Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лионел Меси
СНИМКА: instagram/intermiamicf
Лионел Меси СНИМКА: instagram/intermiamicf

Световноизвестната салфетка, с която се гарантира пристигането на 13-годишния Лионел Меси в "Барселона" през декември 2000 г., бе продадена на търг от една най-големите аукционни къщи - "Бонъмс", за 969 хиляди щатски долара.

Върху уникалния документ е и подписът на мениджъра на Христо Стоичков Хосе Мария Мингея, който по това време е консултант по трансферите на "Барселона". Тя се пазеше в банков сейф от мениджъра на Меси - Луис Гаджоли, който сега я обяви на търг.

Историята е известна на всички. Спортният директор на "Барселона" Карлес Решак харесва Меси за около 5 минути. И той пристига в Барселона през септември. Бордът на клуба обаче не е много съгласен и до декември хлапето и баща му са още в града без яснота за бъдещето му. Тогава Лионел заплашва да се прибере в Аржентина и да се върне обратно, но вече в мадридския "Реал", който и без това го натискал да подпише с тях.

Заради това се свиква спешна среща в тенисклуба "Помпея" на хълма Моджуик, на която се подписва историческият документ. Защото няма подръка лист хартия, Решак иска от келнера и той му носи салфетка.

На нея пише:

"В Барселона на 14 секември 2000 г. в присъствието на господата Мингея и Орасио Карлес Решак, спортен директор на "Барселона", се съгласява, че на негова отговорност и независимо от други противоположни мнения ще подпише с играча Лионел Меси, ако се спазят плащанията, на които са съгласни двете страни."

Останалото е история. Все пак Решак навива борда на "Барселона", за да стане един от най-великите играчи в историята и рекордьор по спечелени 8 награди "Златна топка", което едва ли ще бъде повторено.

Между 2004 и 2021 година Лионел ще отбележи 672 гола за "Барселона", най-много за играч в един клуб, ще постави рекорди по попадения в Ла Лига (474) и в една календарна година (91). Освен това ще направи и 378 асистенции. В кариерата си има 44 купи (30 с "Барса"), включително олимпийската от Пекин и световната от Катар с Аржентина.

"Да, това е салфетка, но е най-известната салфетка. С нея започна бляскавата кариера на Лионел Меси. Това промени не само неговия живот, но и бъдещето на ФК "Барселона". В следствие на този трансфер милиарди фенове по света получиха невероятни футболни мигове", заяви представителят на Иън Елинг - представител на "Бонъмс".