото качеството било много по-високо от продаваните във ведомствените магазини

Едни и същи фирми обличат над 58 000 души в България! Те доставят униформи и обувки за цялата Българска армия и полицейските служби у нас.

Министерствата на отбраната и на вътрешните работи обявяват периодично обществени поръчки. А преди 2 години бе подаден сигнал до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че 7 дружества са образували картел и са окупирали снабдяването на армията и полицията с облекла. Все още обаче решение по въпроса няма. Законът не предвижда краен срок, в който КЗК трябва да се произнесе.

Първата от компаниите е габровската "Техномат Меркурий", която наскоро е обявила, че търси шивачи на заплата 1600 лв. Едноличен собственик на капитала е "Трудово-производителна кооперация на инвалиди "Недялко Царев", която е свързана с друга от обвинените в картел компании - "Трудово-производителна кооперация за инвалиди "Здравоход".

В списъка са още софийските "Кавалер Юнион 2001" за обувки, чиято управителка Василка Василева участва и в габровски фирми; "Аполо" - за високотехнологично облекло, но и за обувки; "Лортън", която е свързана чрез собственика на дъщерната си "Лортън България" с друга от обвинените в картел - "Кристън". Последната в списъка е бургаската шивашка фирма "Краси стил 8".

Сигналът срещу всички тях е от Министерството на отбраната, което се е усъмнило, че действат заедно, за да получат поръчките. Установили, че двама от участващите в конкурсите показвали твърде близки стойности при тестовете на моделите, а и продуктите били идентични.

В предварителното проучване КЗК вече е установила завишаване на цените и предоставяне на близки оферти. Заради това сигналът е придвижен.

Но междувременно, докато държавата вече 24 месеца не се произнася за нарушенията, тези фирми продължават да печелят поръчки за униформи на военните и полицаите. Процедурата предвижда първо съответният род войски или полицейско звено да изработи задание за своите униформи. Някои участници не са могли да покрият условията, но тези от списъка, подаден до КЗК, винаги са успявали.

Например "Кавалер Юнион 2001" ЕООД е доставила 20 000 летни мъжки обувки на стойност 1 389 599 лв. през 2023 г. Тоест излиза, че един чифт е около 70 лв. Цената не е особено изгодна, предвид огромното количество в поръчката. Няма и информация дали други фирми са участвали в търга. Впоследствие компанията е платила неустойки по договора в размер на 3607 лв. за забавяне.

Тя е доставила още 20 144 чифта зимни и летни специални обувки за Министерството на отбраната през 2021 г. заедно с друга от познатите от сигнала фирми - "Аполо". Сумата, която са получили двете дружества, е почти еднаква - единият договор е за 2 568 000 лв. Почти същите пари по договор е получила друга фирма от списъка до КЗК - "Аполо". Тя е взела 2 154 585,6 лв. или средно по 234,44 лв. за чифт.

В момента "Аполо" изпълнява договор с "Военна полиция" за други 354 чифта обувки на стойност 103 226 лв., което е над 291 лв. единична цена - приблизително толкова струват изключително висок клас високопланински обувки на големите фирми производители с най-модерни непромокаеми материали, но за единична бройка от интернет.

Според техническата спецификация моделът е 42. номер, които са и най-много като брой - 55 чифта. Иначе има 5 чифта 35. номер, 1 – 50., 7 - 49. Същата компания е доставила 500 броя черни якета и клинове пак за "Военна полиция", съответно по 396 лв. и 246 лв. бройката. Така комплектът излиза 642 лв.

Пак "Аполо" е обула и жандармерията с тактически обувки за 322 лв. на чифт.

Но има и по-скъпи поръчки. Само преди месец МВР е пуснало обява за търг за 7000 летни и 700 зимни камуфлажни униформи плюс шапки към всички тях общо за 11 978 400 лв., което означава по 856 лв. на комплект. Срокът за подаване на документи е изтекъл на 19 април. Иначе луксозен мъжки костюм струва около 500 - 600 лв., фракът идва към 300 лв., което значи по-евтино от униформите. Цените, на които военните и полицаите купуват професионалното облекло, са по-високи, отколкото са ваучерите, които получават. И не само това. Неофициално наши униформени се оплакват и от качеството на облеклата, които трябва да носят. Част от тях молят колеги, които отиват по работа в американската мисия в Косово, да им донесат тениски, чорапи и други артикули, защото били несравнимо по-добри от това, което предлагат българските фирми. Не им пречи да си вземат и обувки, ако отговарят на цвета и стандартите на Българската армия и полиция.

През 2022 г. масленозелени летни якета с подплата е доставила бургаската фирма "Краси стил 8" ЕООД. По 89 лв. бройката. Отделно от това е получила договор да ушие летни костюми - 4016 тъмносини, 4951 масленозелени, 4314 черни и 2300 за катаджии. Общата сума е 2 593 300 лв., тоест 166 лв. на бройка. Фирмата е платила неустойка в размер на 4676 лв. за забавени доставки.

