Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Срещата на президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин на фона на белите хортензии и многобройните очаквания най-напред беше наречена историческа.

Какво ще остане за историята, ще разберем, след като стане ясно какво са си казали на четири очи в рамките на 2 часа и 10 минути. Все пак откъсването на двамата президенти от обкръжението им и самата среща на фона на силната съпротива срещу нея са исторически факт. Засега не е ясно дали е добър знак, че двамата излязоха от предварително съгласуваното време с 40 минути. Преди това те леко преиграха със закъсненията - Путин закъсня с половин час с пристигането си, а Тръмп - с 20 минути за самата среща. Тръмп нарече събеседника си “много, много силен човек” и “достоен съперник”.

Путин подари официалната топка от световното футболно първенство в Русия с думите “Сега топката е във вашето поле”. Тръмп я подхвърли на съпругата си Мелани, като обясни, че ще я подари на сина си Брентън, страстен запалянко. Че

топката е в полето

на Тръмп,

стана ясно след срещата, когато той бе засипан с крайно негативни коментари от конгресмени и журналисти в САЩ.

Според двамата лидери срещата е била открита, продуктивна, конструктивна. Американският президент заяви, че отношенията започват да се променят, и то почти веднага. Състоянието им той приписа на “глупостта и тъпотата” на администрацията на предишния президент Обама. Победата си на изборите Тръмп обясни с “блестящата предизборна кампания”, а готовността на Путин да позволи да разпитат 12-те офицери от ГРУ (Главното разузнавателно управление) на Руския генерален щаб, обвинени, че са хакнали електронна поща на ръководителя на предизборния щаб на Демократическата партия Джон Подест, определи като “невероятна”. Путин заяви, че Русия никога не се е месила и няма намерение да се меси в американските избори. Иначе е нормално да изпитваш симпатия към човек, който иска да развива отношенията с Русия. Така че той е симпатизирал отдалече на Тръмп. Той даже поиска разследване за американски бизнесмен, който е откраднал 400 млн. долара в Русия и е финансирал с тях предизборната кампания на Хилари Клинтън. Според Тръмп двамата с Путин са направили първите крачки към “светлото бъдеще, основано на сътрудничество и мир”. За Тръмп главната тема в руско-американските отношения е не глобалното затопляне, а е “ядреното затопляне”, защото двете държави притежават 90% от ядрените оръжия в света.

За Русия въпросът за Крим е закрит, защото тя е спазила всички международни норми, свиквайки референдум, а и Тръмп не се напрегна по темата на фона на предишното си заявление, че щом там говорят на руски, значи няма проблем. Ние ще бъдем конкуренти с Русия на европейския пазар, поясни Тръмп, който не приема позицията на Германия за “Северен поток 2”. Единственият световен лидер, споменат на срещата, бе китайският. За Тръмп Китай е търговски съперник, а Русия - политически. Явно той си представя новия “по-справедлив” световен ред като совалки или мрежа от лични срещи със световните лидери на двустранна основа. Тръмп гледа на света като на бизнес, в който доверието се гради на думата на тези, които си стиснат ръцете.

Русия ще реагира крайно негативно, ако Грузия и Украйна станат членки на НАТО, подчерта Путин. Това е пряка заплаха за нашата сигурност, поясни той. Няма обективни причини руско-американските отношения да са на това ниво, студената война свърши, подчерта Путин. Според Тръмп Русия е помогнала доста в борбата срещу “Ислямска държава” в Сирия. Това беше втората среща между двамата президенти. Предишната бе на 7 юли 2017 г. на форума на Г-20, гарнирана с делфиниуми и бяла орхидея - знак за старание и добри отношения.

Някои се опитаха да разчетат и в обстановката в залата в Хелзинки някакви знаци. Не превръщайте двустранните отношения в заложник на вътрешните проблеми, призова Путин. В интервюто си за “Фокс нюз” Путин заяви, че не претендира да е символът на Русия, а на въпроса защо политическите му противници не живеят, той запита: “А у вас не убиват ли? Къде убиха Кенеди - в САЩ или в Русия, а Мартин Кинг? Не съдете за другите по себе си.”

За Тръмп обаче неприятностите от срещата в Хелзинки

са повече от

добрите новини

Конгресмени вече поискаха среща с него, а някои от тях направиха еднозначни оценки. Сенаторът Роберт Коркер, републиканец от Тенеси, смята, че Тръмп държи повече на личното мнение за него, отколкото на проблемите, които трябва да реши, и това личало на срещата му с Путин. Обвинен, че не е проявил достатъчно твърдост при изясняването на руската намеса в президентските избори в САЩ, Тръмп заяви, че вярва, даже изпитва “голямо доверие” на американското разузнаване, но руският президент е бил “изключително твърд и решителен в отрицанието” за намеса от Кремъл.

За Тръмп самото разследване на специалната прокуратура е “бедствие за страната”. Според Кокер на пресконференцията Тръмп приличал на спаринг-партньор. Друг републиканец - сенаторът Джон Маккейн, председател на Комитета по въоръжените сили и въоръженията на Конгреса на САЩ, нарече срещата в Хелзинки “трагична грешка”, а съвместната пресконференция “плачевен разгром” и “най-позорното явление в цялата история на американските президенти”.

Председателят на Палатата на представителите Пол Райън заяви, че морален паритет между Русия и САЩ няма, Русия остава враждебна към основните ценности и идеали на Америка. Лидерът на демократичното мнозинство в палатата на представителите Нанси Пелоси определи срещата като “печален ден за САЩ и западната демокрация”.

Бившият директор на ЦРУ Джон Бренън преценява съглашателското поведение на Тръмп като “възмутително”. Упреците към американският президент са, че не се е вслушал в патриотичното лоби, което му е подготвило 100 страници за срещата и е постъпил “по своему”. Според бившия губернатор на Калифорния, актьора Шварценегер, за когото образец е поведението на Рейгън пред Горбачов, Тръмп стоял пред Путин като “мокър макарон”.

По-добре е да имаме политически рискове по време на мир, отколкото да рискуваме мира в интерес на политиката, отговаря Тръмп на опонентите, като вярва, че в бъдеще САЩ ще се разбират по-добре със съперниците си. Руският външен министър Сергей Лавров на въпроса за оценката му за срещата отговори “по-добре, отколкото супер, шикозно”. Това май е само руската оценка. А намигнал ли е Тръмп на Путин, или не, като на световното футболно първенство, ще решат съдиите и видеонаблюдението. Психологическият сблъсък е между двама президенти с различен характер и темперамент, с различни очаквания и визия за света. Двама миньори антиглобалисти, които копаят паралелно към светлината и си дават кураж, но не знаят къде ще излязат и какво има отвън.