Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наркотрафиканти, данъчни измамници и серийни убийци. Стотици са престъпниците от всички краища на света, които са намерили убежище в Обединените арабски емирства.

Екстрадицията оттам е почти невъзможна заради законите, които дават възможност на всеки да стане пълноправен гражданин без значение какво криминално деяние е извършил. Рецидивистите могат да останат в емирствата за постоянно, но към тях има едно условие.

Те трябва да вложат минимум 280 хил. долара в недвижими имоти, което им осигурява т.нар. резидентска виза. Тя дори може да бъде "разширена", за да приюти и близките на издирвания.

В Дубай например към днешна дата населението наброява 10 млн., от които осем млн. са чужденци. Колко от тази цифра са престъпници, които са търсени от собствените си страни, не може да се каже с точност.

Един от тях стана и бизнесменът Васил Божков.

Само преди две седмици прокуратурата повдигна седем обвинения на хазартния бос. Сред тях са ръководене на

организирана престъпна група,

принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпления по служба.

Божков обаче избяга в Дубай навреме, което затрудни изключително много нашите власти. Искането за екстрадиция, което страната ще изпрати до емирствата, ще бъде 120 страници и ще е на арабски. Такова са пращали и много други страни, които издирват свои. Голяма част от тях обаче не са уважени, а бегълците от затвора не са върнати. Така ОАЕ става дом на хора, чието криминално минало не може да бъде заличено, но за властите там се оказва, че няма особено значение.

Убежище в Дубай например беше намерил един от най-търсените бандити в Нидерландия - Рудиан Таджи. В родината си мъжът беше заподозрян за близо десет убийства, както и за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се главно с наркотрафик.

Сред екзекуциите, за които се твърди, че Таджи е извършил, са тези на адвокат и свидетел срещу него.

За да се спаси от затвора и да не бъде разпознат от никого, той няколко пъти се подлага на пластични операции и използва няколко фалшиви паспорта.

Въпреки че Рудиан се укриваше дълго време от закона,

властите в ОАЕ

все пак успяха

да го арестуват

Родината му обаче нямаше договор за екстрадиция с Дубай, което забави известно време неговото прибиране в Нидерландия. То все пак се случи, а на подсъдимата скамейка престъпникът ще бъде изправен за първи път тази година.

В емирствата подслон са намерили и най-издирваните престъпници на Великобритания. За тях също като Божков се твърди, че са инвестирали огромни суми в недвижими имоти, което им е позволило да получат резидентска виза. Прокуратурата в Англия дори разполага и с информация за сумата, която бегълците от правосъдието са дали, за да се спасят от

лапите

на закона

в родната си страна. Изчисленията са показали, че мъжете са се сдобили с апартаменти за близо половин млрд. долара, като покупките са станали постепенно през годините, без никой от властите да ги усети.

Единият от тях се казва Хюсейн Чохан и е издирван за данъчна измама в размер на 200 милиона лири. Другият е Насер Ахмед, а престъплението, в което е обвинен, е измама с ДДС за 156 милиона лири. Той е в неизвестност от 2005 г., когато за първи път чува, че го чака присъда от шест години затвор. Въпреки че за ареста му бе издадена и международна заповед, и до днес не е ясно дали Ахмед някога ще понесе предвиденото му от съда наказание.

Жител на Дубай най-вероятно е станал и данъчният измамник Адам Умерджи, който щеше да бъде изпратен за 12 години зад решетките. Сред избягалите в ОАЕ са и наркотрафиканти от Острова.

Според институциите във Великобритания бегълците от тяхната страна в Дубай са над 170 души.

Двама от издирваните дори са

успели да

си купят два жилищна блока,

за да могат да се сдобият с резидентстка виза.

Сред намерилите убежище там е и Захид Хан, който получи 10 години затвор, след като беше установено, че опитва да измами победителка от лотарията, спечелила 148 милиона лири.

Кой още се крие там, четете в печатното издание на "168 часа".