Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След 36 години най-после събарят ИПК "Родина". Забравен кран до зарязаната постройка за малко не предизвиква трагедия на “Цариградско шосе” Масивната бетонна конструкция остана да стърчи и след промените у нас.

Навремето Робърт Максуел искал да осигури с машини новата сграда

Печатниците ви приличат на парламенти, а парламентите - на печатници, казал магнатът

Изглежда, че до края на годината един от историческите соцмастодонти в столицата ще отиде в небитието. В ход е процедура за премахването на рушащата се от 36 години недовършена сграда на ИПК "Родина" на бул. "Цариградско шосе". Вече е съборено нискоетажното тяло и е разчистен теренът зад нея.

Грандиозният план за строителство на сградата се ражда още в далечната 1976 г. Проектът включвал два корпуса – на 9 и на 15 етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда с две подземни нива, предвидени за гаражи, 600 кабинета и плувен басейн, разположени на 50 хил. кв. м. Комплексът обаче остава на груб строеж и до днес.

Въпреки това

сградата силно впечатлява британския

медиен магнат

Робърт Максуел при едно от посещенията му в България, твърди източник на "168 часа".

Тогава той е придружаван от инж. Кирил Найденов, който участвал в Инвеститорската дирекция по изграждането на комплекса. Според някои задачата на Максуел била да осигури печатарските машини за новия проект.

След като посетили ИПК "Родина", двамата се отправили към центъра на София, където преминали първо покрай Полиграфическият комбинат "Димитър Благоев" и след това през сградата на Народното събрание. Медийният магнат леко се възмутил и възкликнал:

“Как може да сте такава държава?

Печатниците ви приличат на парламенти, а парламентите на печатници."

Неговите думи дълго време ехтели в ушите на придружителя му Кирил Найденов, защото Максуел забелязал скромната архитектура на една от най-важните сгради у нас.

В духа на бавните темпове на тоталитарната епоха обаче строителството на издателско-полиграфическия комплекс стартира чак след 7 години - през 1983 г. Печатницата започва да работи през 1987 г., но заради недостиг на средства огромният двукрил редакционен корпус така и остава недовършен.

В края на 1987 г. ръководството на партийния официоз "Работническо дело" с "нарастваща тревога" отчита забавянето на важния социалистически обект на тогавашния бул. "Ленин". А той е замислен като най-модерната печатница на Балканите. За съжаление строителството на редакционната част на комплекса значително се забавя. Въпросът се разглежда и от Секретариата на ЦК на БКП, а на едно заседание лично

“бойният другар”

на Тодор Живков

от отряда "Чавдар" и член на Политбюро Йордан Йотов се зарича, че пусковият срок - 31 декември 1989 г., ще бъде спазен.

Законът за имуществото на тоталитарните партии и организации превръща комплекса в ИПК "Родина". В същото време недовършеният издателски корпус се отделя, след което сменя няколко собственика - Министерството на индустрията, фирма "Универс", Министерството на финансите. Накрая през 1992 г. строежът се връща към ИПК "Родина".

През 1995 г. фирмата е включена в списъка с предприятия за бонова приватизация, но статутът на недовършения корпус е много неясен - не се води като актив, защото няма приет Акт 16.

Но странната история на зданието продължава. Всъщност поначало има негласна съпротива срещу идеята за приватизация на комплекса.

Уж още от 1993 г. се търсят кандидати за довършването на сградата, но в същото време кабинетите на Беров и Виденов успяват да прогонят няколко чуждестранни компании, които предлагат инвестиции срещу 51% от собствеността.

През 1993 г. уволняват тогавашния директор на комплекса Хосе Канети точно защото

преговарял "подмолно"

за привличането на външни частни капитали. Български вестникарски групировки също проявяват интерес към покупката на недовършената сграда. В този период все пак, според публикации в пресата, се появява и първият неанонимен кандидат инвеститор - швейцарският консорциум "Таладиум". После се заговаря, че 15-етажният билдинг е много подходящ за бизнесцентър.

През есента на 1995 г. се ражда нов проект - ЕТ "Крида арт" иска да наеме сградата за срок от 20 години, за да излъчва от нея "Български паневропейски художествено-информационен телевизионен канал" - АРТ САТ.

Вдига се голям шум около този вариант, но тогавашният министър на културата Георги Костов слага край и на тази алтернатива. Няколко месеца по-късно идва предложението на вицепремиера Румен Гечев да се даде редакционната част за нуждите на бъдещата национална фондова борса. Да, но явно отново няма кой да даде 17-19 милиона долара, нужни за довършването на сградата, и тази идея също умира безславно.

