Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Медиците опитаха всичко за да спасят пациентите си и сега останалите страни се учат от тях.
Медиците опитаха всичко за да спасят пациентите си и сега останалите страни се учат от тях.

Терапията става част от протокола за лечение в мегаполиса

Въпреки протестите на СЗО пациентите са изписани по-рано от останалите и сред тях няма нито един смъртен случай

След успеха на китайските медици, на 24 март най-голямата болница в Ню Йорк въведе новаторския подход

Лечението на COVID-19 наистина може да се окаже сред най-евтините и това се потвърждава от практиката на водещ медик от Шанхайския център за обществено зoраве, където са лекувани всички пациенти с коронавируса.

Новината съобщи пред "168 часа" колегата му - един от най-изявените специалисти у нас по акупунктура и ортомолекулярна медицина - д-р Емил Илиев. Самият той вече 25 години успешно лекува своите пациенти с витамини и минерали.

Колегата му от Шанхай д-р Енкиан Мао също работи в тази посока и

стана световна сензация

"Той е приложил ортомолекулярната медицина успешно при пациенти с тежки и много тежки инфекции в резултат на вируса - обясни Илиев. - Вливал е венозно високи дози витамин С (от 5 до 20 грама при най-тежките случаи). Данните му са публикувани в ръководството за лечение на Шанхайската медицинска асоциация и трябва да се прочетат от всички, които се занимават с този проблем у нас."

Д-р Енкиан Мао е член на върховния експертен съвет към Шанхайския център за обществено здраве, където са лекувани всички пациенти с COVID-19. Той и екипът му първи се осмелиха да приложат иновативната терапия, на която от СЗО се противопоставяха.
Д-р Енкиан Мао е член на върховния експертен съвет към Шанхайския център за обществено здраве, където са лекувани всички пациенти с COVID-19. Той и екипът му първи се осмелиха да приложат иновативната терапия, на която от СЗО се противопоставяха.

Според д-р Илиев тези пациенти не само че са изписвани преди останалите, а и при тях няма нито един смъртен случай.

Новината за сензационното лечение се разпространи, след като шефът на Спешната медицина в най-голямата болница на Шанхай - "Рюижин" - д-р Енкиан Мао проведе видеоконференция със свои колеги - светила от цял свят по ортомолекулярна медицина, за да им разясни метода си.

От болницата в Шанхай ще разпространят метода си чрез протокола за лечение, за да могат всички медици да го приложат.
От болницата в Шанхай ще разпространят метода си чрез протокола за лечение, за да могат всички медици да го приложат.
Самата болница е част от Медицинския колеж към шанхайския университет "Джаотон", а д-р Мао е член на върховния експертен съвет към Шанхайския център за обществено здраве, където са лекувани всички пациенти с COVID-19. Освен това докторът е и съавтор на Насоките за лечение на коронавируса, които станаха официален документ, одобрен от Шанхайската медицинска асоциация и градската управа на Шанхай.

Лекарят се насочва към този тип лечение, тъй като досега - повече от 10 години,

лекува тежки форми на панкреатит, сепсис,

хирургично зарастване на рани и други остри състояния с ортомолекулярна медицина. Когато избухва епидемията с коронавируса, той и колегите му веднага препоръчват високи дози витамин С, които да се прилагат, включително при тежките случаи. За щастие, съветът им е приет още в началото на епидемията в Шанхай.

На пациентите си д-р Мао и екипът му поставят интравенозна доза между 10 и 20 грама на ден в продължение на 7-10 дни в зависимост от тежестта на усложнението. Резултатът е зашеметяващ - всички пациенти, лекувани по този начин, се подобряват и сред тях няма починали. Но това не е всичко,

престоят им в болницата е с около 5 дни по-кратък

На видеоконференцията д-р Мао разказва и за един особено критичен случай - пациентът бързо се влошава и той се решава да му влее 50 грама вит. С в рамките на 4 часа. Белодробният му статус, тоест индексът на оксигенация, бързо се стабилизира и състоянието на болния се подобрява.

Проф. Шен Ванг, който също е от старши клиничните експерти в Шанхай, споделя, че високите дози вит. С са най-ефективни, когато заболяването е в началото. Данните все още се анализират и съвсем скоро ще бъдат публикувани, за да се ползват от медиците в цял свят.

Тези терапии често са атакувани заради евентуални теоретични странични въздействия, но в случая китайските лекари свидетелстват, че такива просто няма.

"У нас това се смята едва ли не за ерес - ядосва се д-р Емил Илиев. - Някои стигат дотам, че твърдят, че така ще се запушат кръвоносни съдове, бъбреци, че ще стане нещо страшно. Това е толкова неграмотно, че чак не ми се говори. Дано поне се запознаят с практиката на китайските колеги и да спасят пациентите - да не умират."

Според него, за да се предпази човек от вируса, е

достатъчно да взема по един грам

витамин С на ден,

но когато се налага лечение - дозата може да се увеличи до 5-10 грама.

