Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Победителят в "Евровизия" Немо Снимка: Twitter/@xristosrpk
Победителят в "Евровизия" Немо Снимка: Twitter/@xristosrpk

Сложните въпроси на половата идентичност, обяснени от родители, психолози и самите различни субекти

- Тате, може ли със съучениците да гледаме “Евровизия”?

- Не, моето момче, защо не се съберете да погледате порно като нормални деца?

Този виц се появи след последната “Евровизия”, но би могъл да е и по-стар. Например от 2014 г., когато Кончита Вурст и нейната комбинация от шармантна рокля и добре поддържана брада стана повод за разговори на джендър тематика, след което се изродиха до нескончаеми препирни за някакъв въображаем трети пол. А може вицът да е и от някое още по-предишно издание на “Евровизия”. Например от 2007 г., когато украинският травестит Верка Сердючка обра точките с песента “Лаша тумбай”, която мнозина тогава разчетоха като “Раша, гудбай”. Аз не казвам Russia, goodbye, а пея Lasha Tumbai, което в превод от монголски диалект означава “да биеш... сметаната”, обясни тогава многозначително и с известна доза ирония Сердючка.

Хапливата Верка, чието истинско име всъщност е Андрей, не остана безучастна и години по-късно, когато споменатата вече Кончита Вурст скандализира целия рускоезичен, православен и славянски свят с екстравагантната си поява на “Евровизия”. Какво толкова сте се затюхкали,

Кончита Вурст, та Кончита Вурст, все едно не сте виждали досега кралица с брада,

ами ето ви го Филип Киркоров, той си е една истинска кралица с брада, подхвърли подигравчийски украинската травеститка.

“Евровизия” от години е място, в което половата и сексуалната идентичност нямат значение. Дори напротив - колкото по-различна е тя, толкова по-голям е шансът за успех.

Тази година небинарното Немо от Швейцария спечели не само за себе си, но и в името на всички себеподобни. Нарочно използваме среден род, тъй като българският език за сметка на английския облагодетелства небинарните и правилното обръщение, като не се налага да се използва “те” и “тях”, когато става дума в единствено число за някой небинарен.

Американската филмова индустрия е другата институция, която от години работи за налагането на образа на небинарното като нещо съвсем естествено, едно от всички нас.

Да вземем за пример “Сексът и градът” - филмова поредица, която през последния четвърт век е направила за социалната свобода и сексуалната разкрепостеност на жените повече, отколкото Клара Цеткин, Симон дьо Бовоар и всички апологети на световния феминизъм, взети заедно.

В продължението на сериала по HBO, който се казва “И просто ей така”, бе вкаран нов интригуващ персонаж - небинарната

Че Диас, която се играе от небинарната актриса Сара Рамирес, позната на публиката като лесбийката в “Анатомията на Грей”

В продължението на “Сексът и градът” Че Диас запълва празнотата от липсата на сексфурията Саманта Джоунс, изиграна от Ким Катрал. Една от дъщерите на друга от героините - Шарлот Йорк, също има девиации в половата идентичност и макар да е момиче по рождение, се изявява, облича и държи като момче или по-скоро джендър флуидно дете.

С такива и още по-шантави персонажи изобилства сериалът “Секс образование” по “Нетфликс”. Най-впечатляваща и дискутирана е ролята на небинарния Кал Боумън, изигран от небинарния певец Дуа Салех. Небинарен актьор играе ролята на небинарния д-р Кай Бартли и в споменатия вече сериал “Анатомията на Грей”.

В първия сезон на пиратската комедия “Знамето ни значи смърт” по НВО ролята на Джим Хименес, който си закача фалшива брада, но накрая убеждава останалите на борда, че не е нито мъж, нито жена, а просто Джим, се играе от пуерториканския небинарен актьор Вико Ортис.

Блу дел Барио е първият открито небинарен актьор, който играе

небинарния герой Адира Тал в поредицата “Стар Трек”,

а най-небинарния персонаж в цялата филмова галактика вероятно е Извънземното от едноименния детски фантастичен филм на Стивън Спилбърг от 1982 г., тъй като не е нито мъжко, нито женско същество.

Всъщност, като се замислим, Холивуд ни подхранва с този флуиден бульон от доста години.

В наши дни Лахлан Уотсън е един от най-младите небинарни актьори в Холивуд. Звездата му изгря в сериала “Смразяващите приключения на Сабрина” по “Нетфликс”, където играе транссексуален тийнейджър.

Междувременно като небинарни се обявиха Деми Ловато и Сам Смит. А също и дъщерята на Бен Афлек и Дженифър Гарнър. Тя се казва Серафина Роуз, но сега предпочита да я наричат Фин и използва местоимението “те”.

И сегашната съпруга на Бен Афлек - Дженифър Лопес, има от предишния си брак с певеца Марк Антъни дъщеря, която също се обяви за небинарна.

Джендър флуидни, транс, небинарни или нещо от този дълъг списък със сексуални и полови идентичности са децата на много холивудски знаменитости. Списъкът включва отроците на Анджелина Джоли и Брад Пит, Чарлийз Терон, Джейми Лий Къртис, Шер, Сигорни Уивър, Анет Бенинг, Уорън Бийти, Синтия Никсън, Меган Фокс, Брайън Остин Грийн, Наоми Уотс, Лив Шрайбър...

Всъщност Холивуд е истинската сцена, на която гордо дефилират всички тези джендър вариации, много преди “Евровизия” да се афишира като такъв подходящ модерен подиум. Тогава, ако от едната страна на съвременната масова култура е Холивуд, а от другата е “Евровизия”, то целият останал свят, който настоява да се идентифицира със старомодната нормалност, би трябвало да се бори здраво за своята небинарност. Или както казва лирическият герой от вица в началото - гледайте порно като нормални деца.

Речник

  • Цисджендър: описва лице, чиято полова идентичност съвпада в традиционния смисъл с биологичния му пол. Повечето хора са “цис”.
  • Небинарен: човек, който не се идентифицира като мъж или жена - той може да смята, че има и двете полови характеристики, или да отхвърля напълно представите за женственост или мъжественост.
  • Трансджендър: човек, който не се идентифицира с биологичния си пол, а най-често със срещуположния.
  • Джендъркиуър: човек, който смята, че неговият социален пол е в определен спектър. Той може да се идентифицира като мъж или жена или като комбинация от тях.
  • Интерсекс: отнася се за човек, роден с комбинация от мъжки и женски полови органи, хормони и хромозоми. В миналото познат като хермафродит.
  • Джендър дайвърс: включва хора, които се идентифицират като представители на различни полове или смятат, че изобщо нямат пол.