Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Личните трагедии в адската катастрофа край Своге не се изчерпват с цифрата 16.

Толкова са жертвите на ужасяващия инцидент, станал в събота, а 18 души са настанени в болници с различна степен на наранявания, като част от тях още са между живота и смъртта.

Цветелина Стойкова от софийското село Световрачене обаче е сполетяна от най-жестокия удар на съдбата - тя загуби сина си Гошко и майка си Дарина в един ден, а брат й Симеон е в тежко състояние в болница, пише "България днес".

Пътниците в злополучния автобус са от Световрачене, като голяма част са от певческия хор към местното пенсионерско сдружение. Често организирали екскурзии и се забавлявали много по време на пътуванията.

Почернената Цветелина изпраща семейството си на екскурзията, без да подозира какъв зловещ кошмар я очаква няколко часа по-късно. Певческият състав от Световрачене тръгва на обиколка из Искърското дефиле. Разхождат се из крепостта Калето в Мездра, отбиват се да запалят свещ за здраве в манастира Седемте престола (край село Еленов дол) и тръгват обратно към столицата.

Групата е главно от пенсионери, но някои от тях са взели и близките си. Дарина пътува заедно с 13-годишния си внук Георги и сина си Симеон. Дъщеря й Цвети трябвало да бъде на седалката до нея, но в последния момент се разболява и не се качва на рейса. Така оцелява.

Цветелина със сина си Георги
Цветелина със сина си Георги

Остава с по-малкия си син и мъжа си. Късно вечерта трагичната вест я застига, докато е у дома. Младата майка изпада в шок и веднага тръгва към Своге, за да намери близките си. Но детето и майка й остават завинаги под т.нар. Завой на смъртта. Местните жители го наричат така заради честите инциденти. Наскоро там се завъртяла цистерна, която по чудо не паднала в пропастта и се разминало без жертви.

Семейството обичало екскурзиите
Семейството обичало екскурзиите

"Георги беше прекрасно дете! Когато мине по улицата, никога не ме е подминавал. Винаги поздравяваше. Много трудолюбив и възпитан беше", разказва пред "България Днес" учителката на загиналото дете - Иванка Райчева.

Жоро е бил голям родолюбец
Жоро е бил голям родолюбец

Тийнейджърът е известен със своя патриотизъм и страст към пътуванията. Затова и не пропускал възможност да обикаля страната заедно с близките си. Вуйчо му Симеон също е любител на екскурзиите. В събота сутринта той си пуска снимка в личния си профил във фейсбук от автобуса ковчег. "Пак ли? Лек път и весело изкарване!", пише неговата близка Елисавета Станоева. "Е, не пропускам никога", отвръща Симеон. През целия ден той споделя снимки от екскурзията, а последната му публикация е само минути преди ужасяващата катастрофа.

Жителите на Световрачене са в шок от случилото се и още не могат да приемат, че малкият Георги е загубил живота си.

Учителката на Георги е в шок
Учителката на Георги е в шок

"Едро, голямо, хубаво момче беше. Наскоро го видях - помагаше с пазара на майка си. Отличник в училище. Сега трябваше да бъде осми клас, но уви. Всяка събота ходеха на екскурзия. Какво стана сега, не знам. Голяма мъка!", споделят комшии на почерненото семейство.

"Мъчно ни е много за хората. Не може да разберем нищо. Научихме от съседи за станалото и идваме до църквата да запалим свещ", разказват местни през сълзи.

Сред загиналите е и 59-годишната Слава Колева. Веднага щом приятелите й разбрали за страховитата история, започнали да й звънят на мобилния телефон и да й пишат във фейсбук, но тя не отговаряла. Малко по-късно станало ясно, че тя е една от жертвите.

Местните се стичат да палят свещи
Местните се стичат да палят свещи

"Тя беше нашето славейче, имаше прекрасен звънлив глас! Поклон! Мир на душата и винаги ще си остане в сърцата ни!" и "Славче... беше толкова добър човек... Няма да забравя песните ти, хубавия ти глас. Винаги ще си в сърцето ми. Поклон и мир" бяха само част от сърцераздирателните думи след кончината на Славка. Близките й признаваха, че са съсипани и не могат да повярват на загубата й.

Друга разтърсваща история от катастрофата е с анонимни участници. "Отиваме да попеем, мамо!". Това е последното, което една дъщеря чува от майка си. Възрастната жена е на екскурзията и признава, че е много весело. В автобуса се пеят песни, хората са усмихнати и щастливи, че са се докоснали до красотите на Искърското дефиле. Място, което малко по-късно става техният последен дом.

Всички в Световрачене са потънали в скръб. Мълвата се предава от уста на уста. Възрастни хора прииждат към местната църква "Св. безсребърници Козма и Дамян" и щом научат черната вест, се хващат за главата и ронят сълзи. Никой не иска да повярва каква голяма трагедия ги е сполетяла. Хората коментират помежду си кои са загиналите, защото официален списък с имената няма.

Световрачене потъна в скръб
Световрачене потъна в скръб

Рано сутринта в неделя група деца също посети храма, за да запалят свещ и да се помолят за упокой на душата на загиналия си съученик Георги.

"Децата сами се бяха организирали. Дойдоха цяла група. Плачат, страдат. Мъчно им е за Жоро. Голяма трагедия ни сполетя", разказва пред вестника жената от църквата - Пенка.

По думите й от пенсионерския клуб често организирали еднодневни екскурзии със същата фирма. Дори наскоро са се върнали от Гърция. И там били на посещение в манастир - Серския.

Пенсионерският клуб е затворен и едва ли ще бъде отворен скоро, тъй като уредничката му е една от пострадалите в тежката катастрофа. На вратата стои бележка за записване на друга екскурзия в края на септември.

На разбития автобус беше направен втори оглед от разследващите
На разбития автобус беше направен втори оглед от разследващите

В църквата вчера бе отслужен молебен в памет на загиналите. Те ще бъдат погребани в селото, щом върнат телата на близките.

Рейсът е летял от над 20 м височина
Рейсът е летял от над 20 м височина

Още четете в "България днес"