Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Ангел Кунчев Снимка: Румяна Тонева
Доц. Ангел Кунчев Снимка: Румяна Тонева

  • Няма да обявяваме епидемични ситуации по области - не може да променим календара на имунизациите само за София например, а това е една от мерките за справяне със ситуацията
  • Имунизационното покритие при магарешката кашлица никак не е малко и аз не очаквам такова масово ангажиране и десетки хиляди случаи, както по време на пандемията
  •  Скарлатината и варицелата отминаха - те са с изявена сезонност - сега очакваме болестите от кърлежи и комари, а в най-топлите месеци и типичните летни вируси, коментира главният държавен здравен инспектор:

- Доц. Кунчев, казахте, че ще предложите на здравния министър да обявите национална епидемия от коклюш. Кога ще стане това?

- В петък ще го обсъдим. Ще видим как се разпространява заболяването и може в понеделник да предложа на министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева да обявим национална епидемия. Въпрос на един-два дни е.

- Според здравната министърка обаче епидемия ще се обявява отделно за всяка област, тъй като в София например заболелите са около 60-70%, а в някои области са единични случаи. Възможно ли е обявяване на епидемия поотделно?

- Не. Не може, това не е грип. При него има забавяния, различия. И при коклюша няма да е едновременно, но тъй като е рядко срещано заболяване, критериите са други.

След като повече от половината области в страната са ангажирани, то си е национална епидемия

Освен това част от мерките, които ще предлагаме - промяна в имунизационния календар, откриване на нови места за изследване, са обвързани с обявяването на епидемия. Тоест тя трябва да е национална. Не може да променим календара само за Софийска област или за Пловдивска например.

- Мерките няма да са същите, както при COVID-19, но какви ще са?

- Благодаря за въпроса. Хората, когато чуят епидемия и епидемична ситуация, започват да си представят мерките, които прилагахме по време на COVID-19. Но COVID-19 няма нищо общо с коклюш. Имунизационното покритие при коклюш никак не е малко и аз не очаквам такова масово ангажиране и десетки хиляди случаи, както при ковид. Плюс това

при повечето имунизирани протича много леко и въобще не се налага приемане в болница

и болнично лечение. Натиск в здравната система няма да има. Съответно това не налага и приемането на крайни ограничителни мерки.

- Какви все пак ще са мерките?

- Едно от нещата е поставянето под карантина на паралелки, детски градини, групи, ясли, изобщо там, където възникне заболяването. Целта е да намалим контактите. В повечето училища се опитват да изолират засегнатите, като ги пускат в други междучасия, а не в тези, където се събират всички. Други училища, където това е трудноосъществимо, преминават към онлайн обучение. Това го решава всеки директор на училище според условията в училището. Освен това се опитваме да осигурим по-достъпна диагностика поне в университетските центрове, което също е важна стъпка. Намаляването на възрастта за ваксиниране на новородените, смъквайки с 2 седмици надолу, премахваме риска за 25% от тези деца, защото ще ги предпазим по-рано. Това са редица мерки, които ще имат ефект. Според мен

много голям ефект ще има и сравнително дългата ваканция,

която се очертава. Децата пак ще правят контакти извън училище, но няма да са толкова масови.

- Свалянето на възрастта от два месеца на месец и половина за имунизиране на новородените ще окаже ли влияние в имунизационния календар на човека по-нататък?

- Не, никакво. Тези две седмици нямат никакво влияние. Продължава да се изпълнява нагоре календарът, както трябва. Много хора питат дали това е важно, в тази възраст от нула до два месеца у нас са около 10 хил. деца. Намалявайки с две седмици най-рисковия срок, предпазваме 25% от тях, тоест около 2000 - 2500 деца. Това е абсолютно оправдана мярка, защото никак не са малко.

- Има изпратени указания в РЗИ-тата кои хора могат да се тестват безплатно с PCR. Какви са те?

- Указанията са за кого да се прилага безплатното тестване. Даваме свобода на лекарите инфекционисти да решават, но сме посочили 4-5 критерия. Особено важно е за нас да поставим диагноза на първите случаи, които възникнат в дадено населено място, училище или градина.Във всички случаи те трябва да се изследват, след това контактните лица, хората, които нямат имунизация, както и при по-тежко протичащите. Пациентите, които имат нужда от бърза диагностика, ще имат достъп до това безплатно изследване.

- Кои са първите симптоми, при които човек задължително трябва да потърси лекарска помощ и да се изследва?

- В началото заболяването е толкова нехарактерно, че и самите лекари трудно се ориентират, особено сега, тъй като дълго време не е имало коклюш и диагнозата се позабравя.