Друга от фирмите, които шият полицейските униформи, е "Техномат Меркурий", позиционирана в Габрово. За 2021 г. оборотът й е близо 1 млн. лв. Там работят 72-ма служители. Интересното е, че компанията е имала и държавно участие в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката, но отдавна вече е само частна. Тя е изпълнила и друга поръчка - за 2086 летни костюма (сини, зелени и черни на цвят, както и катаджийски) за 347 694 лв. Така цената излиза същата като при "Краси стил 8" ЕООД - по 166 лв. на комплект - нещо, което констатират и от КЗК при проверка на сигнала за нелоялна търговска практика и нарушение на Закона за защита на конкуренцията. В този случай също има неустойка за забавяне на доставката в размер на 3063 лв.

Столичната фирма "Лортън" ЕООД, която за 2021 г. има оборот над 2,4 млн. лв. и е специализирана в машинната бродерия от 34 г., пък е ушила 10 000 тениски с яка и къс ръкав за Министерството на отбраната. Услугата е извършена през 2020-а и 2021 г. и за нея компанията е получила 269 400 лв., което значи по 27 лв. на брой. По друг договор е изработила 40 000 тениски за поделението в Негушево за 1 077 600 лв.

Офицерите и войниците от Българската армия са се сдобили с термобельо за топло и студено време - по 24 000 бройки, както и общо 30 000 специални колана, през 2020 г. Поръчката обаче няма обявена стойност, както и кой е изпълнителят, но по време на намаление комплект горно и долно термобельо може да се намери на цена от 50 - 100 лв.

Интересното е, че Министерството на отбраната има собствена фирма, която би могла да шие униформи. Това е "Интендантско обслужване" с цехове в София и Карлово. В момента даже на сайта им стои обява, че търсят по една шивачка за двата клона. Според публичната информация те са изработили модели за костюми само за курсантите от Националното военно училище "Васил Левски".

Взели са идея от няколко вида кадетски униформи от Освобождението до днес. Описани са и униформите на офицерите. Ако обаче фирмата ги шие, обществена поръчка за това не е необходима, тъй като е собственост на Министерството на отбраната.

От сайта на "Интендантско обслужване" излиза информация за съвършено различна дейност. Например обяви за продажба на машини, легла, столове, резервни части за шевни машини, готварска печка и други артикули. Официалните документи показват, че са правени ремонти на фасадата, покрива и терасата на сградата, давали са под наем цял етаж. Има поръчка за проектиране на фотоволтаична централа и за поставяне на кафе-машини, както и за аварийни ремонти. Това е всичко, с което се занимава "Интендантско обслужване", поне ако се съди по сайта й.

Поръчките за облеклото на полицаите обаче са доста по-явни. В началото на тази година вътрешното ведомство е поискало да закупи по 10 000 зимни костюма, 10 000 пуловера с дълъг ръкав и 10 000 специални зимни шапки, както и по 10 000 летни униформи и 10 000 летни шапки за различните полицейски служби. Прогнозната стойност е 17,5 млн. лв., което е приблизително по 876 лв. на комплект. Със сигурност зимните ще струват повече, тъй като имат един допълнителен артикул - пуловера, така че те ще дойдат над тази сума, а летните - под. Все още МВР не е обявило кой е спечелил поръчката.

Като допълнение ще бъдат ушити 3309 шуби за полицейските служители. Кандидатите са били ямболската "Нова трейд 95" ЕООД и "Аполо". Първата е имала едва петима служители през 2021 г., когато е последната информация. Регистрирана е през 2020 г. с основен капитал 100 лв. Втората е за високотехнологично облекло, основана от семейство Веска и Николай Цветанови през 1994 г. Предложението на ямболската фирма е за 1 653 375 лв. без ДДС за 1500 канадки за "Охранителна полиция", 800 - за "Гранична полиция", 300 за жандармерията, 1300 - за пожарната и 509 - за катаджиите.

Колани със златна и сребърна тока пък е доставила "Текс протект-2000" ЕООД. Сумата, която отпуска МВР за 17 730 броя, е 499 960 лв. Каква цена е дала "Аполо", в Агенцията за обществени поръчки няма информация.

Има данни и за анулирани търгове. Като например в края на 2021 г. МВР е искало да облече хората си с полицейски униформи - всесезонни канадки (шуби). Били са предвидени различни цветове - 2500 тъмносини, 3000 - масленозелени, 3101 - черни, 1500 - графитеносиви и 500 - тъмносини катаджийски. Нито една фирма обаче не е изпълнила изискванията и затова поръчката е отменена.

Но милионите не спират да текат.