Междувременно, докато безуспешно се търсят други варианти за използването на редакционната част,

печатницата

също затъва във финансови проблеми

Малко преди сгромолясването на кабинета "Виденов" пък започва да се говори за касова приватизация. Слуховете са, че компанията "Капелен", основен доставчик на хартия за печатницата, можело да закупи пустеещия корпус.

През 1997 г. служебното правителство прехвърля комплекса от културното към промишленото министерство. През 2001 г., по времето на правителството на Иван Костов, в което Министерството на промишлеността се управлява от Александър Божков, отново се чакат инвеститори-спасители. Недовършената постройка е обявена на търг с начална цена от 7 млн. лева, но без резултат.

За дълго време синята сграда е занемарена и постепенно се руши. През 2002 г. небрежността и безстопанствеността за малко не предизвикват и трагедия. Под натиска на времето огромен кулокран се срутва напряко на "Цариградско шосе" по време на час пик и само по случайност

инцидентът

се разминава

без жертви

"Случаят беше кошмарен. Точно в този момент минавах оттам с колата си и се разминах на косъм от катастрофата. Толкова се стъписах, че малко по-късно на бензиностанцията напълних резервоара си с дизел, вместо с бензин!" спомня си бивш служител в печатницата пред "168 часа".

Оттогава започват и плановете за обезопасяването и санирането на недовършената в продължение на десетилетя сграда.

През 2003 г. е обявена нова приватизационна процедура. При нея Консорциум "Обединени български вестници" печели конкурса на Агенцията по приватизация и с оферта от малко над 6 млн. лева придобива 51% от капитала на дружеството.

Дялове в консорциума имат вестниците "Монитор", "Дума", "Новинар", "Виж", "Меридиан мач" и "Банкеръ". Плановете за недовършения корпус са да го ремонтират и най-послед да го вкарат в експлоатация - отново без резултат. Кабинетът на Тройната коалиция (2005-2009 г.) взема решение сградата да бъде разрушена и на нейно място да се вдигне нова за нуждите на Националната агенция по приходите, като строителството бъде извършено от акционерно дружество между Министерството на финансите и ИПК „Родина".

Идеята е да се направи размяна на имоти - НАП да даде на медийния консорциум, който вече се контролира от Ирена Кръстева, трите свои сгради в центъра на София срещу терена за бъдещия билдинг. Сделката е подложена на много критики, че е неравностойна и в крайна сметка също пропада.

Следва план за доизграждане със средства от Световната банка. На търга печели "Главболгарстрой", но предложената цена се различава значително от предвидената сума.

През 2012 г. с кредит от КТБ Цветан Василев и Ирена Кръстева придобиват останалите 49% от държавата - недовършения корпус. На следващата година

се премахват дограмите с прословутите сини прозорци,

които вече са започнали да падат сами.

Миналата година срещу 40 млн. лева останките от строежа стават собственост на Михаил Тиков. Покупката е направена от частен съдебен изпълнител, който я е предложил на търг заради неизплатени дългове към фалиралата КТБ.

Новият собственик притежава верига от болници, в която влизат "Софиямед", пловдивската "Пълмед", "Бургасмед" и др.

Семейството му притежава и два хотела под бранда "Хеброс" - в Пазарджик и Батак, а преди година придоби и столичния "Силвър хотел". Освен това Таков е търговец на едро с лекарства и има верига аптеки в Пазарджик и родния си град Пещера.

Към портфолиото му се добавя и строителна фирма и през пролетта на тази година започна строеж на жилищна сграда в кв. "Изток". Според търговския регистър той е собственик и на компанията "Булфарма", представлявана от фирмата "Изток Плаза инвест" ООД.

Именно чрез нея

лекарят кандидатствал

за ИПК "Родина"

Въпреки че емблематичната сграда бе купена преди година, едва сега ще бъде съборена. Тeрeнът зaд нeя вече e нaпълнo рaзчиcтeн и първоначално бе разрушена ниcкaтa 3-eтaжнa пocтрoйкa oткъм бул. „Цaригрaдcкo шoce". До края на тази година се очаква да бъдат взривени и двете високи сгради.

На този етап д-р Михаил Тиков все още не е обявил официално какво точно ще се строи на мястото на ИПК. Най-вероятно ще се издигне болница или офис сграда с жилища, предполагат запознати. Въпреки че лекарят категорично е заявил, че няма да добавя ново болнично заведение към портфолиото си.