Думите му се подкрепят и от известния медик Робърт Ф. Катчард, който заявява, че все още не е виждал човек с грип, който да не е излекуван с високи дози от този витамин.

Подозренията, че тази терапия помага при коронавирусни инфекции, са още от 2003 г., когато лечението доказва ефективността си в битката с ТОРС. На 30 май 2003 г. д-р Фред Хуи заявява пред в. "Торонто Стар", че този метод е довел до успешен резултат при всички, които вече са с това заболяване. Според медика останалите също могат да пият високи дози, за да се предпазят.

"Няма какво да губите - казва той. - Това е едно от най-безобидните вещества, имаше теоретични опасения, че ще образува камъни в бъбреците, но нито едно от тях не се потвърди в практиката."

Така се стига до протокола на японската болница "Риордан", който

първоначално е предназначен за раково болни,

но в него има подробни инструкции за действие и при подобни епидемии.

"Като се има предвид главоломния успех на интравенозния витамин С при вирусни заболявания, това ще бъде първата ми препоръка при контрола на коронавирусните инфекции", заявява д-р Виктор Марсиал-Вега от Пуерто Рико.

"От голямо значение е всички лекари да бъдат информирани за интравенозния витамин С - заявява д-р Карин Мунстерхелм от Финландия. - Когато пациентът вече е в болница, тежко болен, това би било най-доброто решение, което ще помогне да бъде спасен животът му."

Преди витаминът да стане част от официалната терапия в Китай, се правят няколко клинични изпитания, за които съобщава д-р Ричард Ченг, редактор на изданието по ортомолекулярна медицина. Паралелно с тях се призовава населението да приема перорално високи дози.

“Витамин С е многообещаващ фактор за профилактика и особено важен за лечение на пациенти с опасност за живота, когато няма по-добър вариант - отбелязва той. - При починалите от COVID-19 не съм виждал или чувал да е използвана тази терапия при нито един от случаите. Ранните и достатъчно големи дози са от решаващо значение. Витамин С е не само антиоксидант, но също така участва в убиването на вируси и предотвратяването на репликацията им. Значението на големите дози не е само на антивирусно ниво."

Първоначално СЗО обявява война на този тип лечение,

заклеймявайки информациите като неверни, дори забрани разпространението им, но това изобщо не попречи на китайските медици да направят своите клинични изпитания и да създадат свой протокол. Благодарение на това на 23 февруари 50 тона витамин С са доставени в Ухан.

Д-р Емил Илиев над 25 години лекува пациентите си с орто-молекулярна медицина.
Д-р Емил Илиев над 25 години лекува пациентите си с орто-молекулярна медицина.

Още повече че докладите на медиците са обнадеждаващи. Според Втора болница на Китайския университет "Джаотон" лечението трябва да започне веднага след приемането на тежко болните пациенти, защото подобрява антивирусния статус и възстановява белия дроб от пораженията, включително при остър респираторен дистрес.

Д-р Хюонгдж Шин от Южна Корея също докладва, че

всички служители

в болницата му са приемали витамина

перорално - през устата. Според него очевидно сред тях заразата е вървяла, защото някои са били с лека температура, други с кашлица, главоболие.

"Тези, които имаха симптоми, бяха инжектирани интравенозно с 30 грама витамин С - отбелязва лекарят. - Някои се подобриха след около два дни и при повечето симптомите отшумяха още след първата доза."

Благодарение на това на 3 март градската управа на Шанхай обявява, че официално препоръчва пациенти с коронавируса да се лекуват с вит. С от 4 до 16 грама за възрастни.

"Интравенозният метод е важен, тъй като ефектът на витамина по този начин е поне десет пъти по-силен, отколкото ако се приема перорално", казва д-р Ацуо Янагисава от Японския колеж по интравенозна терапия. Според него в този си вид терапията е безопасна, ефективна и широкоспектърна.

Не е за пренебрегване и фактът, че на 5 март Международното дружество по ортомолекулярна медицина публикува видеоклип с разказа на жена от Ухан, чиято майка се разболява. Цялото семейство веднага започва да приема високи дози витамин С перорално - до 20 грама дневно. Майка й приема по-малки и след десет дни се влошава. Проблемът е, че тя е с диабет, с няколко байпаса и множество различни усложнения. Според медиците

изходът при нея може да е фатален, но не и за дъщеря й

Тя ги моли да приложат при майка й новата терапия с вливане на витамина. Лекарят се съгласява, но на по-ниска доза - само на 10 грама, и след 20 дни възрастната жена е изписана здрава.

Но по-интересното е, че нито един член от семейството не се е заразил, а те са пили само високи дози вит. С и са ходили в болницата на свиждане с обикновени маски за лице и с ръкавици. И това при положение че са живели с възрастната заразена дама поне десетина дни преди тя да влезе в болница. На 24 март Международното общество по ортомолекулярна медицина съобщи, че най-голямата болница в Ню Йорк вече спазва протокола на китайските медици и влива венозно витамин С.

"Сега най-важното е всички медици, ангажирани с лечението на вируса, да се запознаят с тази клинична практика", обясни пред "168 часа" д-р Илиев.