Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

3-те условия, при които може да бъдат конфискувани безценните антични артефакти

Може, но само при определени условия и с решение на съда.

Първото е прокуратурата да докаже, че част от артефактите в колекцията са с незаконен произход.

"Имаме данни, че те са закупени, не малка част от тях - от иманяри - твърди главният прокурор Иван Гешев. -

Изнесени са

нелегално

от страната, изпрани са през аукциони, за да попаднат в тази колекция."

Това ще е трудно за доказване, защото държавата преди време амнистира колекциите, като всеки собственик трябваше да посочи произхода на артефактите. В 99% от случаите бе отбелязано, че това е ставало с откупка. Никъде няма изискване за нотариален акт, пред свидетели или нещо подобно.

След тази "амнистия" колекцията на Васил Божков е попълвана само с ценности от аукциони в Западна Европа, твърдят пред "168 часа" запознати. На тях упълномощени от него лица наддават, за да придобият даден артефакт.

Тези покупки трудно могат да бъдат атакувани, тъй като за да се продава даден предмет на аукцион, той трябва да отговаря на определени изисквания - как е придобит, че това по никакъв начин не нарушава законодателството на Франция, Великобритания, Германия, Испания или на съответната страна, в която се провежда търгът.

Ако прокуратурата смята, че дадена ценност в колекцията е с незаконен произход, трябва да има данни от коя могила е изкопана, кои са лицата и иманярите, които са я извадили, как са я изнесли от България, на кого са я продали в чужбина, за да стигне до дадения аукцион.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Според запознати с артефактите на Божков за магистратите ще е много трудно да открият подобни предмети.

Едва ли ще е проблем фактът, че не всички ценности са регистрирани от НИМ и не са платени таксите, защото

няма краен срок

Близки до Божков твърдят, че това е една много дълга процедура и на музеите просто не им се занимава с нея. Причината е, че те трябва да излъчат специализирана комисия, която дни наред да описва и заснема предметите. Затова покойният Божидар Димитров многократно

молел идентификацията

на колекцията на Божков да се отложи,

защото НИМ бил претрупан с ангажименти.

От фондация "Тракия" твърдят, че всичко са декларирали съгласно изискванията, а за предметите, придобити на аукциони, няма изискване да преминат процедурата по идентификация.

Второто условие, за да бъде отнета колекцията на Васил Божков, е, ако прокуратурата докаже, че средствата, с които тя е придобита, имат незаконен произход. Примерно ако за тях не са платени данъци.

Очевидно в тази посока работят магистратите, защото главният прокурор каза, че "това са пари, които не са влезли в държавата като пенсии, като социални надбавки". Ако Васил Божков получи присъди по някои от многобройните обвинения, може да се стигне и до конфискация на имуществото му, част от което е и колекцията.

Третата хипотеза за отнемане на антиките е, ако разследващите открият

несъответствия

между доходите и начина на живот на Васил Божков. При наличие на незаконно придобито имущество КПКОНПИ внася в съда искови молби за отнемането му. Като част от него може да са и безценните артефакти.

На този етап никой не може да каже дали от частния музей на ул. "Московска" се изземват предмети. От Министерството на културата твърдят, че са длъжни да оказват съдействие, а прокуратурата ще решава кои артефакти трябва да се конфискуват.

Още по темата, четете в "168 часа"