Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев присъства на Третият национален ученически фестивал по утринна гимнастика „Ямбол '24" .
Румен Радев присъства на Третият национален ученически фестивал по утринна гимнастика „Ямбол '24" .

„Предстоящите избори са изключително важни за България, конфликтът Русия -Украйна се отразява на целия свят. На предстоящия вот България ще избира между войната и мира". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Ямбол.

„Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, а гласовете за мир да се посрещат с изстрели. Аз отдавна предупредих, че тази война ще се разраства, но е неприемливо в европейските общества да се насажда нетърпимост към чуждия глас и омраза. Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход", заяви президентът.

„Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателно за последствията от тази насажда на нетърпимост към чуждото мнение и омраза", каза Радев.

„Всички кръвопролития започват с милитаристки призиви, които нямат място в Европа. И всеки опит, страстите от войната да се пренасят тук и насилието да се пренасят тук, не водят до нищо добро. За такива действия трябва да се търси отговорност", каза Радев.

„Ако така продължават нещата и не се сложи край на тази война, ще имаме демографски опустошена Украйна, с напълно унищожена инфраструктура, индустрия, производство. И това ще има изключително тежки последици, не само за Украйна, а и за цяла Европа. Затова всеки ден, в който тази война продължава е пагубен. И за Украйна, и за Русия, и за всички нас", каза Радев.

„Отново призовавам за глас на разума и най-сетне за дипломатически усилия за мир, а не за непрекъснато наливане на оръжие", допълни президентът.

В Ямбол Румен Радев присъства на Третият национален ученически фестивал по утринна гимнастика „Ямбол '24" и „Президентският тест", част от инициативата на държавния глава „Спортувай с президента".

Президентът награди участници в събитието.
Президентът награди участници в събитието.