Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Арестуваха агент от ДАНС, давал информация за пране на пари в чужбина на софийска кантора (Обзор) Шефът на пловдивската полиция Йордан Рогачев, окръжният прокурор Румен Попов и наблюдаващият Славена Костова дадоха информация за мащабната схема.

Стотици роми станали собственици на фирми бушони срещу 100 лева

Според прокуратурата шефът на кантората и служители са замесени в отвличане, пребиване и противозаконно лишаване от свобода на жена от Войводиново

Софийска кантора е участвала в пране на милиони евро от чужбина. В нейния офис са регистрирани фирми бушони, чиито собственици ставали стотици роми от цялата страна. Впоследствие дружествата са се вливали в офшорки на остров Мавриций и Панамите, за да се узаконят парите.

Това съобщи на извънреден брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той добави, че управителят на въпросната кантора и нейни служители са замесени в отвличане, пребиване и противозаконно лишаване от свобода на възрастна ромка от Войводиново.

Арестувани са 4-ма души. Сред тях е и служител от ДАНС, който правел проучвания и давал информация на същото дружество. Още 7 души са обявени за издирване. По информация на разследващите кантората е “Кепитъл консултинг” ЕООД, базирана на ул. “Шипченски проход” в София.

33-годишният Стоян Тонев е в основата на схемата, научи “24 часа”. Той бил

собственик и

съдружник в

над 70 фирми,

много от които

са прехвърлени

на роми

Той е изпълнителният директор на “Кепитъл консултинг”. Основател е на фирмата и неин собственик до ноември 2017 г., когато я продава на поставено лице, но продължава да се разпорежда с нея.

Съосновател е на “Регихелп” - популярна в миналото счетоводна къща за регистрация на дружества. В представянето му в сайта на компанията, който беше свален в понеделник, пише, че е помогнал на 8000 клиенти от 30 страни да създадат собствен бизнес в България.

“Стоян е всепризнат експерт в данъчната оптимизация и европейското право. Неговите богати познания и опит в тези области, са помогнали както на местните, така и на международните му клиенти да спестят огромни количества пари чрез преструктуриране на бизнеса. Той има магистърска степен по право от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, пише още във визитката му.

Тонев притежава и офшорни компани, както и регистрирани в Сърбия и в държави от ЕС.  

Пловдивската полиция е разкрила схемата за пране на пари при работа по досъдебно производство за палеж на магазин за моторни масла в Пловдив. Пожарът на бул. “Дунав” е избухнал на 19 септември. Оказало се, че след опожаряването му собственикът на помещението Костадин Танев получил заплашителни съобщения по вайбър от столичната кантора. Причината е, че пловдивчанинът влязъл в контакт с ром, собственик на фирма бушон. Той доверил на Танев, че преди известно време бил закаран в лъскав офис в София от друг циганин. Там подписал документи и се сдобил с дружество, а

по сметката

започнали да

постъпват

огромни суми

Танев придумал познатия си циганин да изтеглят 20 000 евро.

“След това собственикът на магазина за моторни масла решил, че може да се добере до други роми, на които се водели фирми, за да повторят операцията с измъкване на пари от сметките. Затова е ходил до Германия да ги издирва”, обясни прокурор Попов.

Танев прибрал 39 хил. евро. От столичната кантора достигнали до него с помощта на задържания служител на ДАНС. Именно той дал пълна информация за пловдивчанина - за семейството му, имуществото, задгранични пътувания, домашни адреси. Едва когато получил на вайбър заплашителните съобщения и ултиматум да върне откраднатите пари до седмица, Костадин се изплашил и уведомил полицията.

Според разследващите, преди да поръчат опожаряването на магазина, от столичната кантора са потърсили циганина, който заедно с Танев е изтеглил парите. На 9 септември пристигнали в Пловдив с 3 коли.

В наказателната

група участвал

и управителят

на “Кепитъл консултинг”. Ромът успял да се укрие, но хванали майка му във Войводиново. Отвлекли я и употребили сила, за да я накарат да се обади на сина си.

“При претърсването на кантората миналия петък е започнало масово унищожаване на документи и хвърляне на флашки в тоалетни. Полицията го е предотвратила”, посочи окръжният прокурор на Пловдив.

От офиса на “Кепитъл консултинг” е иззето огромно количество документация. Открити са и 3 печата, за които разследващите смятат, че са фалшиви. Два са на мобилен оператор и на енергодружество, а третият е на Комисията за финансов надзор, която следи за достоверността на информацията за българските дружества и контролира влизането в офшорки.

“Разполагайки с този печат, може да си представите каква дейност е развивана в кантората”, каза прокурор Попов.

Следователите са установили, че софийското дружество е работило с т.нар. дилъри, които са намирали роми, за да станат собственици на фирми бушони.

“Те са били неграмотни и безимотни, не са задавали въпроси. Предоставяли са си личните карти на дилърите, които са ги снимали и са ги пращали в столичната кантора за одобрение”, уточни наблюдаващият прокурор Славена Костова. По думите ѝ до този момент е установено, че на името  

на 60 роми от

Пловдив са

регистрирани

дружества, има

и от страната

В предмета им на дейност било записано това, което чуждестранният клиент на столичната кантора искал. Една от фирмите по документи дори работела в сферата на космическите технологии. Циганите, които са ставали бизнесмени, са получавали по 100 лева, а малко повече - дилърите. Столичната кантора е използвала услугите на трима “събирачи” на хора. Те товарели на микробуси роми и ги транспортирали до “Кепитъл консултинг”, където се сдобивали с фирми.

Според сайта на кантората в нея работят “млади и динамични хора, които имат образование и квалификации по право, счетоводство и финанси”. Става дума за 12 служители. Разследващите са категорични, че всички са били наясно за прането на пари. Те са се представяли като специалисти, завършили престижни университети. Управителят на “Кепитъл консултинг” фигурирал като човек с висше юридическо образование. При разпита си признал, че е със средно.

Предстои да се

установи дали

дипломата му

за правист е

фалшива

Срещу него е повдигнато обвинение за подбуждане на агент на ДАНС да му предостави информация, както и за отвличане и противозаконно лишаване от свобода на жителката на Войводиново.

Установено е, че шефът на “Кепитъл консултинг” е купил телефона, от който са изпратени заплахите към Костадин Танев. В момента той е с мярка за неотклонение “задържане под стража”. В ареста е и служителят на ДАНС. Привлечен е към наказателна отговорност за длъжностно престъпление.

Разследващите твърдят, че агентът е правел проучвания за столичната кантора многократно за различни хора. Закопчани са и още двама мъже, участвали в похищението на възрастната ромка, а един е пуснат на свобода под парична гаранция.

Двама от

издирваните

са подпалвачите

на магазина

за моторни масла в Пловдив. Други 2 са участвали в отвличането на ромката. В неизвестност са служител на кантората и личният шофьор и охранител на управителя на “Кепитъл консултинг”.

Заради теч на информация те са били предупредени и изчезнали ден преди претърсването в софийската кантора. Автомобилите им също липсват.