Водеща е кашлицата,

за разлика от другите респираторни инфекции чак такова проявление на температура, дразнене и отпадналост няма

По-скоро, когато болестта се развие, кашлицата става пристъпна, повече в нощните часове. Малките деца до такава степен кашлят, че посиняват, защото не могат да си вземат въздух. Това е класическата картина, която обаче рядко виждаме сега. В момента особено при имунизираните протича доста по-леко, а при някои дори безсимптомно. Това не е толкова добре, защото лесно се разпространява. Хората не знаят, че са болни, не знаят, че са носители, но разнасят заразата. За новородените е особено опасно, затова колкото по-малко контакти, толкова по-добре. Рисков период е освен за детето, но и за майката. Има основание в това да се пазят бебето и родилката поне 40 дни.

- Съвсем скоро преминахме през ковид пандемия. Мислите ли, че сме си взели поуки, че сега реагираме адекватно, бързо, навременно?

- Много ми се иска да кажа да. Със сигурност има направления, в които сме малко по-подготвени, но никоя страна не е напълно подготвена в извънредни ситуации, каквато е една епидемия. Така че винаги има място за по-добра организация.

Дори фактът, че всички

200 страни, членки на Световната здравна организация, преговарят за сключване на такъв пандемичен договор,

за да се даде възможност за ефективна бърза международна реакция при поява на нещо, показва колко е важно това. Дай боже преговорите да стигнат до финал, защото не вървят много леко. Това ще направи още по-ефективна реакцията на света при поява особено на нови, непознати причинители на вируси.

- Според здравния министър ще дойдат още 2 хиляди дози ваксини на свободния пазар. Достатъчни ли ще са?

- Първо, това е свободен пазар, министерството не се меси в него, нито купуваме, нито внасяме, има вносители. Няма как обаче да не ни интересува.

Поставили сме задача на вносителя, където намери в Европа ваксини, да ги осигури в България. Тези 2 хиляди дози, които са обещани, ще помогнат на процеса. Хората, които търсят, ще може да намерят. Имаме уговорки за допълнителни количества от други страни, но търсенето на ваксината е голямо навсякъде в Европа. Ние сме едни от последните, при които възниква епидемията.

- В складовете на здравното министерство има ли достатъчно?

- Има. В календара няма проблем за всички възрасти. Тя е различна, не е една и съща. Започваме с шествалентна за бебетата на 2 месеца, след това е петвалентна, четиривалентна е за децата на 6 години, а за 12-годишните е “Бустрикс”. Не е самостоятелна ваксина за коклюш, тя е в рамките на дифтерия, тетанус, коклюш.

Тази ваксина, за да е безопасна, да не предизвика странични реакции, я ползва целият свят. Но пък

тя не дава чак толкова пъргав имунитет

и очевидно през определен период от време ще трябва да се правят реимунизации. През 2020 г. въведохме реимунизацията на 12-годишните. Очевидно може да се наложи това да е и за по-високите възрасти.

- Има ли аналог в България назад в годините с епидемия от коклюш и как е превъзмогната?

- Имаме, не са били чак толкова тежки епидемии. Мисля, че и тази няма да бъде интензивна. Покритие с 92% ваксина на първите дози никак не е лошо. Трудно се намират неимунни лица. Много характерно за коклюша, както и за други инфекции, е, че има цикличност. На всеки пет-шест години се развихря и повишава заболеваемостта. Вижда се по статистиката назад във времето.

- Засега коклюшът ли ще тормози децата? Да очакваме ли бум на скарлатина, варицела или друго заболяване?

- Не, през зимно-пролетния сезон се разгърнаха. При тях има много силно изявена сезонност и тяхното време минава. Не че няма да има отделни случаи, но няма да има високи стойности на заболеваемостта. Оттук нататък минаваме към по-летните инфекции. Първо е пренасянето на болести от кърлежи и комари, а след това типично летните вируси в най-топлите месеци.

4 СЪВЕТА

 Ваксинирайте се задължително! Спазвайте имунизационния календар! Ако имахме ваксинационно покритие над 95%, вероятно епидемия въобще няма да може да се развие. Може да се появят само отделни огнища.

Няма ваксина, нито има универсална мярка, които напълно предпазват от коклюш. Носете маски, когато се страхувате от заразата.

 Избягвайте контакти с видимо болни хора. Това е първото условие, което важи за всички заразни болести.

 При бебетата до 2 месеца, които нямат ваксини, трябва да се избягват всички контакти. Заболяването не се получава, дишайки от въздуха, а от носител, който да прехвърли бактерията бордетелла.