Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СХЕМА: ЕЛИЦА БЕЛИШКА
СХЕМА: ЕЛИЦА БЕЛИШКА

Фактите:

16 000 европейци ще загубят живота си до 2065 г. от рак вследствие на аварията по данни на Международната агенция за ракови изследвания

235 млрд. долара са икономическите щети

600 000 работници по разчистването и обезопасяването на централата и жители на замърсените райони са вдишали смъртоносни дози радиация

20 000 години Припят ще остане негоден за обитаване

Засегнати са 20 000 кв. км на територията на Европа

Коя страна какво предприема

СССР

Още на 26 април 1986 г. вечерта в Припят пристигат членове на специално съставена междуправителствена комисия, в която участват и учени, за да разследват аварията. Те отсядат в хотел до Чернобил и ядат обикновена храна. Нямат специални респираторни апарати за дишане, въпреки че още по време на експлозията са загинали двама души. Други 31 си отиват непосредствено след нея.

В първите дни са евакуирани 116 души - от Припят, а после и в 30-километровата зона около него. В следващите години още 270 000 души напускат домовете си. Най-засегната е територията на днешна Беларус.

В Русия, Беларус и Украйна до 2006 г. са регистрирани 11 000 случая на заболели от рак на щитовидната жлеза.

530 000 работници, ангажирани с ликвидирането на щетите от взрива, са регистрирани за лечение. Те са били изложени и на риск от сърдечносъдови болести.

Цели два дни крият случилото се. Първото съобщение за съветските граждани, че е станал "инцидент" в атомната електроцентрала, е на 28 април.

В доклад на ООН се казва, че ако в първите няколко седмици е било забранено да се пие прясно мляко и да се ядат зеленчуци, е щяло да намали облъчването на щитовидната жлеза от радиоактивен йод. "Няма никакво съмнение, че увеличените случаи на рак на щитовидната жлеза имат връзка с излагането на радиоактивен йод, освободен по време на аварията в Чернобил", пише в доклада.

Чак в следващите години СССР започва да обеззаразява големи площи, да изземва замърсени хранителни продукти от пазара, да обработва пасищата и да дава чист фураж на животните.

България

ЦК на БКП получава неофициално съобщение от Москва чак на 29 април. В. "Работническо дело" го публикува на 30 април, въпреки че Димитри Иванов го оповестява във "Всяка неделя" още на 27 април, цитирайки данни от Швеция.

Радиоактивният въздух започва да нахлува още на 28 април, но замърсяването се увеличава към 1 май, когато в София и други части на страната се изсипва и радиоактивен дъжд.

В периода 9-13 май било регистрирано и второ повишаване на радиоактивността.

Мерките са почти никакви. Дадени са указания към Гражданска отбрана за наблюдение на нахлуващите въздушни маси. Комитетът за използване на ядрената енергия за мирни цели пуска съобщения на 2,4 и 6 май. Доклад до ЦК на БКП от началото на 1987 г. твърди: "В резултат на изхранването на животните със замърсени фуражи се очаква повишаване на радиацията и в млякото и месото".

Швеция

Атомната електроцентрала "Форсмарк" първа засича радиоактивно замърсяване по обувките на един от работниците още на 28 април през нощта. Разбират, че е от съветска ядрена централа. Максимумът настъпва на 29 април.

В 10 сутринта е информиран Институтът за предпазване от радиация, който за половин час съставя план за действие. Свързват се с останалите институции и установят, че облакът идва от Латвия, Литва, Украйна и Югоизточна Русия. До 13 ч. всичко е установено и планът започва да се изпълнява. Той включва препоръки да се избягват големи количества зеленчуци, мляко и месо.

Забраняват да се извежда добитъкът на паша в районите с най-висока концентрация на йод и цезий 137. На пазара не се пускат продукти, които са били силно замърсени. Препоръчвала се е риба като сравнително чиста.

Изследвани са районите с риск, чието население е 2,2 млн. души през 1986 г. 273 222 са регистрирани като раково болни от 1980 до 2009 г. Установили, че след Чернобил заболелите са се увеличили 3 пъти.

Полша

На 29 април по обяд Министерството на здравеопазването решава, че на децата от засегнатите 11 области трябва да се дават таблетки йод, за да се неутрализира ефектът от вдишването на радиоактивен йод. Дозите са 15 мг за бебетата, 50 мг за децата под 5 г. и 70 мг за всички останали до 18 г.

Препоръчват се и на кърмещите жени. За възрастните се е смятало, че няма риск.

В продължение на години след аварията се наблюдава храната - мляко, месо, риба, зеленчуци, фураж и други - от замърсените райони. Забелязали, че месото от дивите животни е много по-замърсено от това на домашните.

Западна Германия

Още на 28 април властите посъветвали хората да не излизат извън вкъщи и да не държат отворени прозорците. Предупреждават ги да не пият мляко, да не ядат гъби и децата да не играят на открито. Прозорците трябвало да стоят затворени.

На 30 април радиоактивният облак променил посоката си и над Бавария се изсипал дъжд.

Данните на учените за ефектите от чернобилския взрив в Германия са противоречиви. Едни твърдят, че има пряка зависимост с по-голям брой заболели, а други - че не се открива такава.

Факт е, че в началото на 1987 г. - 9 месеца след аварията, в Западен Берлин се раждат 21 деца със синдром на Даун за разлика от средното между 2 и 3 бебета месечно.

Германските учени твърдят, че няма данни в страната им да се е увеличил ракът на щитовидната жлеза при децата.

Източна Германия

На 29 април кореспондентът на "Тагестеме" в Москва съобщава за инцидент, а не за тотален срив на ядрената централа. Не коментира нищо за потенциалните последици. "Няма опасност от Чернобил", гласят официалните реакции на властите.

Не отменят манифестацията за 1 май. Източногерманците разбират за бедствието чак през 1990 г.

Финландия

Финландското правителство веднага взема мерки. Забранява да се пие вода от езера и да се яде риба, уловена от тях, както и да се яде месо от дивеч. Регистрирани са малформации на растенията и новородените животни.

Медицинската общност е установила, че се наблюдава увеличение на рака на дебелото черво при жените вследствие на радиоактивното замърсяване.

Румъния

Румънските комунисти обявяват седмица по-късно, че е имало авария в Украйна - чак на 2 май. Съставят комисия, която да изследва щетите, начело с Елена Чаушеску. Започват да дават йод на децата.

Информацията обаче е оскъдна и хората се опитват да разберат повече по неофициални канали. Граничарите разпитват шофьорите на преминаващи камиони колко сериозна е заплахата.

Югославия

Властите съобщават, че за един ден - от 2 до 3 май, радиоактивното замърсяване се вдига от два на 8 пъти над нормата.