Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. д-р Цеца Дойчинова е началник на Инфекциозната клиника при УМБАЛ "Д-р Г. Странски"-Плевен, шеф на Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина при Медицинския университет в Плевен, член на лигата "Лекар, на които вярваме", член на Експертния съвет по инфекциозни болести към Министерството на здравеопазването.

Витамин С е задължителен, но лекарство срещу краста не бих дала на пациент, казва тя

Въпреки че е в рисковата група, като шеф на инфекциозната болница в Плевен тя остана на първа линия. На 14 април изписа последния пациент с COVID-19

- Г-жо Дойчинова, в Плевен бяха първите случаи на инфекцията, как се справихтеq след като тогава много малко се знаеше за нея?

- В Плевен бяха първите доказани с коронавирус инфекция пациенти. Беше ни много трудно. Те бяха с много тежки белодробни усложнения. За щастие, никой до момента не е стигнал до белодробна вентилация и реанимация. Проведохме лечение съвместно с колегите пулмолози с мощна антибактериална терапия просто защото в момента с нищо друго не разполагахме. Говоря за преди 1 месец. Сега имаме хлорокин, но повечето от пациентите ни са изписани в много добро общо състояние, а останалите са значително подобрени, за да променяме започната терапия. Лечението при тези болни изисква приложението и на противовъзпалителни медикаменти и имуностимулатори, които да активизират клетъчно медиирания имунитет. Сега се започват изследвания в тази насока. Предполага се, че точно

пониженият имунитет

в по-високата възрастова група е единият от предразполагащите фактори да се засяга тежко по-възрастното население. При възрастните хора имунната система е супресирана, от една страна чисто физиологично, а от друга - от честите в тази възраст съпътстващи заболявания като диабет, сърдечно-съдовиболести, хронична обструктивна белодробна болест, злокачествени заболявания, химиотерапия.

От тук нататък считам, че всичко, което се говори за лечението на коронавирусната инфекция, трябва се има предвид и да се прилага според пациента - да се използва и хлорокин, и високи дози витамин С, антибиотици, противовъзпалителни и имуностимулиращи средства, а при определени случаи и антиретровирусна терапия. Какво ще бъде - решава лекуващият лекар, който трябва да е информиран за всичко, което може да помогне на пациента, съобразявайки се с възрастта му и преморбидния му статус. Какво е терапевтичното поведение при настъпила дихателна недостатъчност, вече е въпрос от компетентността на реаниматорите.

- Как се справяте, след като толкова малко се знае за този вирус?

- Лечението на коронавирусната инфекция предизвиква още от самото начало на епидемията въпроси и дискусии. За да се предпише най-правилното лечение, е необходимо да се знае точният патогенетичен механизъм на заболяването, т.е. не само входната врата и начинът на заразяване, но и какво става след това. А този механизъм за властващия в момента вирус все още не е точно разгадан. За мен, а и за колегите ми не е даден отговор защо при коронавирусната инфекция драстично се покачват стойностите на показатели, характерни за бактериална инфекция. Не сме срещнали данни изолира ли се някакъв бактериален причинител, или това е характерно точно за този вирус. Според мен оттук започват въпросите - с какво да лекуваме. Етиологично

лечение,

насочено конкретно към коронавируса, няма.

Непрекъснато се появяват новини, че някъде някакъв медикамент е излекувал болни с коронавирус. Например медикаментът авиган (фавипиравир). Има данни, че след приложението му е отчетен добър терапевтичен резултат, но все още се правят клинични проучвания. Много е рисковано да се вкара в употреба медикамент, който не е изпитан клинично, няма сравнителна група, при която не е прилаган, т.е. група с плацебо медикамент, и продължителни наблюдения за късни усложнения.

- В Австралия медици установиха, че в лаборатория лекарството за животните срещу краста убива в рамките на два дни вируса? За съжаление няма данни за проучвания при хора.

- Относно медикамента ивермектин, който се използва за лечение на скабиес (краста) нямам никакво обяснение и не бих го приложила за лечение на моите пациенти.

- А какво мислите за аналгин-хинина, който сега ще бъде пуснат в продажба?

