Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Ройтерс
СНИМКА: Ройтерс

Спорът между съюзниците в НАТО Турция и САЩ би могъл да стигне до кулминация във връзка с доставката на модерна руска ракетна отбранителна система в Анкара. САЩ заплашиха със санкции във връзка с купуването на отбранителната система С-400.

..........

Спорът между САЩ и Турция във връзка със закупуването от Анкара на руска ракетна система земя-въздух С-400 ескалира. Вашингтон е строго против сделката, посочвайки, че съюзничка от НАТО не може да придобива такава техника от противник. Турция заяви, че доставката е в ход.

Въпрос: Какво е С-400?

Отговор: С-400 е мобилна система за противовъздушна отбрана, която може да сваля самолети и ракети. Руската армия я използва от 2007 г. Тя изстрелва ракети, които могат да унищожат цели на по-голямо разстояние и височина отколкото американската система Пейтриът, според руски източници и индустриални списания като Defence IQ. В добавка С-400 са на значително по-ниска цена от Пейтриът.

Според руски източници Турция се очаква да получи четири комплекса на обща цена 2,5 милиарда долара. Една част се състои от 12 пускови платформи с четири ракети всяка.

Въпрос: Защо Турция иска да купи С-400?

Отговор: Турция заявява, че спешно трябва да подобри способностите си за въздушна отбрана, като се позовава на нарастващите заплахи за регионалната сигурност, особено от съседна Сирия.

През 2016 г. Германия и Холандия, наред с други, изтеглиха своите батареи Пейтриът от Турция в момент на политически разрив. В момента италиански SAMP/T системи за противовъздушна отбрана и испански батареи Пейтриът са разположени на турската граница със Сирия. Турция твърди, че те могат да защитят само 30 процента от въздушното й пространство .

Анкара се сближи с Москва през последните две години, като задълбочи партньорството относно Сирия и стартира енергийни проекти като газопровод и атомна централа.

Турция и САЩ имат разногласия в политиката си във връзка със Сирия, наред с други въпроси. Двете страни си наложиха санкции една на друга, заради задържането на американски пастор, които по-късно бяха отменени, но американските санкции нанесоха значителни щети на турската икономика.

Въпрос: Какви действия могат да предприемат САЩ във връзка с купуването на С-400?

Отговор: Вашингтон вече предупреди Анкара за предстоящо изключване от програмата за създаване на изтребители от пето поколение Ф-35, ако даде ход на сделката с Русия. Турция участва в производството на Ф-35 и вече е платила на САЩ за доставки. Анкара очаква да получи над 100 изтребителя Ф-35.

В началото на юни Пентагонът информира Турция, че турският персонал, обучаван за работа с изтребителите Ф-35, ще трябва да напусне САЩ до 31 юли.

Покупката на С-400 може да задейства и санкции съгласно закона "за противодействие на противниците на Америка чрез санкции" (CAATSA), който визира военни сделки с Русия. Санкциите включват забрани на сделки с недвижимо имущество, ограничения на лицензи за износ и визови ограничения. Американският президент Доналд Тръмп има правомощия да не наложи санкции, но не е ясно дали ще го направи. Говорителка на Държавния департамент на САЩ заяви на 4 юли, че сделката ще има "много реални и негативни" последици за Турция.

Въпрос: Оправдани ли са опасенията на САЩ?

Отговор: Американското правителство се опасява, че технологията на Ф-35 може да бъде компрометирана, ако Русия получи достъп до нея чрез системата, инсталирана в Турция. Наред с това съществуват опасения, че "силно свързаните в мрежа компютри на С-400 може да осигурят достъп на руската армия през задната врата", писа военният експерт Себастиен Роблин през 2018 г. в статия за сп. "Нешънъл интерест".

Турция опита да разсее тези опасения. Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви на 4 юли, че С-400 ще бъдат активирани само при извънредна ситуация и няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО за въздушна отбрана.

Принципно всяка страна от НАТО може да решава сама за себе си какво оборудване да купува. Въпреки това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг многократно е изразявал опасения от потенциални американски санкции срещу Турция.

/БТА/