Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Факсимиле: thelocal.fr
Факсимиле: thelocal.fr

Френското село Саланси в департамента Оаз не можа да възроди Фестивала на девствениците, след вълна от бурни протести срещу него, пише в. "Локал".

Счита се, че жителите на Саланси са провеждали празненството още от далечната 456 година, когато франките били управлявани от династията на Меровингите. По време на феста избирали девойка на възраст между 14 и 20 години, която се отличавала с безупречно поведение, добродетелност, набожност и целомъдрие. Тя оглавявала процесия от 12 деца, шестваща из улиците на селото.

За последен път фестивалът се провел през 1987 година. Наскоро отговорните фактори в селото решиха да го възобновят през 2019 г. , като за целта заделиха скромната сума от 1800 евро. Но това решение предизвика бурна реакция на противниците на феста, които събраха 40 хиляди подписа за отмяната му. Те считат, че празникът е унизителен, сексистки и ретрограден.

Кметът на Саланси Ерве Депланк увери, че няма да бъдат правени медицински прегледи на участничките и организира петиция в полза на мероприятието. Но за нея той успя да събере едва 600 подписа.