Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Херцогинята на Единбург Софи
КАДЪР: ЛИЧЕН ПРОФИЛ В ИНСТАГРАМ
Херцогинята на Единбург Софи КАДЪР: ЛИЧЕН ПРОФИЛ В ИНСТАГРАМ

Съпругата на най-малкия брат на британския крал напуска работата си като пиар след скандал, днес обикаля държави с военни конфликти

Докато британското кралско семейство се бори със скандали и тежки здравословни проблеми, неусетно в него се роди нова звезда. Софи, съпругата на най-малкия брат на крал Чарлз III – принц Едуард, се превърна в популярна и активна част от представянето на короната. Социалните мрежи са пълни с ласкателни коментари за нея, а английските вестници я дават за пример, от който емигриралата в САЩ съпруга на принц Хари може само да се поучи.

Подобно на Меган, и Софи е отгледана като най-обикновено момичe, макар сред предците ѝ да има благородници. Баща ѝ е бил търговец на автомобилни гуми, а майка ѝ - секретарка на непълен работен ден. Самата Софи Хелън Рис-Джоунс, както е рожденото име на херцогинята на Единбург, завършва момичешко училище и започва да работи в бар. По-късно става пресаташе на музикално радио в Лондон, но в един момент заминава за Швейцария. Докато работи там като портиерка в зимен курорт, се запознава с австралийски ски учител. Любовта им е силна и от пръв поглед, и тя заминава с него в Австралия. След няколко години обаче връзката им се изчерпва и Софи се връща в Лондон, където работата ѝ като пиар много я увлича. Основава своя компания за връзки с обществеността, трупа клиенти, но

идва запознанството ѝ с Едуард, което напълно променя нейния живот

Тъй като той няма шансове някога да седне на трона, двамата си представят, че могат да продължат да водят свободен и далеч от светлината на прожекторите живот. Настояват сватбата им през 1999 г. да е неофициално семейно събиране, но дворецът има други планове. Смята, че влизането на земната и самоуверена Софи в кралското семейство може да помогне за подобряване на имиджа му, който сериозно е накърнен от скандалния развод на престолонаследника Чарлз с първата му съпруга Даяна и нейната ранна смърт в катастрофа, докато е преследвана от папараци в Париж. Затова на венчавката им в замъка “Уиндзор” се събира цялото кралско семейство и събитието е гледано по телевизията от 200 млн. зрители по цял свят. В деня на сватбата кралица Елизабет II връчва на сина си Едуард титлата граф на Уесекс, а съпругата му сменя името си на Софи Уесекс. Въпреки това тя настоява да продължи да работи като пиар и получава съгласие от двореца да го прави, ако редуцира някои от клиентите си, които се смятат за несъвместими с нейния нов статут. През 2001 г. обаче е записана да прави нелицеприятни коментари за различни политици от репортер, който се представя за потенциален клиент. Развихрилият се скандал

убеждава Софи да напусне фирмата си

и да стане работещ член на кралското семейство. Бързо се превръща в покровителка на около 70 благотворителни организации и се фокусира върху подпомагането на хора с увреждания.

Едуард и Софи са натоварени да представят британската корона и зад граница, след като годините на Елизабет II напредват и тя спира да пътува в чужбина. Двамата посещават десетки държави, включително България през 2013 г. Най-малката снаха на кралицата се превръща и в предпочитана нейна компания. Твърди се, че след смъртта на съпруга ѝ принц Филип Софи е станала най-доверения тчовек на Елизабет. Кралицата обожавала чувството ѝ за хумор и за дълг, което демонстрирала при изпълнение на дворцовите си задачи. Често се допитвала до нея по различни въпроси, тъй като знаела, че винаги отсъжда справедливо и мъдро, без да гони лични ползи и да влиза в интриги.

Заради своята дискретност и тактичност 59-годишната Софи си извоюва правото да представя британската корона на места с военни конфликти. Била е в Южен Судан, Конго, Ирак, Сиера Леоне, а преди дни предприе и изненадваща мисия в Украйна. Тя не само стана първият член на британското кралско семейство, който посещава страната след инвазията на Русия в нея, но и прикова погледите на света върху някои от шокиращите издевателства, извършвани по време на войната. Херцогинята

разговаря с оцелели от сексуално насилие и изтезания жени,

с отвлечени от семействата им деца, които наскоро са били върнати в Украйна.

“Жените и момичетата плащат най-високата човешка цена по време на война. Изнасилванията се използват, за да бъдат те унижени и унищожени”, каза херцогинята на Единбург. Тя отдаде почит и на загиналите в град Буча по време на руската окупация. Визитата ѝ в Украйна, както и всички останали в горещи точки се правят винаги съгласувано с британското външно министерство. Те са натоварени с много политически послания от името на Обединеното кралство и всяка крачка на Софи се следи под лупа. Засега тя се справя много добре с отредената ѝ роля. Английските медии я наричат “сигурен чифт ръце” в двореца и стабилизиращ фактор. Хвалят я, че продължава да се представя като обикновен човек, което според тях и останалите членове на кралското семейство трябва да правят.

Само 4-ма от семейството работят повече от нея

Софи е един от най-натоварените членове на кралското семейство. През миналата година е имала 219 ангажимента от името на короната, което я нарежда на пета позиция. Повече от нея са работили само сестрата на краля – принцеса Ан, крал Чарлз III и жена му Камила, както и съпругът на херцогинята – принц Едуард.

Макар да не е сочена за модна икона като по-младите снахи във фамилията Кейт и Меган, Софи все по-често попада и в модните издания заради изискания си и смел стил на обличане. Кралски кореспонденти я определят като най-добрия пример за аутсайдер в семейството. Затова и често се правят сравнения между нея и съпругата на Хари, която не успя да се впише в строгите правила на британската монархия. Един от последните паралели между двете бе, че докато Софи беше на рискована мисия в Украйна и се срещаше с пострадали от войната жени, феминистката Меган се занимаваше с пускането на своя марка ягодов конфитюр в Калифорния.