Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Фейсбук на Васил Терзиев
СНИМКА: Фейсбук на Васил Терзиев

В разговорите ми с хора те най-често споделят, че драсканиците по сградите, липсата на осветление, разбитите тротоари и дупките по улиците са това, което очакват да се промени в града.

София не заслужава да прилича на гето с надраскани фасади. Този ангажимент поех още в кампанията. Отношението към София да е различно, градът да бъде чист, подреден и зелен.

Докато основният публичен разговор е размяна на политически обвинения, грижата за града и изпълняването на обещания не спират.

Започнахме с почистването на едно от емблематичните за София места - Националния дворец на културата. Ще възстановим вида на характерния врачански камък, с който е облицован НДК и който до този момент отговарящите за поддръжката фирми не са успявали да почистят. Върху него периодично са нанасяни пластове фасадна боя, за да заличат драскането със спрейове и замърсяването. Проведохме разговори с ръководството на НДК и се разбрахме заедно да върнем приветливата среда около най-оживеното място в града, където всекидневно се провеждат събития и концерти, идват хора от цялата страна, а децата на София се събират, играят, общуват. Вярвам, че софиянци и гостите на столицата ще оценят усилията, които полагаме и ще се стараят още повече да пазят града ни така, както пазят собствения си дом. Ние ще се погрижим да засилим контрола и видеонаблюдението около вече почистените места, така че на заловените нарушители да се търси цялата предвидена в закона отговорност.

Продължаваме с почистването и на загрозените подлези, стени и фасади на обществени сгради.

Да рисуваш със спрей върху фасадите на обществени и жилищни сгради може да бъде изкуство, но може и да е обикновен вандалски акт.

Разликите между графити и драсканиците са видими. Искаме да ограничим вандализма и да развием изкуството, и то да бъде част от облика на града ни. Да превърнем София в столица на градското изкуство.

За да се справим дългосрочно с драсканиците, се срещаме и разговаряме с графити организации, за да очертаем съвместно адекватни мерки, които удовлетворяват всички страни. Един от начините да намалим безразборното драскане, е като създадем легални места за практикуване на този вид изкуство в градска среда, както е в много други европейски градове и столици.

С решение на Столичния общински съвет, през февруари 2023 г. са одобрени няколко пространства за разполагане на специални стени, но такива до момента не са изградени. Единствените свободни зони за графити са подлезите на естакадата около гара "Подуяне" и стените под моста "Чавдар", където този уикенд се провежда графити фестивалът Sofia Urban Art. Ще анализираме одобрените локации в някои паркове и градини в София и в диалог с графити организациите ще набележим допълнителни. Така ще разширим възможностите за артистите да изразяват себе си, без да се притесняват, че извършват нещо нередно и нарушават закона.

Призовавам всеки гражданин, който стане неволен свидетел на подобни вандалски действия, да сигнализира незабавно органите на реда. Апелирам към всеки да се замисли какво иска да бъде - някой, който загрозява града или някой, който създава изкуство.

От всеки един от нас зависи дали София ще бъде красив и вдъхновяващ град и дом. Вярвам, че заедно можем да създадем общност, в която талантът и изкуството ще спечелят битката с безразличието и разрухата.

От фейсбук