- Напоследък много се говори за хидроксихлорокин. Този медикамент съдържа хинин, който дълго време беше на българския пазар и в чиста форма, и като аналгин-хинин и имаше доста широко приложение. Оказа се обачe, че при някои болни

може да бъде фатален

относно сърдечната дейност и това, доколкото си спомням, беше основна причина да излезе от масова употреба. Сега не е точно изяснен механизмът на действието му при коронавирусната инфекция, но при доста болни се отчита подобрение. В предписанията на медикамента изрично се подчертава, че болни, на които се прилага, трябва да са мониторирани, т.е. непрекъснато да се следи сърдечната им дейност. Така че, ако решим да го използваме, това трябва да е само при сравнително по-млади пациенти без съпътстващи сърдечносъдови заболявания. Имайки предвид най-застрашената и рискова трупа - над 60 години, той трябва да се прилага с повишено внимание и само в болнична обстановка, тъй като в тази възраст сърдечносъдовите заболявания са най-чести. Тук също липсват клинични изпитвания на по-голяма група от болни, няма сравнителни проучвания с други терапевтични модели и проспективни наблюдения. Тези неща са свързани с много етични проблеми, извършват се от оторизирани медицински екипи и са под специален контрол.

- В Университетската болница в Шанхай д-р Мао докладва проучване с високи дози интравенозен витамин С, болните му са изписани няколко дни по-рано и сред тях няма смъртни случаи. Дозите бяха до 20 г дневно, а при много тежки случаи до 50 г.

- Витамин С отдавна е доказал качествата си на повишаващ антиоксидантната защита. Във все повече проучвания и експериментални модели се доказва, че оксидативният стрес е в основата на много заболявания. Липсата на достатъчно кислород в клетките ги прави уязвими и води до клетъчна смърт. Доказва се, че витамин С значително предотвратява този кислороден глад и подобрява храненето на клетъчно ниво. Поради това приемам положително резултатите от клиничното изследване в Университетската болница на Шанхай, където лекуват вируса с

високи дози интравенозен витамин С

Леко ме смущава дозата 20-50 грама, при положение че най-голямата дозировка като ефервесцентни таблетки е 1000 мг. Затова също е необходимо да се направи клинично проучване по установените правила, за да се узакони като лечебен модел. Но въпреки всичко витамин С задължително трябва да присъства в терапевтичния панел в максимално приетата у нас дозировка.

- Какво мислите за лечението с лопинавир?

- В някои съобщения се препоръчва прилагането на антиретровирусни медикаменти от групата на протеазните инхибитори, базирайки се на РНК вирусната природа на корона - вируса и някои сходства с ХИВ-вируса. Става въпрос за медикамента калетра (ритонавир/лопинавир). Според мен от чисто биологична и вирусологична гледна точка той е най-логичен. За неговото приложение също няма безусловни показания. Приложението му за дълъг период от време има своите неприятни последици, но при COVID-19 това няма да се наложи, лечебният курс ще е по-кратък. Не знам обаче как ще се доставя до болничните заведения, след като се финансира от бюджета, а не от НЗОК.

- Какво мислите за съобщението на италиански медици, че медикамент за артрит много добре лекува пневмонията?

- Излязоха публикации за лекарство срещу ревматоиден артрит - тоцилизумаб, приложено при пациенти с тежка интерстициална пневмония и е дало добър ефект. Използването му за COVID-19 и при него е извън етикета, т.е. също няма клинични проучвания. Сега в Италия

започват

изпитването

му при по-голям брой болни. Медикаментът не действа на самия вирус, а е насочен към белодробната инфекция. Няма никакви данни за евентуално по-късни усложнения от терапията. Не съм специалист в областта на ревматологията и не бих искала да правя по-категорични изводи.

Какво излиза накрая? Препоръчват се различни терапевтични модели, без никой от тях да е подкрепен с продължителни наблюдения и ретроспективни проучвания. Но за това просто няма време в момента. Така че ние действаме според пациента, неговата възраст, съпъстващи заболявания и това, което ни се предоставя на фармацевтичния пазар.

- Вие лично как се пазите?

- Спазвам всички изисквания за превенция на инфекцията. Като началник на клиника следя колегите ми да са максимално застраховани от заразяване. Добре е да се приемат храни и хранителни добавки, които поддържат съответните клетки на имунната ни система в тонус, за да съумеят да блокират евентуално проникване на вируса. Добре е да се приемат храни и добавки, съдържащи вит. С, витамини от група В, вит. Д, цинк, селен, ядки, мед, плодове и фрешове. На българския пазар има доста голямо разнообразие от тях.

Докато няма лечение или ваксина улиците по цял свят ще са празни. В Япония в момента нито един човек не може да се любува на алеите с цъфналите вишни.
Докато няма лечение или ваксина улиците по цял свят ще са празни. В Япония в момента нито един човек не може да се любува на алеите с цъфналите вишни.